5 Apps voor een gezond leven

Er komen steeds meer apps die de gebruiker helpen bij een gezonde leefstijl. En dat is verstandig, want door gezond te leven, blijven lichaam en geest langer in een goede conditie. Vijf voorbeelden.  

App voor de hersenen

De Breincoach richt zich specifiek op de gezondheid van uw hersenen. Uit onderzoek blijkt dat uw leefstijl invloed heeft op de conditie van de hersenen. Voor u MijnBreincoach gaat gebruiken, vult u op de website een korte test in. Daarmee krijgt u inzicht in uw leefstijl: wat gaat goed en waar zijn verbeteringen mogelijk? De app helpt u daarna om in kleine en haalbare stapjes uw leefstijl te verbeteren, waardoor ook de conditie van uw hersenen verbetert. MijnBreincoach is ontwikkeld door Alzheimer Centrum Limburg, onderdeel van de Universiteit Maastricht. U kunt de app gratis downloaden via MijnBreincoach.  

Weet wat u eet

Het Nederlands Voedingscentrum heeft de Eetmeter ontwikkeld. Op deze voedingsapp vult u dagelijks in wat u eet en de app laat u direct zien of u voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt. Daarnaast controleert de Eetmeter hoeveel u eet uit de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf bestaat uit producten die wetenschappelijk bewezen goed zijn voor uw lichaam. De producten verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. De Eetmeter is gratis te downloaden via Google Play en de App Store.

De Mindfulness App

Minder piekeren, meer in het hier en nu leven. We willen het allemaal, maar makkelijk is het niet. Mindfulness is een handige manier om te leren uw gedachten wat beter onder controle te houden. Mediteren is er een vast onderdeel van. Deze mindfulness app komt uit Zweden en is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Deze app is zowel voor beginners als gevorderden heel geschikt. De gebruiker kan kiezen uit geleide meditaties van 3, 5, 15 en 30 min. Maar bijvoorbeeld ook voor stille meditaties met klankschaal. Je krijgt herinneringen als geheugensteuntje om je meditatiedoelen te behalen. De app is gratis te downloaden via Google Play en iTunes.

Grip op uw medicatie

De werking van medicijnen staat of valt bij de trouw van de gebruiker om de medicijnen in te nemen. Op tijd innemen, geen dag overslaan - het kan zelfs van levensbelang zijn. De MedApp zorgt ervoor dat u uw medicijnen nooit meer vergeet. De app werkt heel eenvoudig: u vult in welke medicijnen u op welk moment moet innemen en de app geeft u een seintje als dat moment is aangebroken. Verder vindt u in de app de instructies en bijsluiters van uw medicijnen. De MedApp is gratis te downloaden via Google Play en de App Store.

Elke dag 30 minuten bewegen

Volgens de Gezondheidsraad moeten we elke dag minstens 30 minuten matig intensief bewegen. Onder matig intensief bewegen vallen activiteiten als wandelen en fietsen. Hier zijn veel verschillende apps voor. Zo kunt u zich bijvoorbeeld gratis registreren voor de Wandel.nl app waar u veel leuke wandelingen kunt vinden en nuttige tips krijgt.