Alles over de Canta en de brommobiel

Als u slecht ter been bent, is een gehandicaptenvoertuig mogelijk een goed idee. Maar hoe weet u welke gehandicaptenvoertuig het beste bij uw situatie past? In dit artikel zetten we de informatie over de Canta en de brommobiel voor u op een rij. Al is de brommobiel officieel geen gehandicaptenvoertuig en de Canta wel. De Canta en de brommobiel lijken op elkaar. Toch hebben ze ook belangrijke verschillen.

Waar mag u rijden?

Met zowel een Canta als met een brommobiel mag u rijden op alle wegen met een toegestane maximum snelheid tot 80 kilometer per uur. Met een Canta mag u ook rijden op het fietspad, de stoep, in wandelgebieden en op winkelpromenades. Ook parkeren op het voetpad of de stoep is toegestaan met de Canta. Voor de brommobiel is dat verboden.

Snelheid

De maximumsnelheid van de Canta en de brommobiel is 45 kilometer per uur. Hoe hard u mag rijden hangt af van waar u rijdt. Op het voetpad mag u met een Canta bijvoorbeeld niet harder rijden dan maximaal 6 kilometer per uur. Rijdt u op een fietspad, een fiets- of bromfietspad of op de rijbaan? Dan moet u de regels voor brommers of fietsers volgen.

Aantal inzittenden

In de Canta en de brommobiel passen twee personen.  

Wegenbelasting

Voor een Canta of een brommobiel betaalt u geen wegenbelasting.

Rijbewijs en verzekering

Voor het besturen van een Canta heeft u geen rijbewijs nodig. Voor een brommobiel heeft u een AM-rijbewijs nodig. Dat is een rijbewijs voor de bromfiets. Heeft u een rijbewijs A (motor) of B (personenauto)? Dan mag u ook met een brommobiel rijden. Heeft u zo’n rijbewijs niet, dan moet u het theorie-examen bromfiets halen en het praktijkexamen bromfiets of het praktijkexamen brommobiel. U moet voor beide voertuigen WA-verzekerd zijn. Voor een brommobiel moet u een kenteken hebben. Voor een Canta heeft u geen kenteken nodig.

De kosten

Een nieuwe Canta kost ongeveer tussen de 12.750 en 19.000 euro. Dat is inclusief de kosten om de Canta rijklaar te maken. Tweedehands Canta's kosten tussen de 6000 en 10.000 euro. Een brommobiel kost tussen de 10.000 en 15.000 euro. Nieuwe en gebruikte Canta's of brommobielen zijn bijvoorbeeld te koop bij de firma Waaijenberg of bij Riminicars.

De rode Canta zoals we die tot nu toe kenden werd gemaakt door de firma Waaijenberg. Sinds het najaar van 2017 heeft Waaijenberg de productie gestaakt, onder andere omdat het na 22 jaar steeds lastiger wordt om alle onderdelen te kopen. Binnenkort presenteert Waaijenberg een nieuw model. Of die weer Canta gaat heten en hoe die eruit gaat zien, wil de fabrikant nog niet vertellen.

Kunt u een vergoeding krijgen?

Via uw gemeente kunt u een gehandicaptenvoertuig – zoals een Canta – aanvragen. De vergoeding komt dan vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uw gemeente bepaalt of u daadwerkelijk van gehandicaptenvervoer afhankelijk bent. De meeste gemeenten kiezen ervoor een Canta te huren van de leverancier. De leverancier betaalt het onderhoud, de reparaties en verzekeringen. Als u een Canta via de gemeente krijgt, betaalt u aan de gemeente een eigen bijdrage. Dat bedrag is maximaal 19 euro per maand. U blijft die eigen bijdrage betalen zolang als u de Canta gebruikt. Dus ook als u al méér heeft betaald dan de nieuwprijs. De brommobiel is niet geregistreerd als gehandicaptenvoertuig. Ook niet als deze is aangepast. De kans dat u in uw gemeente vergoeding kunt krijgen voor een brommobiel is klein.

Meer over de Canta en de brommobiel

  • Een brommobiel is groter dan een Canta maar kleiner dan een gewone personenauto. De brommobiel is voorzien van een geel bromfietsplaatje en een sticker waarop de maximum snelheid staat: 45 kilometer per uur.
  • Een gordel dragen is bij een brommobiel verplicht voor bestuurder en passagier. Voor een Canta is een gordel dragen niet verplicht.
  • Koopt u zonder tussenkomst van de gemeente een Canta? Uw Canta moet u verplicht WA verzekeren. De afgelopen jaren hebben diverse verzekeraars besloten Canta’s niet meer te verzekeren. Vraag bij uw leverancier na waar u een verzekering kunt afsluiten.
  • U kunt een Canta bestellen met diverse aanpassingen, zoals een rolstoellift, handbediening van gas en rem en een draaibare stoel.
  • In de Inrij-Canta kunt u met uw rolstoel naar binnen rijden. Het voertuig kunt u vanuit uw rolstoel besturen. Prijs: vanaf ongeveer 18.000 euro.