Deze honden kunnen helpen langer zelfstandig te blijven

Iedereen kent wel de blindengeleidehond die mensen die minder goed kunnen zien, helpt om een zelfstandig leven te leiden. Maar er zijn ook hulphonden die helpen bij ziektes als epilepsie en diabetes en bij dementie. Soms is een vergoeding mogelijk van de ziektekostenverzekeraar.

Hulphonden worden getraind om mensen te helpen met bepaalde activiteiten. Er zijn honden die helpen bij lichamelijke beperkingen of bij mentale problemen. Elke hulphond heeft een eigen specialiteit. Een hulphond kan u helpen om zelfstandiger te blijven. Zo kunt u misschien langer thuis blijven wonen of langer zelfstandig veilig op pad gaan.

Welke hulphonden zijn er?

 • Blindengeleidehond
  Deze hond wordt speciaal getraind om blinden en slechtzienden te ondersteunen in dagelijkse activiteiten. Ze helpen bijvoorbeeld met de weg oversteken en in de trein stappen.
 • Hulphond voor slechthorenden
  Deze hond geeft een teken als bijvoorbeeld de telefoon of de deurbel gaat. Deze hulphond wordt ook wel signaalhond genoemd.
 • Epilepsiehond
  Deze hond herkent het als zijn baasje een epileptische aanval gaat krijgen en waarschuwt daarvoor. Het baasje kan zichzelf dan in veiligheid brengen door te gaan zitten of liggen en medicijnen in te nemen. Dit kan helpen om een val en verwondingen te voorkomen. De hulphond kan ook medicijnen halen of hulp inschakelen door middel van een alarmknop. De hond wacht na een aanval tot het baasje weer bijkomt. Dit geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid.
 • Diabeteshond
  Deze hond waarschuwt als de bloedwaarde van het baasje te laag gaat worden. De hond merkt dat aan de geur van het baasje. De hond kan medicijnen halen en zorgverleners waarschuwen via een noodknop.
 • ADL-hond
  ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. De ADL-hond helpt u met praktische handelingen zoals het licht aan- en uitdoen, aan- en uitkleden, de lift bedienen, boodschappen betalen en meer.
 • Hulphond bij psychische stoornissen
  Er zijn honden die mensen wakker kunnen maken uit een nachtmerrie, die angstaanvallen voelen aankomen bij mensen met PTSS of structuur en focus geven aan mensen met autisme.

Wordt een hulphond vergoed?

Als u medisch gezien in aanmerking komt voor een hulphond, worden de aanschafkosten en een deel van de kosten van levensonderhoud van een hulphond vergoed door de zorgverzekeraar. De opleiding van de hond wordt vaak ook vergoed. Het is belangrijk om uw hulphond te laten trainen bij een gekwalificeerde hulphondenschool. Vraag aan uw zorgverzekeraar welke hulphondenscholen voldoen aan hun voorwaarden, want er worden door de verzekeraar strenge eisen gesteld.

Als uw zorgverzekeraar de opleiding niet vergoedt, kunt u de hulphondenschool om advies vragen of er andere regelingen mogelijk zijn. Ook kunt u bij het WMO-loket van uw gemeente vragen om een vergoeding. Ten slotte kunt u een aanvraag indienen bij Stichting De Hond Kan De Was Doen. Deze stichting geeft (financiële) ondersteuning aan baasjes van hulphonden. De stichting krijgt veel aanmeldingen en kan niet alle trainingen vergoeden. U kunt overwegen om een ziektekostenverzekering af te sluiten voor uw hond. Deze wordt soms (deels) vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor wie is een hulphond geschikt?

Als u een hulphond wilt gebruiken, moet u het dier zelf kunnen verzorgen en een woning hebben die geschikt is voor een hond. De instructeur van de hondenschool komt bij u thuis om te kijken naar uw hulpvraag en of de hond daaraan kan voldoen. Daarnaast kijkt deze of u in staat bent om de hond te verzorgen, uit te laten, eten te geven en een hechte band met de hond op te bouwen. Als alles in orde is, gaat u samen met de hond trainingen volgen bij de hondenschool.

Mag een hulphond overal mee naartoe?

Hulphonden mogen in Nederland niet geweigerd worden in openbare gebouwen, ook niet in de taxi. Mag u ergens toch niet naar binnen dan kunt u daar een melding van maken bij het meldpunt voor toegangsweigeringen.

Hoe kunt u een hulphond aanvragen?

U kunt een hulphond aanvragen via een hulphondenorganisatie. De meeste organisaties werken via een online contactformulier. Op het formulier vult u uw persoonlijke gegevens in en geeft u aan wat voor hulphond u nodig heeft. De organisatie neemt vervolgens contact met u op. De organisatie checkt ook bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een hulphond. Het is belangrijk om u te realiseren dat de meeste hondenscholen wachtlijsten hebben. Het kan dus zijn dat u moet wachten met de aanschaf van een hulphond.

Wie zorgt voor de hond als ik dat zelf niet meer kan?

Het is goed om vooraf na te denken wie er voor de hond kan zorgen als u dat zelf niet meer kunt. Er zijn geen vaste regels voor wat er dan met de hond gebeurt. Soms is het mogelijk om de hond onder te brengen bij familie. Als u moet verhuizen naar een verpleeghuis, is het soms mogelijk om een verzorger in te huren. Het kan ook gebeuren dat de hond te oud wordt om u te kunnen helpen. Ook dan moet er voor de hond een goede plek worden gezocht waar het dier zijn oude dag kan doorbrengen. U kunt ook met de hulphondenorganisatie bespreken waar de hond terecht kan als u afscheid van het dier moet nemen.