15 tips voor een gezonde mond

Heeft u uw eigen tanden en kiezen nog? Dan is het heel belangrijk daar goed voor te zorgen. Maar hoe doet u dat? En wat als het allemaal niet zo makkelijk meer gaat? Met deze tips houdt u uw mond fris en gezond.

1. Blijf de tandarts bezoeken

De tandarts kan problemen met uw gebit behandelen en voorkomen dat ze erger worden. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig op controle gaat, ook als u ouder wordt. Overleg met uw tandarts hoe vaak u het beste op controle kunt komen, bijvoorbeeld een of twee keer per jaar. Vind u het lastig om alleen te gaan, vraag dan iemand mee.

Overleg met uw tandarts over behandelingen die u wel en niet wilt. Veel tandartsen raden een behandeling door een mondhygiënist aan. Die haalt tandplak en tandsteen weg. Ook adviseert de mondhygiënist hoe u uw tandvlees gezond kunt houden. Vraag voordat u een behandeling laat doen naar de kosten. Een tandartsverzekering dekt vaak niet alle kosten. U kunt zelf beslissen welke behandeling u wel en niet laat doen.

2. Zoek een tandarts-aan-huis

Is het voor u lastig om naar een tandartspraktijk te gaan? Er zijn tandartsen die aan huis komen. Misschien biedt uw tandarts deze dienst aan of kent hij of zij een collega die dat doet. U kunt ook op internet zoeken naar ‘tandarts aan huis’.

De kosten kunnen hoger zijn dan u gewend bent. Dit komt omdat tandartsen-aan-huis soms reiskosten berekenen. Ook hebben ze tijd nodig om uw huis geschikt te maken voor een behandeling. Vraag vooraf met welke kosten u rekening moet houden.

3. Kies de juiste tandenborstel

Een elektrische tandenborstel maakt uw tanden beter schoon dan een gewone. Maar niet iedereen kan aan zo’n elektrische borstel wennen. Lukt elektrisch poetsen niet, kies dan voor een gewone tandenborstel met een kleine kop en zachte haren. Vindt u het lastig de binnenkant van uw tanden en kiezen te poetsen? Dan kan een driekops-tandenborstel een oplossing zijn. Deze tandenborstel heeft drie borsteltjes, waarmee u de bovenkant, binnenkant en buitenkant van uw tanden en kiezen in één keer kunt poetsen.

Vervang uw tandenborstel of het opzetstuk elke drie maanden. Of eerder als de haren uit elkaar gaan staan.

4. Maak het makkelijker

Kunt u uw tandenborstel niet goed vasthouden? Er zijn speciale hulpmiddelen waarmee dat makkelijker gaat. U kunt bijvoorbeeld een handgreepverdikker gebruiken of een band om de tandenborstel aan uw hand vast te maken. Vraag ernaar bij uw tandarts, mondhygiënist of ergotherapeut.

5. Poets ‘s ochtends en ‘s avonds

Ook als u ouder wordt, blijft het belangrijk om uw tanden twee keer per dag te poetsen, na het ontbijt en voor het slapengaan. Wacht na het ontbijt een halfuurtje voordat u gaat poetsen. De zuurgraad in uw mond is na het eten erg hoog. Als u dan gaat poetsen, beschadigt u misschien het tandglazuur.

Kost het poetsen u moeite? Probeer dan ’s ochtends uw bovenkaak te poetsen en ’s avonds uw onderkaak. Zo komen al uw tanden en kiezen elke dag een keer aan de beurt.

6. Vraag hulp

Lukt het niet goed meer om zelf uw tanden poetsen? Vraag hier dan hulp bij. Tanden poetsen kan een lastig klusje worden als u ouder bent en het is helemaal niet gek als iemand u daarbij helpt. Dat kan uw partner, zoon of dochter zijn bijvoorbeeld. Als u thuiszorg krijgt, kunt u hier ook afspraken over maken met de wijkverpleegkundige.

7. Gebruik tandpasta met fluoride

Fluoride helpt om gaatjes te voorkomen en het glazuur van uw tanden te versterken. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. Misschien vindt u het prettig om tandpasta te gebruiken die gevoelige tanden beschermt. Als u ouder wordt, kan uw gebit gevoeliger worden. Dat merkt u bijvoorbeeld bij warme en koude voedingsmiddelen en dranken.

8. Maak nat (of juist niet)

Het maakt niet uit of u de haren van uw tandenborstel natmaakt of niet. Uw tanden en kiezen worden even schoon.

  • Heeft u last van een droge mond? Bijvoorbeeld als bijwerking van medicijnen? Dan is het prettig de borstel voor het poetsen nat te maken.
  • Heeft u slikproblemen? Gebruik dan juist een droge borstel.

9. Neem de tijd

Het algemene advies is om minstens twee minuten per keer te poetsen. Maar voor een ouder gebit zijn die twee minuten vaak te kort. Neem daarom zoveel tijd als nodig om uw tanden en kiezen goed schoon te maken.

10. Spoel niet maar spuug

Klaar met poetsen? Spoel uw mond dan niet heel uitgebreid. Gebruik maar een klein beetje water. Nog beter is het om alleen de overgebleven tandpasta uit te spugen en niet te spoelen. Zo kan de fluoride langer zijn werk doen.

11.  Maak schoon met een dentaswab

Lukt poetsen echt niet? Dan kunt u een ‘dentaswab’ gebruiken. Dat is een zacht sponsje op een stokje. U kunt het sponsje natmaken en zo uw mond verfrissen en schoonmaken. De dentaswab is te koop bij de thuiszorgwinkel, sommige drogisterijen en winkels op internet.

12.  Gebruik tandenstokers, ragers of een monddouche

Met tandenstokers en ragers kunt u etensresten tussen uw tanden en kiezen weghalen. Vindt u het lastig ze te gebruiken? Dan kan een monddouche helpen. U kunt dit bij de drogist kopen. Het apparaat spoelt het vuil weg waar u met de tandenborstel niet goed bij kunt.

Flossen is vaak minder geschikt als u ouder bent. Dat komt omdat de ruimtes tussen de tanden en kiezen bij veel mensen groter zijn geworden. Ook is het lastig om op de juiste manier te flossen.

13.  Spoel zo nodig met een mondwater

Mondwater kan een aanvulling zijn als u het lastig vindt uw tanden en kiezen goed schoon te houden. Of als u bijvoorbeeld last heeft van gevoelige tandhalzen of een slechte adem. Het is niet voor iedereen nodig om met mondwater te spoelen. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies.

14.  Maak ook uw tong schoon

Op uw tong zitten allerlei bacteriën. Die veroorzaken een slechte adem, gaatjes en tandvleesontsteking. Daarom is het belangrijk ook uw tong schoon te maken. Dat doet u na iedere poetsbeurt met een speciale tongschraper.

15. Neem uw medicijnen onder de loep

Sommige medicijnen zorgen voor minder speeksel. Daardoor krijgt u een droge mond, en dat verhoogt de kans op klachten aan uw tanden en kiezen. Heeft u een droge mond door medicijnen? Bespreek dit met uw arts of apotheker. Zij kunnen meedenken over oplossingen.