Met een scootmobiel kunt u de weg op en zelfs in winkels en supermarkten terecht.
Waar mag u rijden?
Met een scootmobiel mag u rijden op alle wegen met een toegestane maximum snelheid tot 80 kilometer per uur. Maar let op: Als de weg verboden is voor tractoren en bromfietsen, mag u met uw scootmobiel die weg niet op. Met een scootmobiel mag u ook op het fietspad, het voetpad, de stoep en in wandelgebieden en winkelpromenades. U mag uw scootmobiel op het voetpad parkeren. In winkels en supermarkten kunt u ook met uw scootmobiel terecht, net als in veel musea. Ook de tram, de metro en de trein kunt u meestal gewoon inrijden met uw scootmobiel. In de bus kan dat niet.
Hoe hard mag u rijden met de scootmobiel?
Op het voetpad mag u met een scootmobiel maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op de rijbaan in de bebouwde kom mag u met een scootmobiel maximaal 30 kilometer per uur rijden. Maar dat haalt een scootmobiel niet. De maximaal haalbare snelheid ligt rond de 18 kilometer per uur.
Hoeveel personen kunnen in een scootmobiel?
Een scootmobiel is bedoeld voor één persoon, maar er zijn ook een aantal scootmobielen voor twee personen te koop.
Moet u wegenbelasting betalen?
Voor een scootmobiel betaalt u geen wegenbelasting.
Rijbewijs en verzekering
Voor het besturen van een scootmobiel heeft u geen rijbewijs nodig. U moet wel WA-verzekerd zijn. Het verzekeringsplaatje moet zichtbaar zijn achterop de scootmobiel. Een kentekenregistratie is niet nodig.
De kosten
De prijzen voor een scootmobiel verschillen enorm. U koopt een eenvoudige scootmobiel vanaf ongeveer 1500 euro (2022). Maar er zijn ook types die rond de 7500 euro (2022) kosten. Er zijn ook tweedehands scootmobielen te koop. Mango Mobility www.mangomobility.nl verkoopt nieuwe - en tweedehands scootmobielen in vestigingen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Friesland en Groningen. Op www.scootplaza.nl en www.dezorgoutlet.nl vindt u eveneens nieuwe - en tweedehands scootmobielen.
Kunt u een vergoeding krijgen?
Een eventuele vergoeding voor een scootmobiel loopt via de gemeente. U leest hierover meer in het artikel 'Wat regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?' Als u voor vergoeding van een scootmobiel in aanmerking komt, kunt u kiezen uit twee opties:
- Van de gemeente krijgt u een standaard scootmobiel in bruikleen.
- U krijgt een persoonsgebonden budget (pgb) en koopt van dat geld zelf een scootmobiel.
U betaalt bij beide opties elke vier weken een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per gemeente en per situatie.
Meer over de scootmobiel
- Een scootmobiel is redelijk makkelijk te besturen. Maar erop rijden gaat niet vanzelf. Maak een vrijblijvende proefrit. De meeste aanbieders van scootmobielen komen bij u thuis, als u dat wilt. Zo kunt u in uw vertrouwde omgeving de scootmobiel uitproberen.
- Er zijn scootmobielen met drie wielen en vier wielen, opvouwbare scootmobielen en scootmobielen voor twee personen. Op het internet kunt via vergelijkingssites eenvoudig merken en soorten vergelijken.
- Een scootmobielverzekering wordt niet automatisch verlengd. Elk jaar moet u vóór 1 mei uw verzekering verlengen of een nieuwe verzekering afsluiten.
- Niet alle musea zijn makkelijk toegankelijk met een scootmobiel. De ANWB heeft een overzicht gemaakt van musea die voor minder mobiele bezoekers goed toegankelijk zijn. In sommige musea waar u niet met een scootmobiel in kan of mag, kunt u overstappen in een museumrolstoel.
- Pech? De ANWB biedt een speciale pechhulp.