Zoekt u een huurwoning? Pas op voor nepwebsites

Als u een huurwoning zoekt, doet u dat waarschijnlijk ook via internet. Er zijn veel websites waarop u huurwoningen kunt vinden. Let hierbij wel goed op of u een website van een betrouwbare organisatie gebruikt. Dit moet u weten.

Er zijn twee soorten websites voor het vinden van huurwoningen. U kunt zoeken op de website van een verhuurmakelaar of op een verzamelwebsite met huurwoningen.

Verhuurmakelaar

Op de website van een verhuurmakelaar vindt u alleen het aanbod van die makelaar. U kunt het aanbod meestal gratis bekijken. Als u meer wilt weten, kunt u contact opnemen met de makelaar. Een huurbemiddelingsbureau of woonbureau doet hetzelfde als een verhuurmakelaar. U kunt via zo’n bureau of makelaar ook een bezichtiging regelen, het bureau kan bemiddelen tussen u en de verhuurder en kan u helpen met het regelen van de huurovereenkomst.

Verzamelwebsite

Op een verzamelwebsite met huurwoningen vindt u huurhuizen van verschillende aanbieders. Zo ziet u dus op één plek veel woningen en hoeft u zelf minder websites te bezoeken. Sommige verzamelsites zijn gratis, maar er zijn ook websites waarvoor u een abonnement moet afsluiten. Alleen als u betaalt, kunt u het volledige aanbod zien of via de website op een woning reageren. U betaalt alleen voor het gebruik van de website. Een huurwoningwebsite verhuurt zelf geen woningen en bemiddelt ook niet tussen u en de verhuurder. Ze laten alleen het aanbod zien.

Klachten

Bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) komen veel klachten binnen over verzamelwebsites die werken tegen betaling. Klanten die betaald hebben, kunnen bijvoorbeeld geen contact maken met de aanbieders van de huurwoningen. Ze krijgen geen informatie over huurwoningen die worden aangeboden of de huurwoningen zijn opeens niet meer beschikbaar. Sommige huurwoningen zijn zelfs nooit te huur geweest. De ACM onderzoekt nu wat er precies aan de hand is.

Hoe voorkomt u problemen?

Bent u op zoek naar een huurwoning, gebruik dan het liefst gratis websites, bijvoorbeeld van een verhuurmakelaar. Een verhuurmakelaar hoeft u niet te betalen, want deze werkt voor de verhuurder. Daarom mag hij ook geen geld vragen van de huurder. U kunt ook kijken op websites van woningcorporaties. Die verhuren vaak ook huurwoningen in de vrije sector. Ook kunt u kijken op gratis verzamelwebsites zoals Pararius, Funda en Jaap.

Vraagt een verzamelwebsite u om te betalen voordat u het volledige aanbod kunt zien? Doe dat alleen als u zeker weet dat een website betrouwbaar is. Probeer eerst te bellen bijvoorbeeld. Of vraag in uw omgeving hoe deze website bekend staat. Soms belooft een website dat u veel huurhuizen kunt vinden of dat u makkelijk in contact kunt komen met de aanbieders van de woningen. Pas als u heeft betaald, kunt u controleren of dat echt zo is.

Als een woningwebsite u heeft misleid, heeft u het recht om het abonnement terug te draaien. De website moet u het geld dan terugbetalen. Maar u moet daar wel zelf moeite voor doen door een brief of e-mail te sturen. Ook weet u niet zeker of de website zich wel aan de regels houdt. Daarom is het verstandig om alleen te betalen als u zeker weet dat een website betrouwbaar is.

Bent u misleid?

Als u denkt dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt, kunt u dat melden bij ACM ConsuWijzer. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u die om hulp vragen.