Als uw naaste alle zorg weigert, wat dan?

Als uw vader of moeder niet meer zelf kan douchen of koken, moet er hulp geregeld worden. Maar wat kunt u doen als uw ouder vindt dat alles nog prima gaat? Of als hij of zij geen onbekende in huis wil toelaten? Deze tips helpen misschien.

Iedereen wil graag zo lang mogelijk voor zichzelf blijven zorgen. Uw ouder heeft alles altijd op zijn of haar eigen manier gedaan en wil dat graag zo houden. Als het niet meer lukt om alles zelf te doen, voelt dat als falen. Daarom weigeren veel ouderen thuiszorg.

Voor u als mantelzorger kan het erg moeilijk zijn om hiermee om te gaan. U wilt het beste voor uw vader of moeder en het doet pijn om te zien dat hij of zij zichzelf verwaarloost of de deur niet uit komt. Misschien gaat u zelf schoonmaken of helpen met de oogdruppels. Maar misschien heeft u ook wel slapeloze nachten, omdat u bang bent voor ongelukken.

Het is een probleem waar veel mantelzorgers mee zitten. Misschien heeft u het er al vaak met uw ouder over gehad, zonder resultaat. U kunt uw ouder niet dwingen om hulpverleners toe te laten, want het is niet verplicht om hulp of zorg te accepteren. Maar wat kunt u dan wel doen? Deze zeven tips kunnen misschien helpen.

1. Begin vroeg

Praten over hulp en zorg kunt u het beste doen als er nog geen grote gezondheidsproblemen zijn. Als u het moeilijk vindt om erover te beginnen, kunt u misschien een aanleiding vinden in uw omgeving. Krijgt een kennis een traplift? Dan kunt u aan uw moeder vragen wat zij zou willen als ze niet goed meer kan traplopen. Of vraag wanneer ze denkt dat hulp in de huishouding nodig is.

2. Wees geduldig

Probeer erachter te komen waarom uw ouder geen hulp wil. Stel vragen en luister goed naar het antwoord zonder direct te oordelen. Misschien levert het eerste gesprek niets op en moet u de vraag in verschillende gesprekken herhalen. Probeer eindeloos geduldig te zijn.

3. Ga de diepte in

Als u begrijpt waarom uw ouder hulp weigert, kunt u zoeken naar een oplossing. Vraag daarom goed door. Wil uw ouder geen vreemden in huis, waarom dan niet? Is het misschien wel mogelijk om iemand te vinden waarmee uw vader of moeder een vertrouwensband kan opbouwen?

4. Laat uw ouder meedenken

Voorkom dat iemand zich betutteld voelt. Regel niets buiten hem of haar om, maar doe het samen. Bespreek de verschillende mogelijkheden en laat uw ouder kiezen. Vraag uw vader of moeder mee te praten bij het maken van een zorgplan of het zoeken van een hulp in de huishouding.

5. Nodig de thuiszorg uit voor een visite

Misschien werkt het bij uw vader of moeder beter om niet meteen over zorg te praten. De wijkverpleegkundige of iemand van de thuiszorg kan ook eerst op visite komen voor een kennismaking. Het gesprek hoeft niet direct over zorg of hulp te gaan. Dat gebeurt later pas, als uw ouder deze persoon vertrouwt. Hiermee voorkomt u dat uw ouder zich bedreigd voelt.

6. Vraag een deskundige

Misschien praat uw vader of moeder makkelijker met een deskundige dan met een familielid. Misschien kan de huisarts, iemand van de wijkverpleging of een maatschappelijk werker met uw vader of moeder praten. Via de gemeente kunt u professionele hulp krijgen van bijvoorbeeld een cliëntondersteuner, ouderenadviseur of een casemanager dementie.

7. Bewaak uw grenzen

Om voor een ander te kunnen zorgen, moet u zelf overeind blijven. Bepaal dus goed voor uzelf wat u aankunt. Vertel duidelijk aan uw ouder wat u wel en niet kunt en ga niet over die grenzen heen.