Alles over de scootmobiel

Een scootmobiel is een uitkomst voor mensen die minder mobiel zijn en bewegingsvrijheid willen.

Met een scootmobiel kunt u de weg op en zelfs in winkels en supermarkten terecht.

Waar mag u rijden?

Met een scootmobiel mag u rijden op alle wegen met een toegestane maximum snelheid tot 80 kilometer per uur. Maar let op: Als de weg verboden is voor tractoren en bromfietsen, mag u met uw scootmobiel die weg niet op. Met een scootmobiel mag u ook op het fietspad, het voetpad, de stoep en in wandelgebieden en winkelpromenades. U mag uw scootmobiel op het voetpad parkeren. In winkels en supermarkten kunt u ook met uw scootmobiel terecht, net als in veel musea. Ook de tram, de metro en de trein kunt u meestal gewoon inrijden met uw scootmobiel. In de bus kan dat niet. Op deze website vindt u een overzicht van de mogelijkheden om de scootmobiel in het openbaar vervoer mee te nemen.

Hoe hard mag u rijden met de scootmobiel?

Op het voetpad mag u met een scootmobiel maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op de rijbaan in de bebouwde kom mag u met een scootmobiel maximaal 30 kilometer per uur rijden. Maar dat haalt een scootmobiel niet. De maximaal haalbare snelheid ligt rond de 18 kilometer per uur.

Hoeveel personen kunnen in een scootmobiel?

Een scootmobiel is normaal gesproken bedoeld voor één persoon. Er zijn ook enkele scootmobielen voor twee personen.

Moet u wegenbelasting betalen?

Voor een scootmobiel betaalt u geen wegenbelasting. 

Rijbewijs en verzekering

Voor het besturen van een scootmobiel heeft u geen rijbewijs nodig. U moet wel WA-verzekerd zijn. Het verzekeringsplaatje moet zichtbaar zijn achterop de scootmobiel. Een kentekenregistratie is niet nodig.  

De kosten

Een scootmobiel kost ongeveer tussen de 1500 en 7500 euro. Er zijn ook tweedehands scootmobielen te koop vanaf 650 euro. Mango Mobility www.mangomobility.nl verkoopt nieuwe - en tweedehands scootmobielen in vestigingen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant, Friesland en Groningen. Op www.scootplaza.nl  en www.dezorgoutlet.nl vindt u eveneens nieuwe - en tweedehands scootmobielen.

Kunt u een vergoeding krijgen?

Een eventuele vergoeding voor een scootmobiel loopt via de gemeente. U leest hierover meer in het artikel 'Wat regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?' Als u voor vergoeding van een scootmobiel in aanmerking komt, kunt u kiezen uit twee opties:

  1. Van de gemeente krijgt u een standaard scootmobiel in bruikleen.
  2. U krijgt een persoonsgebonden budget (pgb) en koopt van dat geld zelf een scootmobiel.

U betaalt bij beide opties elke vier weken een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per gemeente en per situatie. 

Meer over de scootmobiel

  • Een scootmobiel is redelijk makkelijk te besturen. Maar erop rijden gaat niet vanzelf. Maak een vrijblijvende proefrit. De meeste aanbieders van scootmobielen komen bij u thuis, als u dat wilt. Zo kunt u in uw vertrouwde omgeving de scootmobiel uitproberen.  
  • Er zijn scootmobielen met drie wielen en vier wielen, opvouwbare scootmobielen en scootmobielen voor twee personen. Om merken en soorten te vergelijken kunt u terecht op Mijnscoot. Wilt u liever rustig bladeren in een boek? Lees dan het boek 'RijWijzer met uw Scootmobiel' van Sdu Uitgevers.
  • Een scootmobielverzekering wordt niet automatisch verlengd. Elk jaar moet u vóór 1 mei uw verzekering verlengen of een nieuwe verzekering afsluiten. Tips over een scootmobielverzekering staan op www.scootmobielverzekering.com
  • Niet alle musea zijn makkelijk toegankelijk met een scootmobiel. De ANWB heeft een overzicht gemaakt van musea die voor minder mobiele bezoekers goed toegankelijk zijn. In sommige musea waar u niet met een scootmobiel in kan of mag, kunt u overstappen in een museumrolstoel.   
  • Pech? De ANWB biedt een speciale pechhulp.