5 handige apps voor mantelzorgers

Als mantelzorger heeft u het druk. Gelukkig zijn er veel handige apps die het u een beetje makkelijker maken. Wij geven u vijf tips.

Myinlife

Myinlife is ontwikkeld door Alzheimer Nederland. Met deze website en app organiseert u eenvoudig samen met familie, vrienden en kennissen de zorg voor een naaste met dementie. Myinlife heeft meerdere functies, waaronder een tijdlijn, berichtenfunctie, een agenda, een zorgboek. Als mantelzorger geeft u aan waar u hulp bij kunt gebruiken. U kunt mensen uitnodigen en bepaalt zelf wie welke informatie kan zien. In de app vindt u ook veel extra informatie over dementie en mantelzorg. Op de website myinlife.nl leest u er meer over. 

Eigen taken op orde

Bent u gewend om te e-mailen? Er is een slimme app om uw taken makkelijk te onthouden. Of uw ingevingen te bewaren. Braintoss betekent letterlijk: ‘je gedachten de lucht in gooien’. Dat is precies wat deze app doet. Je kunt ertegen praten, er een foto mee maken of een tekst schrijven. Daarna is één vingerbeweging genoeg om het bericht naar uw mailbox te sturen. Zo vergeet u nooit meer wat u in een opwelling heeft bedacht. Braintoss is verkrijgbaar voor iPhone (2,29 euro) en Android (1,99 euro).

Dementie en Herinneringen

Foto’s en muziek van vroeger maken vaak veel los bij mensen met dementie. De app Dementie en Herinneringen zit vol met foto’s van herkenbare voorwerpen en situaties uit verschillende tijdperken in de vorige eeuw. Met de oude geluidsfragmenten kunnen veel ouderen nog meezingen.

De app is gratis voor iPhone en iPad en Android.  

Zicht op medicijnen

Gebruikt de persoon voor wie u zorgt veel medicijnen? Dan is de MedApp een ideaal hulpmiddel. De app geeft een signaal als het tijd is om een medicijn in te nemen. Is een medicijn bijna op? De app laat het u weten. En als de apotheek is aangesloten bij de app, is bestellen een fluitje van een cent. In de app staan bijsluiters van veel medicijnen. Opzoeken gaat snel: u hoeft alleen maar de barcode van het medicijn te scannen. Met de app kunt u ook een overzicht maken van het medicijngebruik. Dat kunt u delen met de zorgverlener. Zo ontstaan er geen misverstanden. De MedApp is gratis voor Android en iPhone.

Tips voor eerste hulp

Het Rode Kruis heeft een handige EHBO-app. Hierin staat wat u moet doen bij een ongeval. Het kan gaan om kleine ongelukken, zoals een vinger tussen de deur. Of om ernstige zaken als vergiftiging of een hersenbloeding. De uitleg is heel praktisch, met gesproken tekst en tekeningen. U kunt razendsnel 112 bellen. Als de app toegang heeft tot uw locatie, verschijnt die in beeld terwijl u belt. Zo hoeft u nooit te twijfelen over het juiste adres. Ook handig als de app uw locatie gebruikt: u ziet of in uw buurt een EHBO-post is. En waar u een AED kunt vinden. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen. Van levensbelang bij een hartstilstand. Iedereen mag een AED gebruiken. Het Rode Kruis adviseert wel om een reanimatiecursus te volgen. Wat is een AED? De EHBO-app is gratis voor Android en iPhone.