9 belangrijke vragen als u een mantelzorgwoning zoekt

Zorgt u voor iemand en wilt u graag dichtbij elkaar wonen? Dan is een mantelzorgwoning misschien een goede oplossing. Er is veel keuze in mantelzorgwoningen. Tijdelijk of permanent. Klein of groot. Eenvoudig of luxe. Welke kiest u?

1. Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een extra woning op het terrein van een andere woning. De extra woning kan een vrijstaand huis zijn, maar ook een aanbouw of een verbouwde garage bijvoorbeeld. Zo kunnen de mantelzorger en de persoon die zorg nodig heeft ieder op zichzelf wonen maar toch vlakbij elkaar zijn. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning met een woonkamer, slaapkamer, keuken, douche en wc. Een mantelzorgwoning is geschikt voor mensen die zorg nodig hebben.

2. In welke situaties wordt een mantelzorgwoning gebruikt?

Als u zorg krijgt van een mantelzorger, bijvoorbeeld uw zoon of dochter, is het fijn als de reisafstand niet te groot is. Als uw mantelzorger een grote tuin heeft, kunt u misschien in een mantelzorgwoning achter zijn of haar woning gaan wonen. Heeft u zelf een grote tuin, dan kunt u ook daar een mantelzorgwoning neerzetten. U kunt daar zelf gaan wonen, bijvoorbeeld omdat u het fijn vindt om alle kamers op dezelfde verdieping te hebben. Of uw mantelzorger kan er gaan wonen.

3. Heeft een mantelzorgwoning ook nadelen?

Omdat u dichtbij elkaar woont, kunt u allebei het gevoel hebben dat u minder privacy heeft. Ook kunt u zich verplicht gaan voelen meer tijd en aandacht te geven aan de persoon voor wie u zorgt. Zeker als de behoefte aan zorg groter wordt, kan dat een zware belasting worden. Het is belangrijk om hier vooraf goed over na te denken en zo mogelijk afspraken over te maken.

4. Welke soorten mantelzorgwoningen zijn er?

Een vrijstaande mantelzorgwoning kunt u kant-en-klaar kopen. U krijgt dan een standaard woning, waarbij u kunt kiezen uit verschillende formaten en indelingen. Er komt steeds meer keuze in mantelzorgwoningen, van eenvoudig tot luxe en van klein tot groot. Ook sommige tiny houses zijn als mantelzorgwoning te gebruiken.

U kunt een vrijstaande mantelzorgwoning ook zelf laten ontwerpen en ter plekke laten bouwen. U kunt dan meer eigen keuzes maken. Zelf laten bouwen kost wel meer tijd en geld. Een aangebouwde mantelzorgwoning kunt u naar eigen inzicht bouwen. Of misschien kunt u een garage of tuinhuis verbouwen tot mantelzorgwoning.

5. Heb ik een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning?

Voor een mantelzorgwoning achter de hoofdwoning is geen vergunning nodig. U moet er wel voor zorgen dat de woning niet te groot is en voldoet aan de eisen in het Bouwbesluit. Ook moet u in de meeste gemeenten kunnen bewijzen dat u zorg nodig heeft, bijvoorbeeld met een doktersverklaring of een zorgindicatie. Sommige gemeenten vinden het ook goed als u de mantelzorgwoning neerzet met het oog op de toekomst. Dat heet een pre-mantelzorgwoning.

Als de mantelzorg ophoudt, moet ook de mantelzorgwoning weer weg. Als u een mantelzorgwoning heeft aangebouwd en u wilt de aanbouw laten staan, dan moet u de keuken en/of de badkamer eruit halen. Om dat te voorkomen, kunt u er ook voor kiezen wel een vergunning aan te vragen.

6. Wat zijn de voordelen van een tijdelijke mantelzorgwoning?

  • Kan in korte tijd worden gebouwd;
  • Volledig aangepaste woning;
  • Makkelijk weg te halen als de mantelzorg ophoudt;
  • Na afloop weer door te verkopen;
  • Wordt ook te huur aangeboden.

7. Wat zijn de voordelen van een permanente mantelzorgwoning?

  • Kan naar eigen inzicht worden gebouwd.
  • Kan de waarde van uw woning verhogen.

8. Hoe kan ik een mantelzorgwoning betalen?

U kunt een mantelzorgwoning kopen of huren. Bij een huurwoning kunt u soms een gehuurde mantelzorgwoning laten plaatsen door de woningcorporatie. In dat geval betaalt u alleen huur. Heeft u een eigen huis met overwaarde, dan kunt u deze overwaarde misschien inzetten voor de aankoop van een mantelzorgwoning of de verbouwing van een bestaande woning. U kunt hierbij ook gebruikmaken van een Blijverslening of de Verzilverlening, als uw gemeente die aanbiedt.

9. Wat zijn de financiële gevolgen van een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning. Het huis kan een eigen huisnummer krijgen. Dat kan gunstig zijn, omdat u daardoor niet met elkaar samenwoont en ieder voor zich recht heeft op bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen. Een eigen huisnummer heeft als nadeel dat u geen energieaansluiting kunt delen en dat u ieder apart gemeentelijke heffingen moet betalen. Als de mantelzorgwoning geen eigen huisnummer heeft, bijvoorbeeld omdat de woning geen eigen toegangsdeur heeft, vormt u met elkaar één huishouden. Dat kan gevolgen hebben voor toeslagen en uitkeringen.