Alles over de gehandicaptenparkeerkaart

Heeft u een handicap? Zit u in een rolstoel? Kunt u niet verder lopen dan 100 meter zonder stok of krukken? En duurt dat al meer dan een half jaar? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. De kaart die u in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenkaart. Hij is onder andere geldig in alle landen van de Europese Unie.

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op speciale parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. U vindt deze parkeerplaatsen bijvoorbeeld bij winkelcentra, ziekenhuizen en tankstations. Een kaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat u de gehandicaptenparkeerkaart in elke auto kunt gebruiken. In principe mag u parkeren zolang u wilt. Tenzij er een bord staat met een maximale parkeerduur. Dan moet u, net als iedereen, een blauwe parkeerschijf gebruiken. U kunt de kaart in de hele Europese Unie gebruiken. Sommige gemeenten hebben een eigen gehandicaptenparkeerkaart. Die is meestal goedkoper.

Soorten parkeerkaarten

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • Parkeerkaart B voor chauffeurs (de bestuurderskaart, B)
  • Parkeerkaart P voor passagiers (de passagierskaart, P)
  • Parkeerkaart I voor mensen die in een instelling wonen (de instellingskaart, I).

Parkeerkaart B

Deze kaart is voor mensen die al langer dan een half jaar in een rolstoel zitten. Of voor degenen die met hulpmiddelen zoals een stok of krukken, toch niet méér dan 100 meter zelfstandig kunnen lopen. De bestuurderskaart is persoonsgebonden. U hoeft dus geen eigen auto te hebben om de kaart te kunnen aanvragen. U moet wel een rijbewijs hebben.

Parkeerkaart P

gehandicapten parkeerkaart

Bent u gehandicapt en kunt u zelf niet rijden? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan uw chauffeur op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Net als de bestuurderskaart, is ook deze kaart persoonsgebonden. Er staat geen kenteken op. U kunt deze parkeerkaart P dus in verschillende auto's gebruiken. Het gaat om u, niet om de auto. 

Parkeerkaart I

Ook mensen die in een instelling wonen, kunnen in aanmerking komen voor een parkeerkaart. De instelling vraagt de kaart aan. Dit is dus ook een passagierskaart. De instelling levert uw chauffeur.

Hoe aanvragen?

U vraagt de gehandicaptenparkeerkaart aan bij de gemeente. Dat kan een gecombineerde bestuurderskaart en passagierskaart zijn. Bij de aanvraag hoort een medisch onderzoek. Parkeerkaart I vraagt u aan bij de instelling waarin u woont.

Verlenging

Hoe lang de kaart geldig is, verschilt per gemeente. U moet de kaart in ieder geval iedere vijf jaar verlengen. Blijft uw situatie duidelijk hetzelfde? Dan is een medisch onderzoek meestal niet nodig. Vraag hiernaar bij uw gemeente.

Kosten van de parkeerkaart

De kosten van een gehandicaptenparkeerkaart en de medische keuring verschillen per gemeente. Sommige gemeenten geven een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wat regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? En in sommige gemeenten is de kaart gratis voor mensen met een laag inkomen.

Zie ook:

Op www.gehandicaptenparkeerkaart.nl vindt u praktische informatie per gemeente.

Op www.gehandicaptenparkeerplaatsen.nl staat een overzicht van alle gehandicapten-parkeerplaatsen in Nederland.