6 vragen over mantelzorgen tijdens de avondklok

Zorgt u voor iemand en heeft die persoon uw hulp nodig na negen uur ’s avonds? Dan mag u hiervoor toch de deur uit, ondanks de avondklok. Het moet dan wel gaan om noodzakelijke hulp. Ook moet u een ingevulde en ondertekende eigen verklaring meenemen.

1. Ik help mijn moeder iedere avond bij het naar bed gaan. Mag ik daarvoor naar buiten?

Ja, dat is noodzakelijke hulp die u niet op een ander tijdstip kunt geven. U mag daarvoor naar haar toe en weer naar uw eigen huis teruggaan. Als iemand uw zorg dringend nodig heeft, is dat een geldige reden om naar buiten te gaan. U mag ook noodzakelijke medicijnen voor iemand ophalen bij de apotheek bijvoorbeeld. U moet wel kunnen aantonen dat u om deze reden buiten bent. U kunt dat aantonen met een Eigen verklaring Avondklok.

2. Hoe kom ik aan de eigen verklaring?

U kunt de Eigen verklaring Avondklok downloaden en printen. U mag het formulier ook op uw telefoon invullen en meenemen. Op dit formulier staan de redenen waarom iemand buiten mag zijn. Als mantelzorger kiest u voor de reden ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’. Als toelichting vult u in: ‘vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg’. Verder vult u in van welke datum tot welke datum u deze hulp moet geven. Als u dagelijks iemand helpt, hoeft u dus maar één keer het formulier in te vullen. U moet ook uw naam, adres en geboortedatum invullen en de verklaring ondertekenen. Zorg dat u ook een identiteitsbewijs bij u heeft. De politie kan erom vragen als u wordt aangehouden.

3. Mag ik de Eigen verklaring Avondklok ook gebruiken om bij iemand op bezoek te gaan die eenzaam is?

Nee, een bezoek voor de gezelligheid valt niet onder noodzakelijke hulp. Het is de bedoeling dat u zo’n bezoek op een ander tijdstip doet en zorgt dat u om negen uur ’s avonds weer thuis bent.

4. Moet ik bij een noodsituatie ook een Eigen verklaring Avondklok bij me hebben?

Een noodsituatie valt onder de uitzonderingen. Als u zelf dringend medische hulp nodig heeft of als er brand is bijvoorbeeld, mag u zonder eigen verklaring naar buiten. Als iemand in uw omgeving uw hulp inroept vanwege een noodsituatie, kunt u dus ook zonder eigen verklaring naar buiten. Denk aan iemand die van de trap is gevallen of naar de Spoedeisende Hulp moet.

5. Mijn moeder belt wel eens ’s avonds laat op omdat ze angstig is. Normaal ga ik dan even bij haar langs. Wat kan ik nu doen?

Probeer haar telefonisch gerust te stellen. Misschien kunt u ook met haar beeldbellen. Lukt dat niet en vindt u het noodzakelijk om naar haar toe te gaan, vul dan de verklaring in met een toelichting waarom de hulp noodzakelijk is. Als u normaal gesproken regelmatig ’s avonds om deze reden de deur uitgaat, is het misschien handig om dit al zoveel mogelijk voor te bereiden.

6. Waar vind ik meer informatie over de avondklok?

Op de website van de Rijksoverheid vindt u algemene informatie over de avondklok. Op de website van MantelzorgNL vindt u meer informatie over mantelzorgen tijdens de avondklok. Heeft u meer vragen? Dan kunt u ook de Mantelzorglijn bellen. Mantelzorgers kunnen ook terecht bij het steunpunt mantelzorg in uw gemeente.