Wonen zoals u dat wilt
Steeds meer zorgverleners werken met een digitaal patiëntenportaal. Daarin kunt u uw medische gegevens inzien en berichten lezen van uw zorgverlener. Maar wat kunt u er nog meer mee? En is dat wel veilig? Dit zijn de antwoorden op 6 veel gestelde vragen.
Een patiëntenportaal is een website of app van een zorginstelling, zoals een huisartsenpraktijk of een ziekenhuis. Iedere zorginstelling bepaalt zelf hoe dit patiëntenportaal eruit ziet. Uw huisarts kan dus met een ander portaal werken dan uw ziekenhuis. In het patiëntenportaal van uw huisarts kunt u bijvoorbeeld zien welke medische gegevens bij uw huisarts bekend zijn. In het patiëntenportaal van het ziekenhuis ziet u welke afspraken u heeft in het ziekenhuis en hoe u zich daarop kunt voorbereiden. Het verschilt per zorgverlener welke mogelijkheden u precies heeft in het patiëntenportaal. Vaak kunt u via het portaal medicijnen bestellen of een afspraak inplannen. Soms kunt u via het patiëntenportaal ook vragen stellen aan de arts of assistente of beeldbellen met de zorgverlener.
Huisartsenpraktijken krijgen het steeds drukker. Als u een afspraak wilt maken, moet u vaak lang wachten voordat u een assistente aan de lijn krijgt. Via een digitaal patiëntenportaal is dat contact sneller gelegd. U kunt inloggen op uw eigen tablet, smartphone of computer en in de agenda van de dokter een tijdstip kiezen. U hoeft dus niet te bellen, u ‘hangt’ niet in de wacht en het bespaart ook de assistenten veel tijd.
Via het patiëntenportaal kunt u vaak ook sneller communiceren met uw zorgverlener, zonder dat u daarvoor de deur uit hoeft. U kunt via het patiëntenportaal bijvoorbeeld vragen stellen die niet dringend zijn. U krijgt dan via het patiëntenportaal antwoord van uw zorgverlener, meestal binnen één of twee werkdagen. Dat is vaak sneller dan wanneer u moet wachten op een afspraak tijdens het spreekuur. Als de arts u naar aanleiding van uw vraag toch even wil zien, hoort u dat natuurlijk ook.
Gebruikt u herhaalmedicatie? Dan kunt u die vaak ook via het patiëntenportaal bijbestellen.
Elk patiëntenportaal is zeer goed beveiligd. U logt in twee stappen in, bijvoorbeeld met uw naam en wachtwoord en daarna met een controlecode die u per mail of sms ontvangt. Bij sommige zorgverleners moet u inloggen met DigiD. Naast uzelf heeft alleen uw zorgverleners toegang tot uw persoonlijke gegevens in het digitaal patiëntenportaal. Uw gegevens gaan dus niet naar anderen, ook niet naar uw zorgverzekeraar.
Nee, deelnemen aan het digitaal patiëntenportaal is niet verplicht. U kunt dus ook telefonisch afspraken blijven maken en de dokter blijven zien op het spreekuur.
U kunt uw mantelzorger machtigen, zodat hij of zij ook toegang krijgt tot uw gegevens in het digitaal patiëntenportaal. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld voor uw herhaalrecepten of voor uitslagen van laboratoriumonderzoek. Vraag aan uw zorgverlener hoe u deze machtiging kunt regelen. U kunt uw zorgverlener ook vragen hoe u uw mantelzorger kunt machtigen voor een beperkt deel van het digitaal patiëntenportaal.
ZorgDomein is ook een digitaal systeem waar zorgverleners mee werken, maar dit is vooral bedoeld om u door te verwijzen naar een specialist in het ziekenhuis of naar een laboratorium. Zorgverleners kunnen via ZorgDomein met elkaar overleggen over u. Ook verzekeraars werken met ZorgDomein.
Op ZorgDomein kunt u geen uitslagen bekijken, afspraken maken of vragen stellen aan uw zorgverleners. Dat kunt u alleen in een patiëntenportaal. Het patiëntenportaal en ZorgDomein zijn niet met elkaar verbonden.