Boodschappen thuis laten bezorgen? Dit zijn de mogelijkheden

Heeft u geen zin om met de boodschappen te sjouwen? Of ziet u op tegen een bezoek aan de supermarkt?  Maak het uzelf makkelijk. Er zijn veel mogelijkheden om boodschappen thuis te laten bezorgen. We zetten ze voor u op een rijtje.

Bijna bij elke supermarkt, overal in het land, kunt u online bestellingen plaatsen en brengt een bezorgdienst de boodschappen thuis. We noemen Albert Heijn, Jumbo, Plus, DekaMarkt, Spar, Deen en Coop.

Hoe werkt online boodschappen doen?

Ga naar de website van de supermarkt waar u online uw boodschappen wilt doen en kies voor de webshop of online service. Via uw postcode ziet u meteen of er ook bij u wordt bezorgd. Online bestellen is niet moeilijk. U kiest de boodschappen door ze aan te vinken en de hoeveelheid die u nodig heeft in te vullen. De boodschappen van uw keuze komen in een digitaal winkelwagentje terecht. De eerste keer moet u persoonlijke gegevens invullen (een account aanmaken). U betaalt met Ideal of een andere online betaaldienst. De dag en het tijdsblok waarbinnen u de boodschappen thuis wilt ontvangen, vult u zelf in. Bent u nog iets vergeten, of wilt u een product verwijderen, dan is dat meestal een dag voor de bezorging nog mogelijk. De meeste supermarkten bezorgen de boodschappen in kratten. U betaalt daarvoor statiegeld. Dat statiegeld krijgt u terug als u de kratten bij een volgende bestelling teruggeeft of in de winkel zelf aflevert.

Hoeveel kost het?

Voor de boodschappen betaalt u dezelfde prijs als in de winkel. De extra kosten zitten in het bezorgen en soms ook het moment van bezorgen. Albert Heijn bijvoorbeeld, bezorgt aan huis vanaf 70 euro aan bestelde boodschappen. De bezorgkosten van 2,50 euro tot 12,95 euro laat Albert Heijn afhangen van het tijdstip van bezorgen. Jumbo bezorgt vanaf 50 euro aan bestellingen en brengt 6 euro bezorgkosten in rekening. De bezorgkosten gaan omlaag bij een bestelling van meer dan 70 euro en worden helemaal niet in rekening gebracht als er speciale aanbiedingen tussen de bestelde boodschappen zitten. Coop bezorgt boodschappen vanaf 40 euro tegen 4,99 euro aan bezorgkosten. Boven de 70 euro is bezorgen bij deze supermarkt gratis. Bij deze supermarkt rekent u af bij het bezorgen van de boodschappen, meestal door te pinnen.

Het kan nog moderner

Er zijn ook speciale websupermarkten die aan huis bezorgen. Bestellen gaat meestal via een app in uw mobiele telefoon met internetverbinding, de smartphone.  Bijvoorbeeld Picnic . Bij deze websupermarkt moet u minimaal 25 euro aan boodschappen bestellen en worden er geen kosten voor de bezorging berekent. De boodschappen bezorgt het bedrijf in vriendelijke elektrische autootjes.  Op de website kunt u vinden of ze al in uw buurt leveren. Een ander voorbeeld van een websupermarkt is Crisp.

Kan ik telefonisch boodschappen bestellen?

Supermarkten adverteren daar niet mee. Ze willen liever dat u online uw bestelling plaatst. Maar als online of per app bestellen voor u niet mogelijk is, dan is bellen een goede oplossing. Doe navraag bij de supermarkt in uw buurt. Vaak wil men meedenken.

De boodschappenhulp

Buiten de supermarkten om zijn er ook andere mogelijkheden om uw boodschappen thuis te laten bezorgen. In 10 steden is de Boodschappenhulp actief, die voor 13,50 euro per uur de boodschappen voor u doet. Of kijk eens bij de Nationale Hulpgids. Hier kunt u zelf een advertentie zetten en ook reageren op advertenties waar mensen hun diensten tegen betaling aanbieden. Het voordeel van boodschappenhulpen is dat ze in verschillende zaken kunnen winkelen en niet gebonden zijn aan een supermarkt.

Voordelen en nadelen van thuis bezorgen

De voordelen van thuis bezorgen liggen voor de hand: u hoeft voor de boodschappen uw huis niet uit. Een prima vooruitzicht als u niet wilt sjouwen, slecht ter been bent of als het buiten nat en koud is. Het nadeel is dat u de boodschappen niet kan zien of kunt aanraken. U moet het doen met een foto. Maar daardoor komt u ook minder snel in de verleiding om extra producten mee te nemen. Online boodschapen doen kost geld, maar u bespaart u waarschijnlijk ook geld. Makkelijk is ook dat u lege statiegeldflessen kunt meegeven aan de bezorgdienst. Het statiegeld wordt dan in de bestelling verwerkt.

Vrijwilligers in uw gemeente

Kunt of wilt u de extra kosten voor thuis bezorgen niet betalen? Welzijnsorganisaties of buurtorganisaties organiseren vaak initiatieven om mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen te helpen met winkelen. U kunt ze op internet vinden door op ‘boodschappendiensten’ te googlen, maar ook het wijkcentrum in uw buurt kan u vertellen wat de mogelijkheden zijn.