5 handige apps voor mantelzorgers

Als mantelzorger heeft u het druk. Gelukkig zijn er veel handige apps die het u een beetje makkelijker maken. Wij geven u vijf tips.

Miessagenda

Miess staat voor ‘Met iemand Samen’. U voegt iedereen met wie u mantelzorgtaken deelt, toe aan een besloten agenda. Familie, buren, vrijwilligers en vader of moeder om wie het draait. Alle deelnemers in de groep kunnen afspraken in de agenda zetten. Afspraken die in uw eigen agenda passen, accepteert u, de rest blijft open staan voor anderen binnen de groep. Zo kunt u taken eerlijk verdelen. Ook handig is, dat  u per dag kunt invullen wat er is gebeurd, als een soort logboek. De Miessagenda is gratis voor Android en iPhone

Eigen taken op orde

Bent u gewend om te e-mailen? Er is een slimme app om uw taken makkelijk te onthouden. Of uw ingevingen te bewaren. Braintoss betekent letterlijk: ‘je gedachten de lucht in gooien’. Dat is precies wat deze app doet. Je kunt ertegen praten, er een foto mee maken of een tekst schrijven. Daarna is één vingerbeweging genoeg om het bericht naar uw mailbox te sturen. Zo vergeet u nooit meer wat u in een opwelling heeft bedacht. Braintoss is verkrijgbaar voor iPhone (2,29 euro) en Android (1,99 euro).

Herinneringen delen

Komt het einde dichterbij? Wat wilt u dan nog vragen aan degene voor wie u zorgt? Uitvaartverzorger Dela heeft een app ontwikkeld die u daarbij helpt: Before you leave. In de app staan allerlei vragen. Bijvoorbeeld: wat is uw mooiste herinnering aan ons samen? En: wat had u anders willen doen in uw leven? U kunt de gesprekken opnemen en bewaren als beeld- of geluidsfragment. Vervolgens kunt u ze delen met vrienden of familieleden. De app Beforeyouleave is gratis voor Android en iPhone

Zicht op medicijnen

Gebruikt de persoon voor wie u zorgt veel medicijnen? Dan is de MedApp een ideaal hulpmiddel. De app geeft een signaal als het tijd is om een medicijn in te nemen. Is een medicijn bijna op? De app laat het u weten. En als de apotheek is aangesloten bij de app, is bestellen een fluitje van een cent. In de app staan bijsluiters van veel medicijnen. Opzoeken gaat snel: u hoeft alleen maar de barcode van het medicijn te scannen. Met de app kunt u ook een overzicht maken van het medicijngebruik. Dat kunt u delen met de zorgverlener. Zo ontstaan er geen misverstanden. De MedApp is gratis voor Android en iPhone.

Tips voor eerste hulp

Het Rode Kruis heeft een handige EHBO-app. Hierin staat wat u moet doen bij een ongeval. Het kan gaan om kleine ongelukken, zoals een vinger tussen de deur. Of om ernstige zaken als vergiftiging of een hersenbloeding. De uitleg is heel praktisch, met gesproken tekst en tekeningen. U kunt razendsnel 112 bellen. Als de app toegang heeft tot uw locatie, verschijnt die in beeld terwijl u belt. Zo hoeft u nooit te twijfelen over het juiste adres. Ook handig als de app uw locatie gebruikt: u ziet of in uw buurt een EHBO-post is. En waar u een AED kunt vinden. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen. Van levensbelang bij een hartstilstand. Iedereen mag een AED gebruiken. Het Rode Kruis adviseert wel om een reanimatiecursus te volgen. Wat is een AED? De EHBO-app is gratis voor Android en iPhone.