Zo verspilt u geen eten

Per jaar gooien we per persoon 34 kilo voedsel weg. Dat is 120 euro per Nederlander. Vooral brood en zuivel verdwijnen in de vuilnisbak of gootsteen. Wat kunt u doen om verspilling tegen te gaan?

Een zwarte banaan, een restje pasta of een paar sneetjes oud brood. Alle kleine beetjes die we weggooien, zorgen ervoor dat er ieder jaar veel voedsel wordt verspild. In Nederland gaat op die manier jaarlijks 590 miljoen kilo voedsel verloren. Dat zijn duizenden vrachtwagens vol. Daarnaast spoelen we per persoon ongeveer 57 liter aan dranken, zoals koffie, thee en frisdrank door de gootsteen. Dit verspillen we het meest:
 1. Brood en deegwaren (7,3 kilo per persoon)
 2. Zuivel (5,1 kilo per persoon)
 3. Groente (3,7 kilo per persoon)
 4. Fruit (3 kilo per persoon)
 5. Aardappelen (2,9 kilo per persoon)
 6. Sauzen en vetten (2,7 kilo per persoon)
 7. Vlees en vleeswaren (2,3 kilo per persoon)
 8. Pasta’s (1 kilo per persoon)
 9. Gebak en koek (1 kilo per persoon)
 10. Snoep en snacks (0,8 kilo per persoon)
  Bron: Milieu Centraal
Etenswaren weggooien is niet alleen zonde van het geld, maar ook slecht voor het milieu. Er is veel energie nodig om ons voedsel te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. Verspilling veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument. Dat blijkt uit cijfers van Milieu Centraal.

Zo verspilt u minder eten en drinken

 • Maak een boodschappenlijstje en houd u eraan. Zo koopt u niet meer dan u nodig heeft.
 • Kook niet te veel. Weeg bijvoorbeeld pasta, rijst en aardappelen goed af, of gebruik een maatbeker.
 • Producten met een ‘te gebruiken tot’ datum kunt u na de getoonde datum niet meer gebruiken en moet u dus weggooien. Producten met een verstreken ‘tenminste houdbaar tot’ datum, blijven vaak nog een paar dagen goed na de getoonde datum.
 • Op de website van het Voedingscentrum kunt u per product opzoeken hoe u dit het beste kunt bewaren en hoe u bederf opmerkt.
 • Gooi restjes niet weg, maar eet ze de volgende dag voor de lunch. Of gebruik restjes voor nieuwe recepten. Kijk bijvoorbeeld naar deze tips van het Voedingscentrum.
 • Verschillende supermarkten prijzen verse producten af als die bijna over de datum zijn. De korting loopt op tot soms wel 50 procent. Koop deze producten gerust als u ze nodig heeft, want ze zijn nog prima. U bespaart er niet alleen geld mee, u voorkomt ook dat dit voedsel wordt weggegooid.

Deze handige apps helpen u om minder te verspillen

Bewaarwijzer
In deze app van het Voedingscentrum kunt u opzoeken hoe lang u een bepaald product kunt bewaren en hoe u dat het beste doet. Ook vertelt de app hoe u het merkt wanneer een product niet goed meer is.

Slim Koken
Met deze receptenapp van het Voedingscentrum kunt u maaltijden plannen. Houd u restjes over, bijvoorbeeld een half potje pesto, dan kunt u die ‘opslaan’ in de digitale koelkast. U krijgt de dagen daarna suggesties hoe u de restjes kunt gebruiken. Ook waarschuwt de app als eten in de digitale koelkast over de datum dreigt te gaan.

Verspillingsvrijecoach
Deze app van Milieu Centraal geeft tips om slimmer boodschappen te doen, op maat te koken en om voedsel op de juiste manier te bewaren.

Too Good To Go
Met de app Too Good To Go kunt u dagelijks checken welke restaurants of winkels bij u in de buurt voedsel over hebben. U kunt dit met flinke korting kopen. Het aanbod wisselt per dag.