Zorgen voor een ander kan zwaar zijn en dan is het fijn om daar ondersteuning bij te krijgen. De een is geholpen met een cursus ‘omgaan met dementie’. De ander schakelt af en toe een vervanger in om zelf even op adem te komen. Weinig mensen weten, dat je als mantelzorger hulp vergoed kunt krijgen van je zorgverzekering. Soms vanuit de basisverzekering, soms vanuit een aanvullende verzekering. Dat gaat vaak om honderden euro’s. En niet alleen vervangende mantelzorg wordt (extra) vergoed, ook de eventuele extra hulp in het huishouden wordt door de ene zorgverzekering ruimer vergoed dan de andere.
Sommige kosten die u als mantelzorger maakt, vallen onder de basisverzekering. U hoeft daar dus geen aanvullende verzekering voor af te sluiten. Zo vergoedt de basisverzekering per jaar 10 uur ergotherapie (2024), dat is hulp bij het oefenen van dagelijkse bewegingen. De vergoeding is voor iedereen gelijk, het maakt niet uit waar en hoe uitgebreid u verzekerd bent.
Er zijn ook kosten die u vergoed krijgt als u aanvullend verzekerd bent. Denk aan cursussen voor mantelzorgers, een mantelzorgmakelaar die regeltaken van u overneemt, of tijdelijke opvang zodat u zelf een keer vrij heeft. De verschillen tussen zorgverzekeraars zijn groot. Er zijn verzekeraars die helemaal geen aanvullende verzekering aanbieden waar mantelzorgvergoeding in zit. En er zijn verzekeraars waarbij de vergoeding afhangt van het soort aanvullende verzekering dat u kiest. Hoe uitgebreider het aanvullende pakket, hoe hoger de vergoeding. Een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar vindt u op de website van Alzheimer Nederland.
Zo weet u dat u in het nieuwe jaar de juiste verzekering heeft:
- Kijk eerst of u denkt gebruik te gaan maken van de hulp die vergoed wordt. Bent u van plan alles zelf te regelen, eventueel met hulp van familie en vrienden, dan is aanvullend verzekeren voor mantelzorgvergoeding niet nodig.
- Kijk na wat uw huidige zorgverzekering dekt. Veel Nederlanders zijn al aanvullend verzekerd en in dat geval is de kans groot dat u aanspraak kunt maken op mantelzorgvergoeding. Vergeet niet om dat dan ook te doen. Veel mensen die wél aanvullend verzekerd zijn, declareren volgens MantelzorgNL de kosten voor mantelzorg niet.
- Vergelijk de aanvullende vergoedingen van de verschillende verzekeraars. Wat krijgt u vergoed en hoe hoog is de maximale vergoeding? Hoeveel dagen heeft u recht op vervangende zorg? En welke premie staat daar tegenover? Op Zorgwijzer.nl staat een overzicht van alle verzekeraars en de aanvullende vergoedingen voor mantelzorg.
U heeft elk jaar in de laatste maanden van het jaar, de mogelijkheid om voor het volgende jaar een andere zorgverzekering af te sluiten. U kunt bijvoorbeeld overstappen naar een andere verzekeraar, of u kunt uw huidige verzekering aanpassen. U moet dit uiterlijk 31 december 2023 doen. Daarna is wijzigen niet meer mogelijk.