Zo komt u makkelijker rond met alleen AOW

Rondkomen van alleen een AOW-uitkering kan best lastig zijn. Dit kun u doen om met een klein budget zo comfortabel mogelijk te leven.

Laat toeslagen niet liggen

Als u naast uw AOW geen ander inkomen heeft, kunt u altijd zorgtoeslag aanvragen. Als u in een huurwoning woont, kunt u in veel gevallen ook huurtoeslag krijgen. Ook als u vorig jaar niet voor huurtoeslag in aanmerking kwam, is het zinvol om opnieuw een proefberekening te maken. De situatie kan veranderd zijn. Op de website van Nibud kunt u zien op welke tegemoetkomingen u recht heeft.

Betaal niet teveel voor vaste lasten

Loop jaarlijks uw verzekeringen na en controleer of die nog bij uw situatie passen. Controleer bijvoorbeeld uw ziektekostenverzekering. Is de situatie nog dezelfde als het jaar daarvoor of kan het voordeliger? En hoe staat het met andere verzekeringen? Misschien heeft u bepaalde dekkingen niet meer nodig en kunt u overstappen op een goedkopere polis.  Het kan ook handig zijn om van energieleverancier te wisselen. Vaak krijgt u bij het overstappen een paar honderd euro korting. Ga liever niet in op de eerste de beste aanbieder die u belt met een voorstel om over te stappen. U kunt beter een betrouwbare vergelijkingswebsite bezoeken, waarop u zelf uw energieverbruik kunt invullen en uw voorkeuren kunt aangeven. Ook bij abonnementen voor uw (mobiele) telefoon, tv en internet kunt u geld besparen door aanbieders te vergelijken.

Bespaar energie

Stroom en gas worden steeds duurder en uw energierekening kan daardoor een stuk hoger worden. U kunt er zelf veel aan doen om uw energieverbruik te verlagen en de oplopende kosten te beperken.

Weet wat u uitgeeft

Met weinig geld rondkomen is makkelijker als u weet wat u uitgeeft. Het is handig om hiervoor een kasboekje bij te houden, op papier of digitaal. Als u precies wilt weten wat u kunt besteden, kunt u ook een begroting maken. Daarmee kunt u precies vastleggen wat u kunt en wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen, kleding en cadeautjes.

Maak een spaarpotje

Stop kleingeld onder de twee euro in een potje. Dan heeft u aan het eind van het jaar een leuk bedrag om te besteden. Of spaar hiervoor automatisch in de app van uw bank.

Zoek naar een vergeten pensioen

Heeft u vroeger gewerkt? Dan kan het zijn dat u pensioen heeft opgebouwd. U kunt dit nakijken op MijnPensioenoverzicht.nl. Hierop moet u inloggen met uw DigiD.

Verdien wat bij

Naast uw AOW mag u onbeperkt bijverdienen. Dat verandert niets aan het bedrag van de AOW. U moet wel belasting betalen over uw inkomsten, maar geen AOW-premie. Daardoor houdt u meer over dan voordat u de AOW-leeftijd had. Bijverdienen kan tot gevolg hebben dat u minder toeslag krijgt. Er zijn speciale uitzendbureaus voor 65-plussers die banen aanbieden als chauffeur, receptionist, secretaresse, klusjesman, huiswerkbegeleider en nog veel meer. Als u in loondienst gaat werken, heeft u recht op het minimumloon. U bent niet meer automatisch verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Kijk kritisch naar uw abonnementen

Heeft u kosten voor abonnementen die automatisch worden afgeschreven? Kijk er dan eens kritisch naar. Gebruikt u deze abonnementen echt? Kunnen ze goedkoper, bijvoorbeeld door een abonnement voor onbeperkt sporten in te wisselen voor één keer per week sporten? Als u een abonnement niet of nauwelijks gebruikt, kunt u het beter opzeggen.

Deel uw auto

Heeft u een auto, dan kunt erover nadenken om die te delen met buurtgenoten. U krijgt dan een vergoeding voor de tijd dat iemand anders de auto gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld via SnappCar. Hiermee kunt u uw autokosten gedeeltelijk terugverdienen.  U kunt zich hiervoor online aanmelden.