Zo kunt u besparen op koelen en vriezen

Koelkasten en vriezers worden steeds zuiniger. Als u nog een oud apparaat heeft, kunt u geld besparen door een nieuw exemplaar te kopen. Maar u kunt de energierekening ook omlaag brengen met deze tips.

Houd de koelkast gevuld, maar niet te vol

Is uw koelkast of vriezer te groot, dan bent u voor een deel lucht aan het koelen. Daarmee verbruikt u onnodig veel stroom. Een koelkast die voor driekwart gevuld is, verbruikt het minst. Is uw koelkast aan de grote kant, dan kunt u de lege ruimte opvullen met bijvoorbeeld pakken of flessen drank. Maar maak de koelkast niet té vol, want als spullen te dicht tegen elkaar liggen, kan de koude lucht niet goed rondgaan door de koelkast.

Deur dicht

Elke keer als u de koelkast of vriezer opent, komt er warme lucht binnen. Het apparaat moet daarna extra hard werken om weer op temperatuur te komen. Open de deur niet te lang en niet te vaak.

Let er ook op of de deur goed sluit. U kunt dat controleren door de deur dicht te doen met een vel papier ertussen. Voelt u weerstand als u aan het papier trekt? Dan sluit de deur goed. Kunt u het papier heel makkelijk wegtrekken? Dan sluit de deur niet goed. Dit kunnen de oorzaken zijn.

  • De koelkast staat niet recht op de grond.
  • De deur van de koelkast is te zwaar beladen.
  • Er zit vuil in de rubbers van de koelkastdeur.
  • De rubbers zijn vervormd of beschadigd.

Etensrestjes eerst afkoelen

Laat warme producten eerst afkoelen voordat u ze in de koelkast zet. Warm voedsel verhoogt de temperatuur in de koelkast. Dat zorgt niet alleen voor extra stroomverbruik, maar ook voor de groei van bacteriën.

Ontdooien in de koelkast

Voedsel uit de vriezer kunt u ontdooien in de koelkast. Dat bespaart energie, want het bevroren voedsel houdt de koelkast koel. Er is wel een goede planning voor nodig, want ontdooien in de koelkast kost iets meer tijd. U kunt het voedsel bijvoorbeeld 24 uur van tevoren uit de vriezer halen en dan in de koelkast leggen.

Stel de juiste temperatuur in

De ideale temperatuur van een koelkast is 4 of 5 graden. De temperatuur in een vriezer hoort rond de -20 graden te zijn. In een koelkast zijn er kleine temperatuurverschillen. In de meeste koelkasten is het onderste schap het koudst. Daar bewaart u producten die het snelst bederven, zoals vlees en vis. Onderin de groentelade bewaart u groente en fruit.

Ontdooien

Ontdooi de vriezer of het vriesvak regelmatig, want een ijslaagje van 2 millimeter zorgt al voor 10 procent meer stroomverbruik. Probeer te voorkomen dat de ijslaag snel weer aangroeit. Open de vriezer niet te vaak en niet te lang. Laat gekookt of gebakken voedsel helemaal afkoelen voordat u het in de vriezer legt. Heeft u toch snel weer ijs in de vriezer? Misschien sluit de deur dan niet goed of zijn de rubbers versleten.

Kies een goede plek voor uw apparaten

Hoe warmer de omgeving, hoe harder uw koelkast of vriezer moet werken om de inhoud koel te houden. Zet het apparaat niet naast een radiator of in de volle zon. Ook naast een apparaat dat warmte afgeeft, zoals een oven, is het stroomverbruik hoger. Zet de koelkast of vriezer ook niet op een plek waar het onder de tien graden kan worden. De koelkast of vriezer werkt dan minder goed.

Is een tweede koelkast echt nodig?

Gebruikt u een extra vriezer of koelkast? Bijvoorbeeld een oud apparaat in de garage, in de schuur of op zolder? Zo’n oud apparaat verbruikt bijna drie keer zoveel stroom als een energiezuinige koelkast of vriezer. Heeft u dit extra apparaat echt nodig? Misschien kunt u de extra koelkast ook alleen gebruiken als u veel bezoek heeft en het apparaat de rest van het jaar uitzetten. Daarmee kunt u veel energie besparen.

Toch toe aan een nieuw apparaat?

Gaat u een nieuwe koelkast of vriezer kopen? Let dan op het energielabel. Koelkasten hebben een energielabel dat loopt van A (het zuinigst) tot G (het minst zuinig). Het label geldt sinds 2021. Voor die tijd was A+++ het beste label. Veel koelkasten hebben nu label C of D. Dat lijkt minder zuinig, maar deze koelkasten zijn even zuinig als koelkasten die vroeger het A+++ label hadden. Koelkasten met het nieuwe A-label zijn nog zeldzaam en duur. Vriezers met A- of B-label bestaan nog niet.