Dit moet u weten over een seniorenbed of een hoog-laagbed

Een hoog-laagbed of seniorenbed is heel handig als u uw bed graag in hoogte wilt kunnen verstellen. U kunt het dan wat lager zetten als u uit bed wilt stappen en hoger als u het bed wilt opmaken. Dit zijn de punten waar u op moet letten als u dit bed wilt kopen of huren.

Soms is het fijn als uw bed wat hoger staat. Misschien kost het u daardoor minder inspanning om op te staan uit bed en kunt u het makkelijker opmaken. Wilt u uw bed tijdelijk verhogen, dan kunt u hiervoor bedklossen of bedverhogers gebruiken.

In hoogte verstelbaar

Wilt u een bed dat u in hoogte kunt verstellen, dan heeft u een hoog-laagbed of een in hoogte verstelbaar seniorenbed nodig. Met een afstandsbediening kunt u zelf de hoogte bepalen, zodat u makkelijk in en uit bed stapt. Als u of uw hulp het bed opmaakt, kunt u het juist iets hoger zetten. Ook het hoofd- en voeteneinde zijn verstelbaar, zodat de voeten wat hoger kunnen liggen en u rechtop kunt zitten in bed. Een goed hoog-laagbed heeft wieltjes, zodat u het kunt verplaatsen als u bijvoorbeeld onder het bed wilt schoonmaken. Er zit ook een rem op, zodat het bed niet zomaar kan wegrollen. Er zijn twee soorten hoog-laagbedden: een niet-gecertificeerd hoog-laagbed, ook wel seniorenbed genoemd, en een gecertificeerd hoog-laagbed, ook wel ziekenhuisbed genoemd.

Seniorenbed

Een seniorenbed is niet altijd in hoogte verstelbaar. Een seniorenbed kan ook een bed zijn dat hoger op zijn poten staat met een matras dat hoger is dan de bedrand, zodat uw benen niet op een harde bedrand rusten als u op het bed zit. U moet er bij een seniorenbed dus zelf op letten of het geschikt is voor het doel waarvoor u het wilt gebruiken. Wilt u zorg aan bed kunnen krijgen? Let er dan op dat het bed op een hoogte van zeker 80 cm kan worden gebracht.

Het voordeel van een seniorenbed is dat u veel keuze heeft. Er zijn tweepersoonsseniorenbedden, die u kunt splitsen in twee aparte bedden. Ook kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een boxspring of voor een ombouw van hout of van kunststof. Voor meer gemak kunt u kiezen voor een elektrisch verstelbare lattenbodem, waarmee u het rug- en hoofdeinde en het voeteneinde kunt verstellen. Er zijn seniorenbedden met of zonder wieltjes. Een seniorenbed kan ook op maat worden gemaakt. Een éénpersoonsseniorenbed met elektrisch verstelbare lattenbodem kost minimaal rond de 500 euro. Een seniorenbed dat in hoogte verstelbaar is, kost minimaal 1100 euro (zonder matras). Deze kosten betaalt u zelf.

Ziekenhuisbed

Een ziekenhuisbed heeft een rand of hek aan de zijkant om te voorkomen dat u uit bed valt. Deze beveiliging kan makkelijk worden ingeklapt om uit bed te kunnen stappen. Dit bed kan op een hoogte van 80 centimeter of hoger worden gebracht, zodat u zorg aan bed kunt krijgen zonder dat de persoon die u verzorgt moet bukken. Ook heeft dit bed een stevige stang boven het bed, waaraan u een handgreep kunt vastmaken. Daaraan kunt u zichzelf optrekken.

Een ziekenhuisbed is een oplossing als u (tijdelijk) zorg aan het bed nodig heeft. Als u kiest voor dit type bed, krijgt u een standaard bed. Soms kunt u de kleur van de ombouw zelf kiezen. Daarnaast zijn er uitvoeringen in verschillende maten en voor extra zware mensen.

Heeft u een ziekenhuisbed nodig, bijvoorbeeld omdat u ziek bent en in bed verzorgd moet worden? Dan kunt u het gratis lenen bij de thuiszorgwinkel of een hulpmiddelenleverancier waarmee uw zorgverzekering een contract heeft. Het bed wordt dan bij u thuis gebracht en gemonteerd. U mag het bed 26 weken gebruiken. Heeft u het langer nodig, overleg dan met uw zorgverzekeraar. Het kan zijn dat u voor langdurige bruikleen een vergoeding kunt krijgen van de gemeente. Heeft u het bed nog niet nodig om medische redenen? Dan kunt u het tegen betaling huren of kopen. Een nieuw gecertificeerd hoog-laagbed kost minimaal 1600 euro (zonder matras).

Tweedehands

Op internet zijn veel tweedehands hoog-laagbedden en seniorenbedden te vinden. Controleer bij een tweedehands bed in ieder geval het mechaniek voor het verhogen en verlagen van het bed. Kunt u het bed zonder problemen in de hoogste en in de laagste stand zetten, ook als er iemand in ligt? Loopt het mechaniek niet stroef en piept en knarst het niet? Let ook op de afstandsbediening. Is die makkelijk te bedienen? Is het bed makkelijk te verplaatsen? Kan het op 80 centimeter hoogte worden gebracht? Vraag ook of het bed gebracht en gemonteerd wordt of dat u daar extra voor moet betalen. Gebruik prijsvergelijkingssites en zoek ervaringen van gebruikers van het merk bed dat u op het oog heeft. Koopt u het bed vanwege ziekte of een aandoening, dan kunt u ook advies vragen aan uw belangenorganisatie of patiëntenvereniging. Een matras kunt u het beste nieuw kopen.