5 vragen over de thuiszorgwinkel

Als u medische hulpmiddelen nodig heeft, kunt u daarvoor terecht bij een thuiszorgwinkel, apotheek of een medische speciaalzaak. Er zijn thuiszorgwinkels die u kunt bezoeken en er zijn winkels die alleen online aanwezig zijn. Wat koopt u bij een thuiszorgwinkel? En wat is de rol van de zorgverzekeraar hierin? Worden materialen die u via de thuiszorgwinkel aanschaft bijvoorbeeld vergoed? En waar vindt u een thuiszorgwinkel bij u in de buurt?

1. Wat vind ik in een thuiszorgwinkel?

In een thuiszorgwinkel kunt u terecht voor het huren, lenen en kopen van allerlei thuiszorgproducten. U kunt hierbij denken aan een rolstoel, een ziekenhuisbed, een toiletverhoger of wandbeugels voor in de badkamer. Ook een leesloep, stomazakjes of verbandmateriaal haalt u in de thuiszorgwinkel.

2. Worden materialen uit de thuiszorgwinkel vergoed door mijn ziektekostenverzekeraar?

Heeft u hulpmiddelen nodig? Neem dan eerst contact op met uw zorgverzekeraar voordat u bij de thuiszorgwinkel hulpmiddelen koopt of huurt. Daarmee voorkomt u financiële verrassingen. Sommige hulpmiddelen worden voor 100 procent vergoed uit het basispakket, andere worden gedeeltelijk of niet vergoed. Soms moet uw zorgverzekeraar eerst toestemming geven. Zorg dat u weet met welke leverancier uw zorgverzekeraar een contract heeft. Alleen bij gecontracteerde leveranciers kunt u een volledige vergoeding krijgen.

3. Ik heb tijdelijk krukken nodig als ondersteuning bij het lopen. Vind ik die ook in de thuiszorgwinkel?

Ja, ook elleboogkrukken vindt u in de thuiszorgwinkel. Veel eenvoudige hulpmiddelen zoals loopkrukken of een rollator vallen niet onder het basispakket van de zorgverzekering en worden dus niet vergoed. Deze hulpmiddelen moet u zelf huren of kopen. Informeer vooraf bij uw zorgverzekeraar wat de voorwaarden zijn. Sommige zorgverzekeraars vergoeden eenvoudige hulpmiddelen wel vanuit de aanvullende verzekering. Heeft u krukken nodig, maar kunt u die niet betalen? Dan kunt bij uw gemeente vragen of u recht heeft op bijzondere bijstand.

4. Kan ik de gemeente ook om een vergoeding vragen van hulpmiddelen uit de thuiszorgwinkel?

De gemeente vergoedt alleen hulpmiddelen als u die blijvend nodig heeft. Bijvoorbeeld als u vanwege een handicap een rolstoel, een traplift of een elektrische deuropener nodig heeft. U vraagt de vergoeding aan bij het Wmo-loket van uw gemeente.

5. Waar vind ik een thuiszorgwinkel?

Thuiszorgwinkels vindt u overal in Nederland en ook op internet. Voordat u naar een thuiszorgwinkel gaat, kunt u het beste eerst aan uw zorgverzekeraar vragen met welke thuiszorgwinkel de verzekeraar een contract heeft. Bekende thuiszorgwinkels zijn bijvoorbeeld Vegro en Medipoint. Er zijn ook thuiszorgwinkels waar u alleen online kunt bestellen. Daarnaast zijn er regionale thuiszorgwinkels, die meestal verbonden zijn aan een regionale zorginstelling.