Zo verlaagt u uw stroomverbruik

Welk apparaat bij u in huis verbruikt het meeste stroom? Met een energiemeter kunt u dat meten. Dat is handig, want met die kennis kunt u veel energie besparen.

Om inzicht te krijgen in het stroomverbruik van elektrische apparaten, kunt u een energiemeter gebruiken. Dit is een klein apparaatje dat u kunt kopen in elektronicawinkels, bouwmarkten en webwinkels. Een energiemeter steekt u in het stopcontact. De stekker van het apparaat waarvan u het verbruik wilt meten, steekt u in de energiemeter. Die laat dan op een schermpje zien hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Zo kunt u zien hoeveel elektriciteit een wasbeurt kost en hoeveel stroom een apparaat op stand-by per dag gebruikt. Gemiddeld kost een apparaat op stand-by 90 euro per jaar aan stroom. Het apparaat helemaal uitzetten is een simpele manier om te besparen. Gebruik eventueel een stekkerdoos met een schakelaar om verschillende apparaten tegelijkertijd uit te zetten.

Energieslurpers

Enkele energieslurpers zijn eenvoudig aan te wijzen, ook zonder te meten. Zo kost een elektrische boiler van meer dan 20 liter in een jaar ongeveer 450 euro aan stroom. Een waterbed kost gemiddeld 160 euro. Een airconditioner kost 35 tot 100 euro per jaar, afhankelijk van het model en het energielabel. Alternatieven voor deze apparaten zijn een zonneboiler, een gewoon bed en een ventilator. Deze laatste koelt niet, maar verlaagt de gevoelstemperatuur met 2 tot 3 graden.

Slimmer (af)wassen

Een wasmachine kunt u niet missen, maar u kunt er misschien wel slimmer mee omgaan. Een wasmachine verbruikt gemiddeld 25 euro aan stroom per jaar. U kunt stroom besparen als u op 30 graden wast in plaats van 60 graden. Een volle trommel is voordeliger, omdat u dan de capaciteit van de machine beter gebruikt. Hoe droger het wasgoed uit de wasmachine komt, des te minder energie een wasdroger nodig heeft. Nog zuiniger is het om de was buiten aan de waslijn te hangen. Een wasdroger kost gemiddeld 65 euro aan stroom per jaar. Een vaatwasser kost 55 euro per jaar aan stroom. Als u de vaatwasser pas aanzet als hij vol is en de eco-stand gebruikt, bespaart u 25 euro per jaar.

Zuiniger koelen

Een koelkast of vriezer van meer dan acht jaar oud verbruikt zoveel energie, dat u het apparaat beter kunt vervangen. Dat geldt zelfs voor koelkasten met een oud energielabel A+. Dat is tegenwoordig de slechtst presterende categorie. MilieuCentraal heeft een overzicht gemaakt van koelkasten en vriezers met daarbij de besparing die vervanging kan opleveren.  

Besparen met ledlampen

Ledlampen verbruiken 85 procent minder stroom dan gloeilampen en 75 procent minder dan halogeenlampen. Ook in vergelijking met de spaarlamp wint de ledlamp. Ledlampen zijn direct op volle lichtsterkte en zijn beter voor het milieu, omdat ze geen kwik bevatten. Heeft u dus nog gloeilampen in huis, dan kunt u ze het beste vervangen door ledlampen. Zelfs als een gloeilamp het nog goed doet, is het aantrekkelijk om hem te vervangen. Dat komt door het lagere stroomverbruik en omdat een ledlamp 15 keer zo lang meegaat. Dat maakt de hogere aanschafprijs meer dan goed. Ook halogeenlampen kunt u beter vervangen door ledlampen. Een ledlamp gaat 7 keer langer mee dan een halogeenlamp. Wilt u ook weten welke mogelijkheden u heeft om uw gasrekening te verlagen? Bespaartips voor gas vindt u in het artikel Vijf manieren om te besparen op de energierekening.