Blijf langer zelfstandig met een klein beetje hulp

De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Maar dat betekent niet dat u alle vormen van hulp zo lang mogelijk moet uitstellen. Door een klein beetje hulp te accepteren, kunt u het misschien langer zelf redden zonder intensieve zorg.

Hulp van bekenden of van de gemeente kan ervoor zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen. Vijftienduizend mensen die nu met huishoudelijke hulp van de gemeente thuiswonen, zouden zonder deze hulp waarschijnlijk naar een verpleeghuis moeten. Ook zouden 47.000 mensen dan waarschijnlijk de medische zorg van de wijkverpleging nodig hebben. Dat staat in het rapport “Wat als zorg wegvalt” van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) Wilt u dus zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, dan is het belangrijk om eens na te denken over de zaken waarbij u wel wat hulp kunt gebruiken. Ook woningaanpassingen en slimme apparaten kunnen helpen om plezierig en veilig voor uzelf te kunnen zorgen.

Huishoudelijke klusjes

Als huishoudelijk werk te zwaar voor u wordt, kunt u hulp vragen aan de gemeente. Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunt u hiervoor in veel gevallen een vergoeding krijgen. Heeft u af en toe hulp nodig, bijvoorbeeld om een lampje te vervangen of om de gordijnen een keer te wassen? Aarzel dan niet om hulp te vragen van een bekende. Dat is veiliger dan zelf op een trapje te gaan staan. Mensen vinden het vaak fijn om iemand te helpen, dus wees niet bang om hulp te vragen. Kent u geen mensen die u kunnen helpen? Vraag dan eens in het wijkcentrum of er vrijwilligers zijn die langs kunnen komen voor een paar kleine klussen. Of kijk op de website  Wehelpen.nl. Daar vindt u vrijwilligers die zich aanbieden voor allerlei werkzaamheden en kunt u ook zelf hulp vragen.

Mobiel blijven

Gaat lopen en fietsen niet meer zo makkelijk? Dan kunt u misschien hulpmiddelen gebruiken waarmee dat nog wel kan. Of misschien is een scootmobiel iets voor u. Mobiel blijven is belangrijk om zelf boodschappen te kunnen blijven doen, andere mensen te kunnen opzoeken of zelfstandig naar het park te gaan bijvoorbeeld. Voor een scootmobiel kunt u misschien een vergoeding krijgen van de gemeente.

Veiliger huis

In een veilig en comfortabel huis, kunt u langer zelfstandig wonen. Wacht niet te lang met aanpassingen in huis die het leven makkelijker maken. Denk aan goede verlichting, een veilige trap, het verwijderen van drempels, een aangepast toilet, wandbeugels om u aan vast te houden en een inloopdouche. Zulke woningaanpassingen kunnen voorkomen dat u zich bezeert door een val bijvoorbeeld. Zo blijft u langer fit en zelfredzaam. Voor woningaanpassing kunt u misschien een vergoeding krijgen van de gemeente.

Slimme apparaten en verlichting

Zelfstandig wonen wordt een stuk makkelijker en comfortabeler met slimme apparaten. Denk aan een bel met intercom en camera, zodat u kunt zien wie er voor de deur staat zonder dat u open hoeft te doen. Dat voelt een stuk veiliger. Vindt u het te zwaar worden om zelf de zonwering te bedienen? Er bestaat ook zonwering die reageert op zonlicht en zelf naar beneden of omhoog gaat. Ook de verlichting kan slimmer. Denk aan lichtjes op de route naar de badkamer, die vanzelf aangaan in het donker. Of een afstandbediening waarmee u alle lichten in de kamer aan- en uitdoet.

Sociale contacten

Alleen thuis zitten is voor niemand goed. Zorg dus dat u onder de mensen blijft. U kunt de gezelligheid zelf opzoeken, bijvoorbeeld bij een wijkcentrum, vereniging of club. Ga in op uitnodigingen van buren en kennissen die u op de koffie vragen, of nodig zelf eens iemand uit. Misschien heeft u een hobby die u met anderen samen kunt doen. Kaarten, schaken, handwerken of schilderen bijvoorbeeld. Of doe mee met een leesclub of kookclub. Of ga samen wandelen of maak een scootmobieltocht met een groep. Want ook (bewegen in) de buitenlucht helpt om langer in conditie te blijven.