Zo ziet u snel of u een verklaring van erfrecht nodig heeft

Als iemand is overleden, zorgt de bank ervoor dat het geld op de bankrekening veilig op de rekening blijft staan. Daarom wordt de persoonlijke bankrekening van de overledene geblokkeerd. Niemand kan de rekening dan nog gebruiken. Wilt u als nabestaande toegang tot de rekening hebben? Dan heeft u misschien een verklaring van erfrecht nodig. Wat is dat precies en wanneer heeft u zo’n verklaring nodig? Dat kunt u snel bepalen met een handige checklist.

Een verklaring van erfrecht is een officieel document dat wordt opgesteld door een notaris. Er staat in wie de erfgenamen zijn en of de overledene een testament heeft gemaakt. U kunt alleen een verklaring van erfrecht aanvragen als u die nodig heeft voor het afwikkelen van de erfenis. U kunt ermee aantonen dat u erfgenaam bent. De bank kan in bepaalde situaties om deze verklaring vragen.

Voor nabestaanden betekent het aanvragen van een verklaring van erfrecht extra regelwerk, naast alle andere zaken die na een overlijden geregeld moeten worden. Het kan een paar weken duren voordat de verklaring van erfrecht opgesteld is. In die tijd kunt u niet over het geld op de bankrekening beschikken. Ook moet u de notaris betalen voor het opvragen van de verklaring van erfrecht.

Wanneer geen verklaring van erfrecht nodig?

Om het nabestaanden makkelijker te maken, hebben banken afspraken gemaakt over situaties waarin een verklaring van erfrecht niet nodig is. In de volgende gevallen hoeft u waarschijnlijk geen verklaring van erfrecht te hebben.

  • U bent de huwelijkspartner van de overledene, er staat niet meer dan 100.000 euro op de bankrekening en de overledene had geen testament. Ook zijn er verder geen bijzondere omstandigheden.
  • U bent het kind van de overledene en er staat niet meer dan 10.000 euro op de bankrekening. Ook zijn er verder geen bijzondere omstandigheden.

Bijzondere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat u toch een verklaring van erfrecht nodig heeft, bijvoorbeeld als er ruzie is tussen nabestaanden of als de overledene kinderen had uit een eerdere relatie. Ook een hypotheek, levensverzekering, kluis of geblokkeerde spaarrekening kan voor de bank een reden zijn om toch een verklaring van erfrecht te vragen.

Banken mogen ook andere regels toepassen voor het vragen om een verklaring van erfrecht. Rabobank bijvoorbeeld vraagt aan een kind van een overleden rekeninghouder pas een verklaring van erfrecht als het saldo hoger is dan 25.000 euro en er verder geen bijzondere omstandigheden zijn.

Wilt u weten of u een verklaring van erfrecht nodig heeft? Dat kunt u nagaan met de online checklist van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Meer weten

Wilt u meer weten over het regelen van bankzaken nadat iemand is overleden. U vindt hierover veel informatie op deze pagina van de Rabobank.