1. Tovertafel
Een tovertafel is een tafel waarop beelden worden geprojecteerd. De mensen die aan de tafel zitten kunnen daarmee verschillende spelletjes doen. De spellen zijn eenvoudig te begrijpen, brengen mensen in beweging en laten deelnemers op elkaar reageren. Daardoor zijn de spellen heel geschikt voor mensen met dementie. Zo is er een moestuinspel, waarin de deelnemers samen voor een moestuin moeten zorgen door te zaaien, water te geven en te oogsten. Ondertussen kunnen de spelers met elkaar praten over hun ervaringen met moestuinen. Knopjes indrukken of schermen aanraken is niet nodig. De spelers hoeven alleen maar met beweging en aanraking te reageren op de beelden die ze zien op de tafel. De tovertafel wordt gebruikt bij zorginstellingen.
2. Muziekkussen
Een muziekkussen is een kussen dat zachte muziek speelt. Het kan mensen helpen om in slaap te vallen. Het kussen kan er ook voor zorgen dat iemand met dementie ’s nachts minder vaak uit bed komt. In het kussen zitten twee luidsprekers, die kunnen worden aangesloten op een stereo-installatie, muziekspeler of televisie. Zo kunt u uw eigen muziek kiezen. Het muziekkussen wordt veel gebruikt in de zorg voor mensen met dementie. U kunt het kussen ook zelf kopen om thuis te gebruiken.
3. Verzwaarde deken
Komt iemand moeilijk in slaap, dan kan een verzwaarde deken helpen. De druk van de deken zorgt voor rust en geeft een gevoel van veiligheid. Deze deken kan helpen als iemand, zich onrustig voelt in bed, bijvoorbeeld als u veel ligt te woelen of als u druk bent in uw hoofd. Een verzwaarde deken is geschikt voor mensen met dementie, maar ook bij mensen die zich moeilijk kunnen ontspannen of pijn hebben, kan een verzwaarde deken een oplossing zijn. Er zijn veel verschillende soorten verzwaarde dekens. Ze kunnen 6 tot 24 kilo wegen. Sommige dekens zijn wasbaar.
4. Rustgevend licht
Rustgevend licht is sfeerverlichting die afleiding geeft en kalmerend werkt. Er zijn lampen die bewegende beelden projecteren op de muur of op het plafond. Andere lampen geven licht in een bepaalde kleur, bijvoorbeeld rood als het tijd is om te gaan slapen. Een rustgevende lamp kan ook helpen bij het opstaan en bij het herstellen van het dag- en nachtritme. Rustgevende lampen worden gebruikt in de zorg voor mensen dementie, ook om te voorkomen dat ze ’s nachts uit bed komen. U kunt een rustgevende lamp ook zelf kopen.
5. Robotdieren
Ouderen die zich eenzaam voelen kunnen veel hebben aan een robotdier. Ook mensen met dementie reageren hier vaak goed op. Een robotdier lijkt op een huisdier. Het kan daarom een goede oplossing zijn voor iemand die graag een huisdier wil, maar er niet meer voor kan zorgen. Robotdieren reageren op geluid, beweging en aanraking. Bij sommige robotdieren lijkt het alsof ze echt ademhalen en emoties hebben, bijvoorbeeld omdat ze bepaalde geluiden maken. Dat werkt kalmerend. U kunt sommige robotdieren ook opdrachten geven of met ze spelen.
6. Empathiepoppen
Een empathiepop lijkt erg op een mens, bijvoorbeeld op een baby. Een empathiepop maakt geluid, kan huilen en reageert als u hem of haar verzorgt of knuffelt. Daardoor kan iemand met dementie zich zinvoller gaan voelen. Ook helpt de pop hen om te praten en emoties te uiten.
7. Zorgrobots
Een zorgrobot is een robot in de vorm van een mens, die u met allerlei dingen kan helpen. Er zijn veel verschillende soorten robots. Een sociale robot bijvoorbeeld geeft gezelligheid. Er zijn ook robots die mensen in beweging brengen, bijvoorbeeld door oefeningen voor te doen of een spelletje te spelen. En er zijn robots die u kunnen helpen om genoeg water te drinken en die dit ook bijhouden.
Zorgrobots kunnen ook bepaalde taken van mantelzorgers overnemen, zodat mensen die zorg nodig hebben minder hulp van anderen nodig hebben. Een eetrobot bijvoorbeeld helpt mensen die hun armen niet meer goed kunnen gebruiken om toch op hun eigen tempo te kunnen eten. Hierdoor kan iemand zelfstandig eten, ook met anderen samen aan tafel. U kunt de eetrobot ook meenemen als u ergens anders gaat eten.
Zorgrobots kunnen ook bepaalde taken van mantelzorgers overnemen, zodat mensen die zorg nodig hebben minder hulp van anderen nodig hebben. Een eetrobot bijvoorbeeld helpt mensen die hun armen niet meer goed kunnen gebruiken om toch op hun eigen tempo te kunnen eten. Hierdoor kan iemand zelfstandig eten, ook met anderen samen aan tafel. U kunt de eetrobot ook meenemen als u ergens anders gaat eten.
8. Virtuele assistent
Een virtuele assistent is een robot die u helpt via een beeldscherm. De assistent ziet eruit als een echt mens en heeft ook een naam, Anne bijvoorbeeld. Anne herinnert u aan afspraken, kan iemand voor u videobellen en hulp regelen. Een virtuele assistent helpt ook tegen eenzaamheid. U kunt een virtuele assistent krijgen van de thuiszorg. Een zorgverlener komt bij u thuis om het beeldscherm te installeren. U heeft geen kennis van computers nodig.
9. Virtuele thuiszorg
Virtuele thuiszorg is thuiszorg via een tablet, waardoor u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. De tablet helpt u bijvoorbeeld een vast dagritme aan te houden en om uw medicijnen op tijd in te nemen. U kunt ook beeldbellen met familie, een mantelzorger of een coach, als u daar behoefte aan heeft. U krijgt een horloge en een gps-tracker, een apparaatje dat bijhoudt waar u bent als u naar buiten gaat. Als er onderweg iets gebeurt, wordt er automatisch hulp ingeroepen.
10. Leefstijlmonitoring
Met leefstijlmonitoring kunnen familie, vrienden of zorgverleners een oogje in het zeil houden bij mensen met dementie die zelfstandig wonen. Hiervoor worden in het huis sensoren gehangen, die bijhouden wanneer iemand de deur uitgaat, weer thuiskomt, hoe vaak iemand naar de wc gaat en of iemand ’s morgens uit bed gekomen is. Er worden geen camera’s gebruikt. Mantelzorgers hebben op deze manier een gerust gevoel. Als er iets afwijkends gebeurt, kunnen ze meteen actie ondernemen, bijvoorbeeld even bellen of langsgaan.