6 veelgestelde vragen over het verlengen van uw rijbewijs

75-plussers mogen vanaf 1 december 2019 tijdelijk met een verlopen rijbewijs blijven rijden. U moet dan wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Iedereen die onder de regeling valt, krijgt persoonlijk bericht. Maar wat nu als u naar het buitenland wilt? Of als u niet onder de regeling valt? Lees hier het antwoord op 6 veelgestelde vragen.

1. Wat houdt de nieuwe regeling in?

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) verlengt in het Rijbewijzenregister de geldigheidsdatum van rijbewijzen met maximaal een jaar. Dat heet een administratieve verlenging. U ontvangt dus geen nieuw rijbewijs. Een bewijs van de administratieve verlenging kunt u vinden op MijnOverheid.nl. Dit kunt u eventueel printen en bij uw rijbewijs bewaren, maar dit is niet verplicht. Deze oplossing is bedacht vanwege de lange wachttijden voor 75-plussers die een medische keuring moeten ondergaan. Zij dreigden door de achterstanden bij het CBR in de knel te komen.

2. Voor wie geldt de administratieve verlenging?

De regeling geldt voor 75-plussers met een rijbewijs dat vijf jaar geldig is en die voordat het rijbewijs zou verlopen, een nieuw rijbewijs hebben aangevraagd. Als u uw gezondheidsverklaring pas heeft ingediend nadat uw rijbewijs is verlopen, geldt de regeling niet voor u. Ook als uw oude rijbewijs één of drie jaar geldig was, kunt u geen administratieve verlenging krijgen.  

3. Wat moet ik doen als ik geen administratieve verlenging krijg?

Als de regeling voor administratieve verlenging niet geldt voor u, mag u niet rijden met een verlopen rijbewijs. U moet wachten op bericht van het CBR, een medische keuring ondergaan en wachten op een beslissing van het CBR. Het CBR behandelt verlengingsaanvragen op volgorde van binnenkomst. Daarom is het belangrijk om uw aanvraag zeker vier maanden van tevoren in te dienen. Als u een arts of specialist moet raadplegen is vijf maanden beter.

4. Wat moet ik doen als ik 74 jaar of ouder ben en mijn rijbewijs binnenkort verloopt?

Vraag vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt, verlenging aan. Weet u nu al dat u een arts of specialist moet raadplegen, begin dan vijf maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Verlengen via internet op Mijn CBR gaat het snelst. Lees meer hierover in het artikel 74 plus? Controleer uw rijbewijs!

5. Wat gebeurt er als ik word aangehouden met een verlopen, administratief verlengd rijbewijs? Of als ik bij een ongeluk betrokken raak?

De politie kan in het Rijbewijzenregister van het CBR controleren of u mag rijden met uw verlopen rijbewijs. Als u dat mag, is er niets aan de hand. Wordt u aangehouden omdat u onveilig rijdt, dan meldt de politie dit bij het CBR. Dat kan gevolgen hebben voor de administratieve verlenging van uw rijbewijs. Als u bij een ongeluk betrokken raakt, geldt hetzelfde. Met de verzekeraars zijn afspraken gemaakt, zodat u bij een ongeval gewoon verzekerd bent met een administratief verlengd rijbewijs.  

6. Kan ik naar het buitenland met een verlopen, administratief verlengd, rijbewijs?

Nee. In het buitenland heeft de politie geen toegang tot het Rijbewijzenregister van het CBR. Zij kunnen dus niet zien of uw rijbewijs administratief is verlengd. Daarom kunt u niet in het buitenland rijden. In noodgevallen kunt u contact opnemen met het CBR. Een noodgeval is bijvoorbeeld als een familielid in het buitenland ernstig ziek is of overlijdt. Of als u werkt in het buitenland.

7. Kan ik een auto huren met een verlopen, administratief verlengd, rijbewijs?

In het buitenland kan dat niet, omdat u in het buitenland niet mag autorijden met een administratief verlengd rijbewijs. In Nederland beslissen verhuurbedrijven zelf of ze verhuren aan 75-plussers met een administratief verlengd rijbewijs. Het is dus verstandig dit van tevoren na te vragen.

8. Wat gebeurt er als de administratieve verlenging voorbij is?

Direct nadat het CBR een definitief besluit over uw rijvaardigheid heeft genomen, vervalt de administratieve verlenging. De regeling loopt tot 31 december 2020. Wat er daarna gebeurt, is nog niet bekend.