Als wassen en douchen moeite kost, wat dan?

Iedereen wil zichzelf het liefst zelf verzorgen. Zelf douchen, maar ook uzelf wassen of de haren kammen zijn daar goede voorbeelden van. Maar hoe doet u dat als dat wat lastiger wordt? Bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of omdat u wat minder energie heeft? Met deze handige hulpjes lukt het misschien beter.

Douchen en uzelf wassen gaat het best als uw badkamer ruim genoeg en veilig is. Dat betekent bijvoorbeeld dat de vloer stroef is, dat u de kranen makkelijk kunt bedienen en dat er een zitje is onder de douche. Misschien is voor u een inloopdouche een goede oplossing. Daar kunt u in- en uitlopen zonder over een hoge rand of drempel te hoeven stappen.

Wassen

De meeste mensen wassen zich met water en zeep. Maar als u snel moe wordt of als het wassen met water te lastig is, zijn er ook andere manieren. U kunt zich wassen zonder water met speciale washandjes of doekjes met lotion die de huid schoonmaakt en verzorgt. Het staat daarom ook bekend als verzorgend wassen. U kunt deze doekjes of washandjes kopen in een pakje met vijf tot acht stuks. Zo kunt u tijdens uw wasbeurt regelmatig een nieuw doekje pakken. De pakjes kunt u eventueel opwarmen in de magnetron. Afspoelen en afdrogen is niet nodig.

Haren kammen

Kunt u uw arm niet goed bewegen en lukt het u daardoor niet goed om uw haren te kammen of borstelen? Probeert u het dan eens met een verlengde kam of borstel. U kunt deze kopen in de thuiszorgwinkel of op internet. Voor een stevige grip hebben ze een vaak geribbeld rubberen handvat. Vaak zijn ze ook opvouwbaar, zodat u ze makkelijk kunt meenemen.

Nagels verzorgen

Een nagelborstel met zuignappen kunt u vastzetten op de wastafel, zodat u uw nagels met één hand kunt schoonmaken.

Tanden poetsen

Een tandenborstel met een verdikte handgreep of lus is makkelijker vast te houden. U kunt ook zelf tape rond het handvat van uw tandenborstel wikkelen voor een betere grip. Er zijn ook elektrische tandenborstels met een bredere rand en een verlengstuk voor de aan- en uitknop. Voor het schoonmaken van uw kunstgebit kunt u een tandenborstel met zuignappen gebruiken. Die zet u vast op de wastafel, zodat u met één hand uw kunstgebit kunt schoonmaken. Met een speciale tubeknijper kost het bijna geen inspanning om de tandpasta op uw borstel te doen. Kijk voor meer tips op de website van Scouters.

Haren wassen

Haren wassen onder de douche of de kraan kan inspannend zijn. U kunt in plaats van gewone shampoo ook droogshampoo gebruiken of een speciale badmuts of haarwascap, waarmee u uw haren kunt wassen zonder water. U masseert uw hoofd een paar minuten zachtjes met de badmuts. Daarmee wast en verzorgt u uw haar. Uitspoelen hoeft niet. U vindt deze producten onder andere in de webshops van Abena.

Schoenen aan- en uittrekken

Met gladde sokken en panty’s is het makkelijker om met uw voeten in uw schoenen te komen. Vindt u het moeilijk om uw veters te strikken, dan kunt u elastische veters in uw schoenen doen. Die hoeft u maar een keer te strikken om daarna uw schoenen te kunnen gebruiken als instappers. Ook bestaan er magnetische vetersluitingen, waarbij u met een hand de magneetjes aan elkaar kunt klikken, waardoor de schoen vast zit. Heeft u een schoenlepel nodig? Er bestaan extra lange schoenlepels, zodat u niet hoeft te bukken.

Sokken aantrekken

Trek uw sokken aan terwijl u op een stevige stoel zit, zo nodig met een voetenbankje of extra stoel erbij om beter bij uw voeten te kunnen. Stroop eerst de sok of kous met de hand helemaal op, steek de tenen erin en schuif de sok over de rest van de voet omhoog. Rubberen handschoenen kunnen helpen om grip te houden. Het is nog makkelijker om uw sokken aan te trekken met een aantrekhulpje. Dat is een voetje van kunststof, waar u de sok overheen trekt. Daarna stapt u in het voetje en trekt u de sok aan banden verder naar boven. Dit hulpmiddel koopt u bijvoorbeeld bij Blokker of bol.com.