74-plus? Controleer uw rijbewijs!

Als uw rijbewijs verloopt en u bent ouder dan 75, dan moet u een medische keuring ondergaan. Regel dat op tijd, want de wachttijden bij het CBR zijn lang. En met een verlopen rijbewijs mag u niet rijden.

Op het rijden met een verlopen rijbewijs staat een boete van minimaal 95 euro. Bovendien heeft u geen verzekeringsdekking als u zonder geldig rijbewijs betrokken raakt bij een ongeluk. Daarom is het belangrijk op tijd te controleren hoe lang uw rijbewijs nog geldig is. Bent u 74 jaar of ouder? Zorg dan dat u weet wanneer uw rijbewijs verloopt, zodat u op tijd kunt verlengen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) stuurt 19 weken voor het einde van de geldigheidsduur van het rijbewijs een herinneringsbrief. Maar u hoeft niet te wachten op die brief. Als u gezondheidsproblemen heeft, kunt u beter al vijf maanden voor het verlopen van uw rijbewijs beginnen. Dat adviseert het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR kampt namelijk met grote achterstanden. Is uw rijbewijs niet op tijd verlengd? Dan kunt u gebruikmaken van de coulanceregeling die op 1 december 2019 is ingegaan.

Digitaal aanvragen

U bent misschien gewend om voor een rijbewijsverlenging naar het gemeentehuis te gaan. Dat kan nog steeds, maar via internet gaat het sneller en makkelijker. Het is bovendien goedkoper, omdat u eventuele bijkomende kosten van de gemeente vermijdt. Voor het invullen van een gezondheidsverklaring op internet heeft u een inlogcode voor de overheid nodig, een DigiD met sms-code. Hiermee logt u in op Mijn CBR, het persoonlijke gedeelte van de website van het CBR. In Mijn CBR kunt u de Gezondheidsverklaring meteen online invullen. Vervolgens krijgt u van het CBR een verwijsbrief voor de medische keuring en soms ook voor een specialist. Ook deze brieven krijgt u in Mijn CBR. Print ze uit en neem ze mee naar uw arts. U mag uw keuringsarts zelf kiezen, bijvoorbeeld uw eigen huisarts. Niet alle huisartsen doen rijbewijskeuringen bij hun patiënten, omdat het de vertrouwensrelatie met hun patiënt kan schaden. De huisarts kan u daarom doorverwijzen naar een collega. Als het CBR feitelijke informatie van een specialist nodig heeft, bijvoorbeeld over een oogafwijking, mag u hiervoor naar uw eigen specialist gaan. Bij een aandoening waarbij een behandelaar geen feitelijke informatie kan doorgeven, zoals ADHD of autisme, moet u naar een onafhankelijke specialist. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR. Het is handig om te kiezen voor een arts die met ZorgDomein werkt. Dat is een digitaal platform waarmee de arts medische gegevens direct naar het CBR kan sturen. Een aanvraag via Zorgdomein gaat sneller dan op papier.

Wachttijden en spoed

Vanaf het moment dat het CBR de gezondheidsverklaring heeft ontvangen, kan het nog vier maanden duren voordat u hoort of uw rijbewijs verlengd mag worden. Als u problemen heeft met uw gezondheid, kan het ook vijf maanden duren. Met de beslissing van het CBR kunt u bij de gemeente uw rijbewijsverlenging aanvragen. Dat duurt vijf werkdagen. Heeft u uw rijbewijs eerder nodig, dan kunt u voor dit deel van de procedure een spoedaanvraag doen. Dan heeft u het rijbewijs vaak al de volgende dag. Dit kost gemiddeld 35 euro extra. In sommige gevallen vergoedt het CBR deze kosten. Een voorwaarde is dat u minimaal 90 dagen voordat uw rijbewijs verliep de gezondheidsverklaring heeft opgestuurd.

Kosten?

De gezondheidsverklaring kost 39,30 euro (2021) als u deze online invult. Haalt u een papieren versie bij de gemeente, dan kunnen er extra kosten bijkomen. Daarnaast moet u de keuringskosten betalen. Hiervoor heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maximumtarieven vastgesteld. Een standaardkeuring van 15 minuten mag maximaal 101,99 euro kosten (2020). Dat is inclusief 15 minuten om de keuringsuitslag te schrijven. De basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet, een aanvullende zorgverzekering soms wel. Soms is na de keuring nog aanvullend onderzoek nodig door een specialist. Ook die kosten moet u zelf betalen. Tot slot moet u misschien een rijtest uitvoeren. De kosten voor de huur van de lesauto komen ook voor uw rekening.