De verhuiscoach

Verhuizen kan ingrijpend zijn, zeker op latere leeftijd. U verlaat uw vertrouwde plek. En u moet keuzes maken. Vindt u dat moeilijk? Dan is een verhuiscoach misschien iets voor u.

Zorgeloos verhuizen, wie wil dat niet? Met een verhuiscoach kan het. Een verhuiscoach helpt bij het vinden van een geschikte woning. Hoe komt u aan verhuiscoach? Dat hangt af van uw situatie. En van de gemeente waarin u woont. U leest hier een paar voorbeelden.

Via de gemeente

Sommige gemeenten hebben een verhuiscoach in dienst. Deze helpt huurders bij het vinden van een nieuwe woning en zorgt daarmee ook voor een goede doorstroming in de huurmarkt. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Soms zijn de verhuiscoaches vrijwilligers. Zoals in de gemeente Haarlem. De vrijwilligers horen bij een van de sociale wijkteams in de stad. Ze helpen met alles wat speelt rond een verhuizing. Denk aan het invullen van formulieren, een gesprek met het woningbouwbedrijf en het bezichtigen van woningen. De verhuiscoach helpt niet bij het verhuizen zelf. In de gemeente Baarn werkt een verhuiscoach speciaal voor 60-plussers. De lokale welzijnsorganisatie houdt intake-gesprekken en beoordeelt of de verhuiscoach iets kan betekenen. De service is bedoeld voor mensen zonder eigen netwerk. Huurders en woningeigenaren zijn welkom. De verhuiscoach is gratis voor inwoners van Baarn met een lager inkomen dan 50.000 euro per jaar.

Via de woningbouwvereniging

Huurt u een woning van een woningbouwvereniging? Het kan zijn dat er een verhuiscoach werkt. Sommige woningbouwverenigingen spreken van een wooncoach. De werkzaamheden zijn hetzelfde: hulp geven aan ouderen die willen verhuizen. Zo wil de woningbouwvereniging ervoor zorgen dat iedereen een passende woning heeft. In Hoek van Holland werkt de wooncoach voor 55-plussers met een eengezinswoning. Als zij verhuizen naar een kleinere woning, kunnen gezinnen doorstromen. De wooncoach kan zorgen voor een snelle verhuizing. Voor mensen met een laag inkomen is de wooncoach gratis.

Particulier

Er zijn ook particuliere verhuiscoaches. Vaak zijn dit zelfstandig ondernemers. Die kunt u inhuren. De ene verhuiscoach regelt vooral de administratie rondom een verhuizing, de ander pakt ook dozen in en uit of sluit alle apparatuur aan in uw nieuwe woning. Er zijn ook verhuiscoaches die u helpen bij het sorteren van uw spullen. Heeft u niemand die met u mee kan om behang uit te zoeken? Ook daarvoor kunt u een verhuiscoach inhuren. De prijzen zijn heel verschillend. Sommige verhuiscoaches werken met een uurtarief (20 tot 50 euro). Andere rekenen een totaalbedrag voor hun werkzaamheden: 250 tot 1.250 euro. De meeste verhuiscoaches werken regionaal. U vindt ze eenvoudig via google.

Verhuizen met de Consumentenbond

Leden van de Consumentenbond die verhuizen naar een koop- of huurwoning kunnen voor advies ook terecht op het platform Nieuw huis van de Consumentenbond. Bij de aanschaf van een nieuw huis en/of het verhuizen naar een andere woning komt veel kijken. Financiële zaken moeten worden geregeld, zoals een hypotheek en verzekeringen. Ook veel praktische dingen, zoals het vinden van een betrouwbare verhuizer en - wanneer er verbouwd moet worden - het regelen van de juiste vakmensen. Om hun leden in deze periode bij te staan, lanceert de Consumentenbond een aantal handige hulpmiddelen, zoals de Verhuischecklist.