Behoefte aan een arm om u heen? Vraag om een knuffel!

Een arm om u heen, iemand die u even vasthoudt. Iedereen heeft behoefte aan aanrakingen. Een knuffel of een hand om vast te houden, het is  niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig kunt u daar zelf iets aan doen.

Iedereen heeft behoefte aan contact. Als u een partner heeft, is een dagelijkse omhelzing of een sterke schouder altijd dichtbij. Maar als u geen partner meer heeft, kunnen aanrakingen zeldzaam worden.

Knuffelen is gezond

Aanrakingen zijn goed voor uw gezondheid. Een aanraking of knuffel vermindert de aanmaak van stresshormonen. Ook komt door aanraking de stof endorfine vrij, waardoor u zich prettig gaat voelen. Het helpt tegen angst en pijn en het is bovendien goed voor het immuunsysteem en de spijsvertering. Aanraking kan ook helpen tegen gevoelens van eenzaamheid.

Praat erover

Wat kunt u doen als aanraking niet meer vanzelfsprekend is? Probeer om te beginnen erover te praten. Doe dat in een vertrouwde omgeving, met familieleden, goede vrienden of eventueel zorgbegeleiders. U kunt ook zelf om een knuffel vragen aan iemand met wie u een goede band heeft. Dat voelt misschien wat ongemakkelijk, maar iemand die om u geeft zal u graag even omhelzen. Vrienden en familieleden vinden het vaak heel gewoon om elkaar even een knuffel te geven. Houd elkaar bijvoorbeeld eens een minuut lang vast in een omhelzing. Dat kan u een veilig en fijn gevoel geven.

Geef zelf ook eens een knuffel

Een arm om iemand heenslaan kan veel goed doen. Mensen die dat uit zichzelf gemakkelijk doen, weten dat anderen dit vaak erg waarderen. Toch zijn veel mensen terughoudend om de ander aan te raken. Ze denken bijvoorbeeld dat de ander het raar zal vinden of te intiem. Uit angst voor een ongemakkelijke situatie blijven ze dan op afstand. Kent u die twijfel ook? Bedenk dan dat een welgemeende aanraking voor de ander veel kan betekenen. Blijf wel opletten waar de ander behoefte aan heeft. Soms is even de hand op de arm leggen al genoeg. Een ander vindt het misschien fijn om ook eens een zoen op de wang te krijgen of om met elkaars hoofden tegen elkaar te zitten. Bent u er niet helemaal zeker van of uw aanraking gewenst is? Vraag dan gewoon waar de ander behoefte aan heeft. Dat lijkt misschien ongewoon, maar het is zeker niet gek of ongepast. Zeker niet als u bedenkt hoe belangrijk aanrakingen voor mensen zijn.