Alles over de elektrische rolstoel

Een elektrische rolstoel is een uitkomst als u uw rolstoel niet meer handmatig kunt bedienen.

Elektrische rolstoelen zijn vooral handig voor korte afstanden. Sommige elektrische rolstoelen zijn speciaal bestemd voor binnen, andere rolstoelen kunt u alleen buiten gebruiken. Bedenk vooraf, welke elektrische rolstoel bij uw situatie past.

Waar mag u rijden?

U mag met een elektrische rolstoel rijden op de stoep, het voetpad, het fietspad, het bromfietspad en op alle wegen met een toegestane maximumsnelheid tot 80 kilometer per uur.

Hoe hard mag u rijden?

Op de stoep en het voetpad mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op de weg moet u zich houden aan de verkeersregels voor bestuurders.

Aantal personen?

Een elektrische rolstoel is bedoeld voor één persoon.

Moet u wegenbelasting betalen?

Voor een elektrische rolstoel betaalt u geen wegenbelasting.

Heeft u een rijbewijs nodig?

Voor het besturen van een elektrische rolstoel heeft u geen rijbewijs nodig.

De kosten

Een elektrische rolstoel die u bedient met een joystick koopt u vanaf 1600 euro. Een elektrische rolstoel met een stuur koopt u vanaf 490 euro. Om die te kunnen bedienen moet u uiteraard uw armen en handen goed kunnen gebruiken. Op de Vilans Hulpmiddelenwijzer van de overheid vindt u meer informatie over de verschillende soorten elektrische rolstoelen. Elektrische rolstoelen zijn onder andere bij deze bedrijven te koop.

Kunt u een vergoeding krijgen?

De vergoeding voor een elektrische rolstoel komt uit de Wmo. Bij uw gemeente kunt u een aanvraag indienen. Meer hierover leest u in het  artikel Wat regelt de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?

Meer over de elektrische rolstoel

  • Sommige elektrische rolstoelen kunt u opvouwen en/of inklappen.
  • Elektrische rolstoelen kunt u ook op maat laten maken.
  • Voor het rijden met een elektrische rolstoel bestaan cursussen. Bij deze stichting kunt u terecht voor meer informatie. Ook kunt u aan toertochten meedoen.
  • Er bestaan verschillende soorten aandrijvingen voor een elektrische rolstoel. Met voorwielaandrijving rijdt u makkelijker over obstakels. Achterwielaandrijving is stabieler en koersvaster. Dat merkt u vooral bij hogere snelheden. Meer informatie over de voor- en nadelen van diverse uitvoeringen vindt u op de Vilans Hulpmiddelenwijzer.