Wonen zoals u dat wilt
Eten klaarmaken kan lastig zijn als u minder kracht heeft of als uw handen weleens trillen. Met speciale hulpmiddelen wordt eten koken een stuk makkelijker. Ook als u nog wel voldoende kracht in uw handen heeft.
Een pak, blik, fles of pot openmaken kan een behoorlijke uitdaging zijn als u minder kracht in uw handen heeft. Wilt u niet afhankelijk zijn van een sterke huisgenoot om een blik of een pot te openen, dan kunt u hiervoor een speciale opener kopen. Voor iedere verpakking is wel een speciale opener te koop. Er zijn blikopeners op batterijen, openers die u kunt bedienen met één hand en soms zelfs met één knop. Voor pakken en potten met een schroefdop bestaan openers in de vorm van een tang die precies om de dop heen passen. Omdat u met het handvat meer kracht kunt zetten, draait u de dop daarmee gemakkelijk open. Er zijn ook speciale openers voor frisdrankblikjes.
Ook snijden is lastiger als u minder kracht in uw handen heeft. Met een aangepast keukenmes gaat het misschien makkelijker. U kunt een keukenmes met een gehoekt handvat gebruiken bijvoorbeeld. Het handvat is dan niet recht, maar het staat in een hoek omhoog. U kunt uw hele hand om het handvat klemmen. Met de kracht in uw arm duwt u het mes omlaag. Hierdoor voorkomt u belasting van uw gewrichten in uw hand, pols en arm. Aangepaste keukenmessen zijn bijvoorbeeld geschikt voor mensen met de Ziekte van Parkinson.
Groente en kruiden knippen is soms makkelijker dan snijden. De groenteschaar is daar speciaal voor gemaakt. Net als een gewone schaar kunt u de groenteschaar met één hand bedienen. De groenteschaar heeft één scherpe kant, de andere kant is een klein snijplankje waarop u de snede maakt. Groentescharen zijn vooral geschikt voor minder harde groentes, zoals komkommer en courgette. U kunt er ook prima zacht fruit en kruiden mee snijden.
Groente of brood snijden met één hand is erg lastig. Met een aangepaste snijplank is dat veel makkelijker. Er zijn snijplanken met een verschuifbare houder, waarmee u brood of groente kunt vastklemmen. Een snijplank kan ook pinnen hebben, waarop u bijvoorbeeld een aardappel kunt prikken. U heeft dan geen hand nodig om het voedsel mee vast te houden. U kunt het voedsel met één hand snijden of schillen. Er zijn ook speciale snijplanken om brood op te smeren en te snijden. Deze snijplanken hebben noppen in de hoek, zodat uw boterham niet kan wegglijden tijdens het smeren. Aangepaste snijplanken hebben meestal ook stroef materiaal aan de onderkant, zodat de plank niet kan schuiven.
Aardappels, rijst of groente afgieten kan een lastig karweitje zijn. Heeft u het ook weleens meegemaakt dat uw pas gekookte maaltijd per ongeluk in de gootsteen terecht kwam? Misschien gebruikt u een vergiet maar met een afgietdeksel kunt u het eten gewoon in de pan laten zitten. U kunt het afgietdeksel op de pan leggen en vastklemmen om de rand van de pan. Daarna kunt u de pan schuin houden en al het water eruit laten lopen in de wasbak. Er zijn afgietdeksels van roestvrijstaal en van siliconen.
Een kookmandje hangt u in een pan met kokend water. Als het eten gaar is, kunt u het mandje er gewoon uithalen. Afgieten hoeft niet en u hoeft de pan met kokend water dus niet eens op te tillen.
Maakt u graag saus, soep of pudding? Dan moet u vaak en lang roeren. Als u dat lastig vindt, kunt u een automatische garde gebruiken. Dit is een hulpmiddel op pootjes, dat u in de pan kunt zetten. Met een druk op de knop zet u de automatische garde aan. De pootjes gaan dan ronddraaien, zodat het voedsel in de pan door elkaar wordt geroerd. Tegelijkertijd zorgen de pootjes ervoor dat de bodem van de pan niet aanbrandt. De automatische garde heeft drie verschillende snelheden en werkt op batterijen.
Als u maar één hand kunt gebruiken, is het lastig om in een pan te roeren of om bijvoorbeeld aardappels om te draaien tijdens het bakken. De pan kan dan makkelijk verschuiven. Heeft u een elektrische (inductie)kookplaat, dan kunt u hiervoor een panhouder gebruiken. De panhouder kunt u met zuignappen op de kookplaat vastmaken. Daarna zet u uw steelpan of koekenpan op de kookplaat. De panhouder houdt uw pan op zijn plaats, ook als u erin roert of spatelt.
Heet water uit de waterkoker schenken, kan een hele uitdaging zijn als u minder kracht in uw handen heeft. Een kantelbare waterkoker is veel makkelijker en veiliger dan een gewone waterkoker. Als het water kookt, kunt u de waterkoker met één vinger kantelen en het hete water langzaam in een glas of kop laten lopen.
Met antislip strips kunt u de handvatten van uw pannen, messen en andere keukenspullen stroever maken, zodat u ze makkelijker kunt vasthouden. U wikkelt de strip als plakband om het handvat.
Hulpmiddelen voor in de keuken kunt u kopen bij huishoudwinkels, thuiszorgwinkels en op internet. Het is handig als u het hulpmiddel eerst kunt bekijken en vasthouden voordat u het aanschaft, om te kijken of het bij u past. Let er ook op of een hulpmiddel makkelijk schoon te maken is en of het in de vaatwasser kan. De meeste hulpmiddelen voor in de keuken worden niet vergoed.