Wonen zoals u dat wilt
Hoortoestellen worden steeds slimmer. De nieuwste modellen zijn voorzien van allerlei mogelijkheden die ervoor zorgen dat u niets hoeft te missen.
Vindt u het moeilijk om een gesprek te voeren of een televisieprogramma te volgen omdat u niet goed hoort? Dan kan een hoortoestel helpen. Maar soms is een hoortoestel niet ideaal. Achtergrondgeluiden zoals ruisende wind, kunnen zo hard klinken dat ze uw gesprek verstoren. Gaat u graag naar een concert, dan kunt u met een hoortoestel niet altijd alle details horen. De nieuwste hoortoestellen hebben slimme oplossingen voor zulke situaties.
Er zijn steeds meer hoortoestellen te koop waarmee u het geluid van een tv-programma, een computerspel of een podcast rechtstreeks op uw oren kunt horen. U kunt ook een telefoongesprek voeren via uw hoortoestel. U kunt daarbij kiezen of u ook achtergrondgeluiden wilt blijven horen of niet.
Deze hoortoestellen maken een verbinding met andere apparaten via bluetooth. Met deze technologie kunt u uw hoortoestel koppelen aan bijvoorbeeld uw televisie, computer of smartphone. Soms heeft u hiervoor ook een losse afstandsbediening nodig, ook wel een streamer genoemd. Er zijn streamers speciaal voor de televisie en voor de smartphone. Er zijn ook hoortoestellen die zonder streamer een directe koppeling kunnen maken met apparaten.
Als u minder goed hoort, kan het extra lastig zijn om gesprekken te volgen in een drukke omgeving. Denk aan een huiskamer met visite of een volle treincoupé. Achtergrondgeluiden zoals stemmen of muziek, kunnen ervoor zorgen dat u een gesprek niet altijd goed kunt verstaan. Dat is niet alleen vermoeiend, maar kan u ook het gevoel geven buitengesloten te zijn als anderen gezellig met elkaar praten.
De nieuwste hoortoestellen kunnen ruis onderdrukken en spraak verhelderen. Daardoor wordt het makkelijker voor u om u te concentreren op het gesprek. Dit werkt bijvoorbeeld ook op een sporttribune of in een restaurant met geroezemoes en muziek. In alle situaties krijgt u een zo goed mogelijk geluid.
Hoortoestellen hebben soms een eigen app voor op de smartphone. Met die app kunt u uw hoortoestel bedienen. U kunt bijvoorbeeld aangeven waar u naar wilt luisteren, naar muziek, een gesprek of de televisie. De app kiest bij elke situatie de juiste instellingen voor uw hoortoestel. Maar u kunt ook zelf zachte geluiden versterken of juist harde geluiden dempen. In een ruimte met meerdere mensen kunt u ervoor kiezen hoeveel stemgeluid u wilt opvangen, alleen van de persoon recht voor u, van een paar mensen vlakbij of ook van anderen.
Sommige apps sturen niet alleen uw hoortoestel aan, maar kunnen ook gegevens over uw gezondheid bijhouden. Ze kunnen bijvoorbeeld het aantal stappen per dag tellen of uw hartslag registreren. De app kan u ook als een personal coach aanmoedigen om te bewegen of gezond te eten.
Gaat u graag naar het theater, of de bioscoop? Of bezoekt u regelmatig een kerk of congreszaal waar het geluid met microfoons versterkt wordt? Als er ringleiding aanwezig is, kan uw hoortoestel daarop aangesloten worden. U krijgt het geluid dan direct binnen, zonder bijgeluiden of vervorming.
Omdat niet elk hoortoestel standaard wordt aangesloten op een ringleiding is het belangrijk om dit met uw audicien te bespreken.
Sporten kan lastig zijn met een hoortoestel. Als u veel zweet kan dat het toestel aantasten. Ook regenwater en douchewater kunnen het toestel beschadigen. Er zijn hoesjes te koop die het hoortoestel beschermen tegen zweet, vocht en vuil. Er zijn nu ook waterdichte hoortoestellen. Daarmee kunt u douchen, door de regen fietsen en zelfs zwemmen.
Er is technisch steeds meer mogelijk, maar bepaalde oplossingen werken niet voor iedereen. Hoortoestellen met veel mogelijkheden zijn meestal duurder dan eenvoudige toestellen. Laat u dus altijd goed informeren door een audicien en bespreek wat in uw situatie en met het bedrag dat u kunt besteden, de beste oplossing is.
Het verschilt per verzekering wat u vergoed krijgt voor een hoortoestel. Vraag dit na bij uw verzekeraar. Interpolis bijvoorbeeld vergoedt vanuit de basisverzekering 75 procent. De wettelijke bijdrage van 25 procent betaalt u zelf.