De zorgcoöperatie: vijf voordelen

U heeft behoefte aan zorg en u wilt dat graag zelf regelen. Dan is een zorgcoöperatie misschien iets voor u. Hierin werken buurtgenoten met elkaar samen.

Een zorgcoöperatie is een vereniging met leden. Samen runt u een bedrijf dat diensten levert op het gebied van zorg. Denk aan hulp bij klussen in huis, vervoer of het regelen van een ontmoetingsplek in de buurt. De coöperatie kan ook zorgen voor verpleging, dagopvang of beschermd wonen. Er zijn meer dan 100 zorgcoöperaties in Nederland. Ze werken vaak samen met professionele zorgorganisaties en de gemeente. Overweegt u om lid te worden, of zelf een coöperatie op te zetten? Hieronder staan vijf voordelen:

1. Meepraten

Voor een klein bedrag per jaar bent u lid van de coöperatie. Vanaf dat moment heeft u een stem bij het nemen van besluiten. U kunt ook uw eigen ideeën aandragen. De coöperatie vergadert regelmatig en houdt u op de hoogte via nieuwsberichten.

2. Meedoen

Zorgcoöperaties maken veel gebruik van vrijwilligers. Uw hulp is erg welkom! Het is een kans om iets te doen voor uw buurtgenoten. Omgekeerd ontvangt u hulp van uw buren als dat nodig is. Een voorbeeld: misschien kunt u zelf geen boodschappen meer doen, maar bent u heel handig met de computer. De boodschappendienst van de coöperatie is voor u een uitkomst, en u kunt andere bewoners op weg helpen in de digitale wereld. Zo zorgt u voor elkaar.

3. Zorg op maat

U praat zelf mee over de zorg die de coöperatie levert. U heeft dus invloed op het aanbod: u krijgt de zorg waaraan u behoefte heeft. Een ander voordeel is dat de zorg uit de buurt komt.

4. Geld besparen

Een coöperatie kan een brede groep vrijwilligers aan zich binden. Een professionele kracht kan dit eventueel begeleiden.  Niet alle zorg kan door vrijwilligers worden gegeven. Ook dan is een zorgcoöperatie nuttig. Het is voordelig om samen diensten in te kopen. Een coöperatie kan onderhandelen over de prijs, of zelf mensen in dienst nemen. Als lid profiteert u hiervan.

5. Contacten opdoen

Een zorgcoöperatie is een netwerk van lokale bewoners. Alle leden hebben hetzelfde doel en daardoor ontstaat een band. U leert veel mensen kennen en u weet op wie u kunt rekenen. Dat geeft een vertrouwd gevoel.