De verhuiscoach

Verhuizen kan ingrijpend zijn, zeker op latere leeftijd. U verlaat uw vertrouwde plek. En u moet keuzes maken. Vindt u dat moeilijk? Dan is een verhuiscoach misschien iets voor u.

Zorgeloos verhuizen, wie wil dat niet? Met een verhuiscoach kan het. Een verhuiscoach helpt bij het vinden van een geschikte woning. Hoe komt u aan verhuiscoach? Dat hangt af van uw situatie en van de gemeente waarin u woont. Een aantal voorbeelden.

Via de gemeente

Sommige gemeenten hebben een verhuiscoach in dienst. Deze helpt huurders bij het vinden van een nieuwe woning en zorgt daarmee ook voor een goede doorstroming in de huurmarkt. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Soms zijn de verhuiscoaches vrijwilligers.  Ze helpen met alles wat speelt rond een verhuizing.

Denk aan het invullen van formulieren, een gesprek met het woningbouwbedrijf en het bezichtigen van woningen. De verhuiscoach helpt niet bij het verhuizen zelf. In de gemeente Baarn werkt een verhuiscoach speciaal voor 60-plussers. De lokale welzijnsorganisatie houdt gesprekken met ouderen die willen verhuizen en beoordeelt of de verhuiscoach iets kan betekenen. De service is bedoeld voor mensen zonder eigen vrienden of kennissen die kunnen helpen met verhuizen. Huurders en woningeigenaren zijn welkom. De verhuiscoach is gratis voor inwoners van Baarn met een lager inkomen dan 50.000 euro per jaar (2023).

Via de woningbouwvereniging

Huurt u een woning van een woningbouwvereniging? Bij sommige woningbouwverenigingen werken verhuiscoaches of wooncoaches. Zij helpen ouderen die willen verhuizen. Zo wil de woningbouwvereniging ervoor zorgen dat iedereen een passende woning heeft. In Hoek van Holland bijvoorbeeld, werkt de wooncoach voor 55-plussers met een eengezinswoning. Als zij verhuizen naar een kleinere woning, kunnen gezinnen die op zoek zijn naar een grotere woning, doorstromen. De wooncoach kan zorgen voor een snelle verhuizing. Voor mensen met een laag inkomen is de wooncoach gratis.

Particulier

U kunt ook zelf een verhuiscoach inhuren. Vaak zijn dit zelfstandig ondernemers. De ene verhuiscoach regelt vooral de administratie rondom een verhuizing, een ander helpt ook met inpakken en uitpakken of sluit bijvoorbeeld alle apparatuur aan in uw nieuwe woning. Er zijn ook verhuiscoaches die u helpen bij het uitzoeken van uw spullen. Heeft u niemand die met u mee kan om behang uit te zoeken? Ook daarvoor kunt u een verhuiscoach inhuren. De prijzen verschillen. Sommige verhuiscoaches betaalt u per uur. U bent dan tussen de 20 tot 50 euro per uur kwijt (2023). Andere rekenen een totaalbedrag voor al hun werkzaamheden. U bent dan tussen de  250 tot 1.250 euro kwijt (2023), afhankelijk van wat u de verhuiscoach allemaal laat doen. De meeste verhuiscoaches werken regionaal. U vindt ze eenvoudig via Google.

Verhuizen met de Consumentenbond

Leden van de Consumentenbond die verhuizen naar een koop- of huurwoning kunnen voor advies ook terecht bij de Consumentenbond. Bij de aanschaf van een nieuw huis of een verhuizing naar een andere woning komt veel kijken. U moet veel financiële zaken regelen, zoals een hypotheek en uw verzekeringen. U moet ook veel zaken regelen rondom de verhuizing, zoals het zoeken naar een betrouwbare verhuizer, het inpakken van uw spullen. En als uw wilt gaan verbouwen, moet u ook daarvoor de juiste vakmensen zien te vinden. Om hun leden hiermee te helpen, heeft de Consumentenbond een aantal handige hulpmiddelen, zoals de Verhuischecklist.