Zo kunt u als mantelzorger zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte 

Zorgt u als mantelzorger voor uw partner of familielid bij u in huis? Misschien kunt u dan zorgkosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Dit stappenplan helpt u daarbij.

De zorgkosten van iemand anders kunt u alleen in de volgende situaties aftrekken.

  • U heeft een fiscale partner.
  • U heeft een kind dat jonger is dan 27 jaar en de kosten niet zelf kan betalen.
  • U zorgt voor kinderen, ouders, broers of zussen die bij u inwonen, die afhankelijk zijn van uw zorg en die de kosten niet zelf kunnen betalen.

Controleer of u uw zorgkosten kunt aftrekken in vijf stappen.

Stap 1 Kijk na welke zorgkosten aftrekbaar zijn

U kunt niet alle zorgkosten aftrekken. Kosten voor de tandarts, fysiotherapie en steunzolen zijn aftrekbaar, maar de kosten voor bijvoorbeeld een rollator kunt u niet aftrekken. Sommige kosten zijn alleen aftrekbaar als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals de kosten voor een gehoorapparaat. Kosten waarvoor u al een vergoeding krijgt, bijvoorbeeld van de zorgverzekering of bijzondere bijstand, mag u niet aftrekken. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht van alle kosten die u kunt aftrekken en de voorwaarden die daarvoor gelden.

Stap 2 Vul uw belastingaangifte online in op MijnBelastingdienst.nl

U kunt uw belastingaangifte online invullen. U ziet dan meteen of u misschien geld terugkrijgt. Zorg ervoor dat u alle gegevens die u hiervoor nodig heeft bij de hand heeft.

Stap 3 Controleer of uw zorgkosten boven het drempelbedrag uitkomen

U mag alleen de kosten aftrekken die boven een bepaald bedrag uitkomen. Dit heet het drempelbedrag. De hoogte van dit bedrag hangt af van uw inkomen. Als u online uw aangifte invult, ziet u direct wat voor u het drempelbedrag is.

Stap 4 Bewaar uw rekeningen en bankafschriften

U kunt alleen kosten aftrekken die u ook echt gemaakt heeft. U moet kunnen aantonen dat de kosten die u opvoert, door u zijn betaald. Daarom is het verstandig om rekeningen, bankafschriften en overzichten van uw zorgverzekeraar te bewaren.

Stap 5 Komt u er niet uit ? Vraag om hulp

Vindt u het lastig om zelf uw aangifte in te vullen? Er zijn verschillende instanties die u kunnen helpen bij de aangifte. Meer informatie over verschillende vormen van hulp vindt u ook bij de Belastingdienst zelf.

Tegemoetkoming specifieke zorgkosten

Heeft u de zorgkosten in uw aangifte ingevuld? En hoeft u weinig of geen belasting te betalen of krijgt u geld terug? Dan kunt u misschien de tegemoetkoming specifieke zorgkosten krijgen. Als u uw ingevulde aangifte verstuurt naar de Belastingdienst, berekent de Belastingdienst voor u of u recht heeft op deze tegemoetkoming. Hier hoeft u zelf niets voor te doen. Meer informatie over de tegemoetkoming specifieke zorgkosten vindt u hier.