Zo kunt u geld besparen als u op vakantie gaat

Op vakantie gaan is leuk, maar ook duur. Met deze tips kunt u de kosten beperken. 

Hotelkamer voor de laagste prijs

Zoekt u een hotel? Op websites als Trivago.nl of Booking.com kunt u een hotel vinden dat aan uw wensen voldoet. Maar als u echt wilt gaan boeken, kan het voordeliger zijn om rechtstreeks bij het hotel te boeken. Het hotel hoeft dan geen geld aan dit soort websites af te dragen. U krijgt dan soms de kamer voor een lagere prijs. Of ontvangt u een extraatje zoals een gratis ontbijt of een grotere kamer.

Koop uw vliegticket op dinsdagochtend

Een vliegticket kan ’s ochtends goedkoper zijn dan ’s avonds. Op werkdagen is de prijs ook vaak lager dan in het weekend. Want ’s avonds en in het weekend boeken veel mensen hun vliegticket. Boeken op een rustige dinsdagochtend bijvoorbeeld kan dus voordeliger zijn.

Deel de kosten

Gaat u met meer mensen op vakantie en betaalt u soms voor anderen, bijvoorbeeld als u samen uit eten gaat of een museum bezoekt? Het is slim om dat meteen goed te regelen. Als u aan het einde van de vakantie kosten moet gaan verrekenen, heeft u meer kans op fouten. Stuur liever meteen een betaalverzoek als u kosten voor een ander heeft betaald.

Bezoek gratis musea of zoek gratis uitjes

Niet alles hoeft geld te kosten. De meeste musea in de wereld zijn een hele of halve dag per week gratis geopend. In Londen kunt u ze zelfs altijd gratis bezoeken. Dat geldt ook voor kerken, parken en markten. In veel wereldsteden worden ook gratis wandelexcursies georganiseerd. Zoek bijvoorbeeld in Google op ‘free walking tour’. In Nederland kunt u deze gratis uitjes bezoeken.

Geef niet meer fooi dan nodig

In Amerika is een fooi van 15 tot 20 procent normaal. Die fooi kan ook al op de bon staan, dus pas op dat u niet twee keer fooi betaalt. In Japan ziet men een fooi als een belediging. Daar betaalt u helemaal geen fooi. In Europa wordt het gewaardeerd als u een goede service beloont met 5 tot 10 procent van het rekeningbedrag. Alleen in Scandinavië wordt er geen fooi van u verwacht.

Ding af als het kan

Hoe zuidelijker u komt, hoe normaler het wordt om af te dingen. In landen als Turkije, Egypte, in bijna heel Afrika en Zuidoost-Azië mag u gerust afdingen. Blijf vriendelijk, kraak het product dat u wilt kopen niet af en loop gerust weg als u de prijs te hoog vindt. De kans is groot dat de verkoper u volgt en toch iets van de prijs afhaalt.

Neem een reisverzekering

Als u regelmatig op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering voordeliger dan losse reisverzekeringen. Wel is het handig om af en toe te kijken of uw doorlopende reisverzekering nog wel bij u past. Een goed bereikbare alarmcentrale, is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Bij een ongeluk, ziekte of andere tegenvaller regelt de alarmcentrale de terugreis in een ambulance of speciaal vliegtuig en neemt u alle zorgen uit handen. De kans op zo’n situatie niet erg groot, maar de gevolgen kunnen wel heel duur zijn. Een reisverzekering is daarom onmisbaar.

Klagen helpt

Bent u ontevreden, bijvoorbeeld over uw hotelkamer? Meld het dan bij de receptie. Op populaire zonbestemmingen is vaak een gastheer of gastvrouw van de touroperator aanwezig. Ook bij haar of hem kunt u klagen. Wacht er niet mee totdat u weer thuis bent. Uw probleem is bijna altijd ter plaatse op te lossen, ook als het om geldzaken gaat.

Vertel wat u te vieren heeft

Viert u uw verjaardag of hebt u iets anders te vieren? Vertel het aan het hotelpersoneel! Dat kan een leuke verrassing opleveren. Een goed hotel doet vaak zijn best om u blij te maken. Bijvoorbeeld met een fles bubbels op uw kamer. Of een lekker stuk taart na uw diner.

Ga naar een goedkoop land

U bespaart veel geld door te kiezen voor een minder duur land. Noorwegen met zijn fjorden is adembenemend mooi, maar ook erg duur. Roemenië bijvoorbeeld is ook een prachtig land en daar is uw euro vier keer zoveel waard als in Noorwegen.