Zo kunt u beleggen met weinig geld

Veel mensen denken dat ze veel geld nodig hebben om te kunnen beleggen. Maar wist u dat u ook kunt beleggen met een paar euro per maand? U kunt zelfs beleggen met uw wisselgeld. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Beleggen kan een aantrekkelijke keuze zijn als u geld over heeft. Heeft u bijvoorbeeld veel geld op uw spaarrekening en krijgt u hier weinig of geen rente op? Dan kunt u overwegen om met een deel van dit geld te gaan beleggen. Beleggen kan meer opleveren dan sparen, maar uw beleggingen kunnen ook minder waard worden. Het is daarom verstandig om alleen te beleggen met geld dat u niet nodig heeft. Zorg er hierbij voor dat u altijd een bedrag op uw spaarrekening laat staan waarmee u onverwachte uitgaven kunt betalen.
Houd er rekening mee dat beleggen meestal het meeste oplevert als u dit een langere periode doet. Beleg daarom liever alleen met geld dat u de komende vijf jaar niet nodig heeft. Tien jaar is nog beter.

Beheerd beleggen

Heeft u geen verstand van beleggen en volgt u het financiële nieuws niet op de voet? Dat is geen probleem. U kunt het beleggen ook overlaten aan deskundigen, bijvoorbeeld van uw bank. Dat heet beheerd beleggen. U legt geld in en de experts van de bank beleggen dit in beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is een verzameling van aandelen en/of obligaties en soms ook andere beleggingsproducten. Dat is veiliger dan beleggen in één bedrijf. Als u in één bedrijf belegt, is het risico groter dat de waarde van uw aandelen snel in waarde daalt. Bij beleggen in beleggingsfondsen spreidt u dat risico.
Voor beheerd beleggen betaalt u kosten. Vraag voordat u begint met welke kosten u rekening moet houden en met welk bedrag u het beste kunt beginnen met beleggen.

Zelf beleggen

Weet u genoeg van beleggen om zelf te beleggen? En kunt u ook tijd besteden aan uw beleggingen? Dan kunt u ook zelf één of meer beleggingsfondsen kiezen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een indexfonds. Dat is een beleggingsfonds dat een bepaalde index volgt, bijvoorbeeld de AEX-index. Deze index volgt de koers van de 25 belangrijkste aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs. Er is dus geen actieve fondsbeheerder nodig. De kosten van een indexfonds kunnen daardoor veel lager zijn.

Automatisch beleggen

U kunt ook automatisch beleggen. Als u bijvoorbeeld iedere maand 25 euro inlegt in een beleggingsfonds, kunt u na vijf of tien jaar een leuk bedrag bij elkaar hebben. Iedere maand inleggen heeft nog een extra voordeel. U spreidt daarmee het risico dat u op het verkeerde moment inlegt en dat uw beleggingen daarna snel minder waard worden.

Beleg met besparingen of met wisselgeld

Heeft u naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven niet zoveel geld over? En wilt u toch graag beleggen? Dan kunt u ook proberen te bezuinigen op uw vaste uitgaven. U geeft vast wel eens geld uit aan dingen die u best kunt missen. Als u die voortaan niet meer koopt, kunt u misschien wel 5 euro per week minder uitgeven. Daarmee houdt u 20 euro per maand over om te beleggen. Wilt u uitzoeken welke vorm van beleggen er het beste bij u past? Als u deze keuzehulp invult, ontdekt u welke mogelijkheden er zijn. Bij beleggen is het belangrijk dat je kosten in verhouding staan tot het bedrag waarmee je belegt. Verder is het altijd belangrijk dat u een buffer voor onverwachte uitgaven achter de hand hebt voordat u start met beleggen.

‘Beleggen’ in koopzegels

U kunt er ook voor kiezen om te “beleggen” in koopzegels van de supermarkt. Het verschilt per supermarkt hoe het sparen van koopzegels precies werkt en hoeveel u ermee kunt verdienen. U koopt de zegels altijd bij uw boodschappen. Hoe meer geld u uitgeeft aan boodschappen, hoe meer koopzegels u kunt kopen. Vaak krijgt u ze digitaal bijgeschreven op uw klantenpas. Als u een bepaald aantal koopzegels heeft, kunt u er een bedrag voor terugkrijgen dat hoger is dan wat u ervoor heeft betaald. Het gemiddelde rendement ligt op 6%. Het nadeel van koopzegels is dat u er altijd voor naar dezelfde supermarkt moet. Ook kunt u niet meer koopzegels kopen dan de regels van de supermarkt toestaan.

Eerst schulden aflossen

Het is alleen verstandig om te beginnen met beleggen als u geen schulden heeft. Heeft u wel schulden, dan kunt u deze beter eerst aflossen, zeker als u een hoge rente moet betalen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over beleggen? Op Rabobank.nl kunt u veel informatie vinden over beginnen met beleggen. Ook vindt u daar een hulpmiddel waarmee u kunt berekenen wat beleggen u kan opleveren.