Zo zet u een administratie op

Veranderingen in uw leven, zoals stoppen met werken of zorgen voor een ander, kunnen gevolgen hebben voor uw inkomen. Met een goede administratie houd u grip op uw geld. 

Uw inkomen kan dalen omdat u met pensioen gaat. Maar ook mensen die de zorg voor anderen op zich nemen, voelen dat vaak in hun portemonnee. Bijvoorbeeld omdat ze hulpmiddelen betalen of omdat mantelzorgers vaak extra vervoerskosten hebben. Als u maandelijks minder overhoudt, is het belangrijk daar tijdig op in te spelen. Goed administreren en goed budgetteren helpt u daarbij.

Een begroting maken

Als u wilt  zien wat een verandering voor gevolgen heeft voor uw huishoudboekje, is het handig om een begroting te maken. Dat is een overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Hoeveel verwacht u dat er maandelijks binnenkomt? Wat zijn uw vaste lasten? Hoeveel verwacht u kwijt te zijn aan boodschappen? Het Nibud heeft een handige jaarbegroting gemaakt die u gratis kunt downloaden. U kunt hem printen en met de hand invullen, of opslaan en op de computer invullen. Download hier de jaarbegroting van het Nibud. U vindt hem onder ‘Stap 1’.

Uw uitgaven bijhouden

Nu u een begroting heeft gemaakt, weet u hoeveel u elke maand kunt besteden. Door uw uitgaven bij te houden, ziet u of u binnen uw budget blijft. Het Nibud adviseert om wekelijks uw bankrekening(en) te checken. Kloppen de afschrijvingen? Daarnaast is het goed om een kasboek bij te houden, zodat u weet waar uw geld blijft.

Alles netjes opbergen

Koop mappen met tabbladen om belangrijke documenten in op te bergen en snel terug te vinden. Het Nibud verkoopt een standaard tabbladenset met tips voor de administratie, maar u kunt ook zelf een (digitaal) systeem opzetten dat is toegesneden op uw persoonlijke situatie. En u kunt natuurlijk ook hulp inschakelen.