5 verrassende verpleeghuizen van Nederland

In Nederland zijn ruim 2000 verpleeghuizen. Sommige hebben iets bijzonders. We geven u vijf voorbeelden.

Een vegetarisch verpleeghuis

In Oosterbeek staat het enige vegetarische zorgcentrum van Nederland: Felixoord. Het zorgcentrum ligt in een ruim park. Er is een kruidentuin en een bostuin en er zijn verschillende vijvers. Felixoord biedt ruimte aan 70 vegetarische bewoners vanaf 55 jaar en ouder: 46 bewoners met een indicatie voor verpleeghuiszorg en 24 bewoners voor beschermd wonen. Vegetarische voeding krijgt extra aandacht. De kok van Felixoord verzorgt dagelijks een vers bereide vegetarische maaltijd. Er is altijd keuze uit twee soorten groenten. Hier vlakbij ligt Woonpark Ommershof. Er staan 33 bungalows en 14 appartementen van verschillende typen en huurklassen in het park. Het Vegetarisch Woonpark is een complex van Woonzorg Nederland.

Dorp voor mensen met dementie

In Weesp staat een bijzonder zorgcomplex: De Hogeweyk.  De Hogeweyk is speciaal ontworpen voor dementerende ouderen en lijkt net een gewone buurt; het is een sfeervolle wijk met veel faciliteiten. Er zijn 23 groepswoningen voor 6 personen. In iedere woning is een gemeenschappelijke woonkamer met een eigen leefstijl. U kunt kiezen voor ‘cultureel’, hier speelt kunst en literatuur een grote rol. Of voor ‘Goois/Zuid’: een stijlvolle groep met aandacht voor etiquette. ‘Stads’ is sociaal, extravert en betrokken en ‘Huiselijk’ is meer traditioneel. De Hogeweyk bestaat niet alleen uit appartementen. Er is een supermarkt, een theater, een restaurant en een café. De bewoners kunnen lid worden van verschillende clubjes, waar ook mensen uit de buurt lid van zijn.

Knuffelen met poezen

Enkele verpleeghuizen in Heerlen hebben een speciale poezenkamer, waaronder verpleeghuis  Molenpark. In Molenpark wonen 106 dementerende ouderen in kleinschalige woongroepen. In de poezenkamer kunnen de bewoners knuffelen met de dieren, die heel tam en aanhankelijk zijn. De ervaringen zijn positief. Een groep vrijwilligers helpt bij de verzorging van de dieren. Ook in zorgcentrum Oranjehof is een poezenkamer. Bij Oranjehof vindt u een verpleeghuisafdeling met 41 plekken en 69 woonzorgappartementen, die volledig rolstoeltoegankelijk zijn.

Werken aan beweging

Het is een kleinschalig verpleeghuis, met veel aandacht voor het welzijn van de bewoners: Aernswaert in Hank. De vier woningen onder één dak zijn bestemd voor mensen met dementie. Sinds 2017 heeft het verpleeghuis een eigen beweegtuin. In de tuin staan speciale toestellen, gemaakt van duurzame materialen. Er is bijvoorbeeld een ringparcours: Met een grote houten ring volgen de bewoners een gebogen buis. Lukt het om de buis niet aan te raken? En wie loopt over de brug, van begin tot eind? Stevige leuningen aan weerszijden voorkomen dat iemand valt. De beweegtuin is compleet met een belevingsbak. Hierin staan kruiden die de bewoners zelf kweken.

Een mix van culturen

In Boxtel staat het Wereldhuis. Het verpleeghuis is bedoeld voor mensen met dementie of lichamelijke problemen, die intensieve zorg nodig hebben. De bewoners zijn geboren in Turkije, Marokko, Suriname, Indonesië of Nederland. De inrichting van het Wereldhuis valt op. Muren hebben mediterrane kleuren, er staan Wajangpoppen, er is een kapel en een Islamitische gebedsruimte. In het Wereldhuis is veel aandacht voor tradities en rituelen. De bewoners vieren Kerstmis, het Lichtjesfeest en het Suikerfeest. Er zijn 124 appartementen. In 69 daarvan wonen mensen met dementie, 20 appartementen zijn voor bewoners met een lichamelijke beperking. 44 woon-zorgappartementen zijn bestemd voor ouderen die nog zelfstandig zijn.