Dit moet u weten voordat u een brommobiel koopt

Brommobielen lijken steeds meer op auto’s. En net als bij een auto kunt u kiezen uit een groot aantal modellen en verschillende mogelijkheden. Waar moet u op letten als u een brommobiel wilt kopen?

Waarom een brommobiel?

Een brommobiel is een geschikt vervoermiddel voor iedereen die graag mobiel wil blijven. Met een brommobiel bent u minder afhankelijk van anderen. De brommobiel geeft u de vrijheid om te gaan en staan waar u wilt. Zelfs als u nooit een rijbewijs heeft gehad, kunt u voor een brommobiel kiezen. U moet dan wel eerst een brommerrijbewijs halen. Een brommobiel is minder geschikt voor lange afstanden, maar voor tochtjes in uw eigen omgeving is het een ideaal vervoermiddel.

Een brommobiel of een Canta?

Veel mensen denken dat een Canta hetzelfde is als een brommobiel. Dat klopt niet. Een Canta is officieel een gehandicaptenvoertuig. Voor een Canta heeft u geen rijbewijs nodig en een Canta is kleiner dan een brommobiel. Met een Canta mag u op (brede) voetpaden en fietspaden rijden, met een brommobiel mag dat niet. De brommobiel en de Canta zijn beide 45-kilometerauto’s.

Brommobiel: rijbewijs nodig?

U mag in een brommobiel rijden met een rijbewijs A (motor), B (personenauto) of AM. Het rijbewijs AM is het rijbewijs voor brommer, scooter en brommobiel. Heeft u geen rijbewijs en ook nooit een rijbewijs gehad, dan moet u eerst een bromfietstheorie-examen doen. Daarna doet u bij het CBR nog praktijkexamen in een brommobiel. Had u een rijbewijs, maar heeft u dat laten verlopen? Dan kunt u het verlopen rijbewijs op het gemeentehuis inruilen voor een rijbewijs AM.

Het CBR kan het rijbewijs B schorsen of ongeldig verklaren, bijvoorbeeld als er twijfels zijn over uw rijvaardigheid. Dat kan te maken hebben met uw gezondheid. Dan wil het CBR daar eerst onderzoek naar doen. Ook alcohol- of drugsgebruik is een reden om het rijbewijs te schorsen of ongeldig te verklaren. Is uw rijbewijs geschorst of ongeldig verklaard? Dan kunt u soms uw rijbewijs om laten zetten naar een rijbewijs AM. Vraag bij het CBR na of dat in uw geval mogelijk is. Twijfelt u er zelf aan of rijden nog verstandig is? Bespreek dit dan met uw huisarts. Vanaf het moment dat uw autorijbewijs is omgezet naar een brommerrijbewijs, mag u niet meer in een gewone auto rijden.

Welke brandstof: diesel of elektrisch?

De meeste brommobielen rijden op diesel, maar er komen steeds meer elektrische modellen. De dieselmotor is zuinig. U kunt met een liter brandstof gemiddeld 28 kilometer rijden. Het meest opvallende verschil tussen elektrische brommobielen en dieselmodellen is het geluid. Een elektrische brommobiel is bijzonder stil. Bovendien is de elektrische variant beter voor het milieu. Volledig opladen in een normaal stopcontact duurt gemiddeld 3 tot 5 uur.

Ruimte in de brommobiel

Een brommobiel heeft plaats voor maximaal twee personen, de bestuurder en de bijrijder. De bagageruimte is achter de stoelen. In de meeste brommobielen kunt u gemakkelijk een aantal boodschappenkratten kwijt. Let erop of de brommobiel een tildrempel heeft. Als u wat minder sterk in uw armen bent, is zo’n tildrempel niet prettig. Moet er een rolstoel of een rollator mee? Kijk dan goed of die zonder problemen in de bagageruimte past. Let ook op de instap van de brommobiel. Een hoge instap is voor veel mensen makkelijker.

Hoe ver kom ik met een brommobiel?

Met een elektrische brommobiel met volle accu rijdt u 50 tot 75 kilometer. Een brommobiel op diesel rijdt met een volle tank ongeveer 450 kilometer.

Welke keuzes heb ik als ik een brommobiel ga kopen?

Bijna elke brommobiel heeft standaard een automatische versnellingsbak en stuurbekrachtiging. De meeste modellen hebben ook ramen die u elektrisch kunt bedienen en een afstandsbediening om de portieren in één keer te kunnen vergrendelen. Daarnaast kunt u kiezen voor veel extra mogelijkheden. Denk aan sensoren die u waarschuwen bij het parkeren, een multimediapakket waarmee u muziek en radio kunt luisteren, airco, een achteruitrijcamera, speciale bekleding, speciale lak en spaakvelgen. U moet wel extra betalen voor deze opties.

Wat kost een brommobiel?

Een nieuwe brommobiel koopt u vanaf ongeveer 10.000 euro. Tweedehandsmarkt brommobielen zijn te koop voor 4.000 tot 14.000 euro. De prijs hangt af van het bouwjaar, het aantal kilometers en de staat van de brommobiel. Een tweedehands brommobiel vindt u bijvoorbeeld op viaBOVAG.nl of op andere bekende autoverkoopsites. Ook op Marktplaats worden veel brommobielen aangeboden. U kunt een brommobiel ook leasen. Denk daar wel goed over na, want leasen is bijna altijd duurder.

Waar moet ik op letten als ik een tweedehands brommobiel koop?

Kijk goed naar de motor. Is deze schoon en zonder oliesporen? Hoe ziet de dynamo eruit? Neem zo mogelijk iemand mee die dit goed kan beoordelen. Hoe ziet de stoelbekleding eruit? Ziet de carrosserie onder de brommobiel er netjes uit of ziet u roestplekken? Voelen de portieren degelijk aan en sluiten ze goed? Maak een proefrit en let daarbij op het schakelen en eventuele gekke geluiden. Bent u niet zeker van uw zaak? Vraag dan aan de verkoper of u de brommobiel bij een garage mag laten nakijken.

Welke verzekeringen moet ik voor mijn brommobiel afsluiten?

U bent verplicht om minimaal een WA-brommobielverzekering af te sluiten. Koopt u een nieuwe brommobiel, dan is een volledig cascoverzekering aan te raden. U krijgt dan ook een vergoeding bij schade en diefstal. Een WA-brommobielverzekering kost per maand ongeveer 18 euro.

Met welke kosten moet ik verder nog rekening houden?

Als u een elektrische brommobiel heeft, kost het opladen ongeveer 2 euro per keer. Voor een volle tank diesel bent u ongeveer 32 euro kwijt bij een literprijs van 2 euro. Daarnaast moet u voor het onderhoud van de brommobiel rekening houden met hooguit 25 euro per maand. Voor een brommobiel betaalt u geen wegenbelasting.