Wonen zoals u dat wilt
Veel mensen gaan slechter horen als ze ouder worden. Maar ook op jonge leeftijd komt gehoorverlies regelmatig voor. Dat is lastig en kan voor problemen zorgen. Deze 9 hulpmiddelen helpen u om deze problemen op te lossen.
Als uw gehoor achteruitgaat, gaat dat vaak heel langzaam. Misschien merkt u het in het begin niet eens. Totdat u iemand die fluistert niet meer verstaat of u niet meer hoort dat de koelkast aanslaat. Gehoorverlies kan ook een duidelijke aanleiding hebben, bijvoorbeeld omdat u vaak in een omgeving bent geweest met teveel lawaai. U hoeft zich niet te schamen als u minder goed hoort, maar het is wel lastig. Gelukkig zijn er veel handige middelen die kunnen helpen als u gehoor minder wordt.
Veel mobiele (senioren)telefoons hebben instellingen om het geluid te versterken. U kunt ook een beltoon kiezen met een toonhoogte die u goed hoort. Of u kunt de trilfunctie gebruiken. Dan kunt u aan het trillen van uw telefoon voelen dat iemand u belt of een bericht stuurt. Sommige telefoons kunnen een lichtflits geven als ze overgaan. Oordopjes of oorkussens kunnen helpen om de gesprekken beter te verstaan.
Als u minder goed hoort, kunt u een gewone rookmelder misschien ook niet horen. Er zijn ook rookmelders die u kunt koppelen aan een flitslamp, trilapparaat of geluidsversterker. U heeft hiervoor rookmelders nodig die u via wifi kunt koppelen. Op de website van de brandweer kunt u meer informatie vinden over speciale rookmelders voor slechthorenden.
De deurbel kan ook een signaal doorgeven aan een trilapparaatje of aan een flitslamp. Het trilapparaatje kunt u bijvoorbeeld met een clip aan uw broek of riem vastmaken of aan een koord om uw hals dragen. U kunt ook kiezen voor een slimme deurbel of videodeurbel. Deze deurbel kunt u koppelen aan uw smartphone. U kunt dan op uw smartphone zien wie er aan de deur is.
Heeft u een vaste telefoon, dan kunt u een telefoonbelversterker gebruiken. Deze versterker geeft een extra hard geluid als de telefoon gaat. U kunt ook kiezen voor heldere lichtflitsen of voor allebei. U kunt zelf het type geluid, het volume en de klank instellen. Sommige versterkers kunt u ook koppelen aan de deurbel. U kunt de telefoonbelversterker ophangen op een plek waar u hem goed kunt horen en/of zien. Laat u goed adviseren, want niet iedere versterker past op elke telefoon.
Als u niet wakker wordt van een gewone wekker, kunt u zich laten wekken door een trilplaat onder uw kussen of een lamp. Er zijn ook wekkers voor doven en slechthorenden die het geluid versterken. U kunt zelf instellen hoe hard de trillingen of het geluid zijn of hoe sterk het licht schijnt.
Een wek- en waarschuwingssysteem voor doven en slechthorenden heeft alle functies die hiervoor zijn genoemd. Gaat de bel van uw voordeur of gaat uw telefoon? Dan wordt u gewaarschuwd door een flitslamp of een trilapparaat. Ook het alarm van een rook- of koolmonoxidemelder of een wekker kan op dit systeem worden aangesloten. Elk signaal heeft een eigen tril- of flitspatroon, zodat voor u duidelijk is wat er aan de hand is.
Vindt u het lastig om een gesprek of een televisieprogramma te volgen omdat u niet goed hoort? Dan kan een hoortoestel helpen. U kunt hiervoor een hoortest doen bij een audiciën. Een hoortoestel is een hulpmiddel met erg veel mogelijkheden.
Er bestaan speciale computerprogramma’s en apps die u kunnen helpen als u niet goed hoort. Uw computer, tablet of telefoon kan daarmee gesproken woord omzetten in geschreven tekst. U kunt ook bellen met iemand en op het scherm lezen wat die persoon zegt. De app Tolkcontact helpt u om een telefoongesprek te voeren. Een tolk zet gesproken woord om in tekst of gebarentaal.
Als uw gehoor achteruitgaat wordt veilig fietsen ook lastiger. Wilt u dat andere verkeersdeelnemers rekening met u houden? Denk er dan over na om een slechthorend-bordje op uw achterspatbord te monteren. In Nederland wordt vaak een wit bordje met in het zwart de letters SH (slechthorend) gebruikt. Maar er is nu ook een internationaal erkend bordje met de naam Limited Hearing. Het bordje is geel, met daarop een blauw pictogram van een oor met een rood gestippeld kruis erdoor. Zo’n bordje zorgt voor meer begrip en geduld bij de andere verkeersdeelnemers. Er zijn ook speciale hesjes met het pictogram van het oor en het gestippelde kruis te koop.
Als u voldoet aan onderstaande voorwaarden kunt u een (gedeeltelijke) vergoeding voor hulpmiddelen krijgen van uw zorgverzekeraar. Dit zijn de voorwaarden.
Hulpmiddelen voor het gehoor vallen onder het eigen risico van uw zorgverzekering. Een mobiele telefoon wordt soms vergoed vanuit de Participatiewet (gemeente) of de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA, uitgevoerd door het UWV).