Bent u vaak bezorgd of angstig? Dit zijn tips om minder bang te zijn

Iedereen heeft zorgen en iedereen is ook wel eens bang. Dat is normaal en hoeft geen probleem te zijn. Maar angst kan ook erger worden en overgaan in paniek of slecht slapen. Dit artikel geeft praktische tips om angst te verminderen.

We zijn soms bang voor de toekomst, voor ziekte, achteruitgang of de dood. U kunt bang zijn als u zorg nodig heeft en afhankelijk bent. Maar u kunt ook bang zijn als u voor iemand zorgt, die van u afhankelijk is. Het kan zo erg worden dat uw dagelijks leven eronder lijdt.

Wat is angst?

Angst is onze natuurlijke bescherming tegen mogelijk gevaar. Het is ontstaan in een tijd waarin onze omgeving een stuk gevaarlijker was dan nu. Maar ook nu kan angst nuttig zijn. Angst zorgt ervoor dat u snel kunt vluchten als een situatie daarom vraagt. Maar u kunt zich ook angstiger voelen dan eigenlijk nodig is. Angst kan u verlammen en u van uw dagelijkse activiteiten afhouden. Daarom is het handig om te weten wat uw angst veroorzaakt, wat u ertegen kunt doen en hoe u angst kunt voorkomen.

Hoe herkent u angst?

Angst geeft een vervelend gevoel, zoals een snelle hartslag, buikpijn en zweterige handen. Angst maakt ook onrustig en kan ervoor zorgen dat u slecht slaapt. Vaak wordt angst veroorzaakt door een moeilijke situatie, zoals problemen in uw relatie, problemen met uw kinderen of met uw gezondheid of werk. Meestal verdwijnen de klachten weer als de situatie is opgelost of als u een manier gevonden heeft om met uw angst om te gaan.

Hoe kunt u angst verminderen?

Op deze manieren kunt u proberen uw angst te verminderen.
  • Praat met iemand over uw angst, bijvoorbeeld een vriend of familielid. De ander kan u misschien geruststellen. Vaak helpt het uitspreken van de angst al om het gevoel te verminderen.
  • Schrijf angstige gedachten op, zodat ze niet in uw hoofd blijven zitten. Dit kan u helpen uw gedachten op een rij te zetten, waardoor ze misschien minder groot lijken. Schrijf daarna geruststellende gedachten of ervaringen op, die uw angst kunnen afzwakken. U kunt ook hulp vragen aan mensen die u vertrouwt om geruststellende gedachten te bedenken.
  • Ga de dingen waar u bang voor bent niet uit de weg. Als u ze gaat vermijden, kan uw angst juist erger worden. Vraag steun bij een vriend of familielid als u in een angstige situatie bent.

Wat kunt u doen op angstige momenten?

Als u zich angstig voelt, helpt het om ergens anders aan te denken. Deze oefeningen helpen om angstige gedachten uit uw hoofd te krijgen.
  • Richt uw aandacht op uw omgeving. Probeer bijvoorbeeld eens tien blauwe dingen te benoemen. En dan vijf ronde dingen.
  • Luister naar de verschillende geluiden om u heen en probeer ze allemaal te benoemen.
  • Doe in gedachten een alfabetspelletje. Bedenk een dier dat begint met de letter A, dan de letter B, dan C en ga zo door. Dit spel kunt u ook doen met landen, steden of mensen die u kent.

Hoe kunt u angst voorkomen?

  • Probeer elke dag een wandeling te maken van minstens een half uur, maar het liefst een uur. Wandelen in de natuur helpt het best, omdat groen een rustgevend effect heeft. Beweging kan allerlei mentale klachten voorkomen of verminderen, ook angst en depressieve klachten.
  • Eet gezond en drink weinig alcohol.
  • Probeer een regelmatig slaapritme aan te houden met voldoende slaap.
  • Zorg voor genoeg ontspanning. Een druk leven met veel stress geeft een grotere kans op angstklachten.

Wanneer moet u naar de huisarts?

Als de klachten steeds erger worden of langer dan een paar weken aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.