Doe de rollatorcheck

Een rollator heeft regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Na verloop van tijd kunnen de remmen bijvoorbeeld minder goed gaan werken. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Het is verstandig om eventuele mankementen aan de rollator op tijd op te sporen. Loop daarvoor onderstaande punten van tijd tot tijd na. Of vraag een handig persoon uit uw omgeving om dat te doen.

Remmen

Slecht afgestelde remmen veroorzaken ongelukken. Bij goed afgestelde remmen staat de rollator stil als u de rem inknijpt.

Remkabels

Als de remkabels uitsteken kunt u ergens achter blijven haken. Met een simpel touwtje of met een tie wrap (kabelbinder) maakt u de kabels vast aan het frame.

Frame

Rijdt de rollator recht? Of trekt de rollator steeds naar één kant? In dat laatste geval is het frame misschien verbogen. U kunt dan het beste contact opnemen met de leverancier.

Handvatten

Handvatten moeten zo vast zitten dat u ze niet kunt draaien. Zitten ze los? Laat ze dan vastzetten.

Vergrendeling

Is de rollator goed beveiligd tegen inklappen, ook als u een stoepje op gaat? Zo niet, dan kan de rollator plotseling inklappen en kunt u er niet meer op steunen. De vergrendeling werkt dan niet goed meer.

Wielen

Haren en ander vuil gaan tussen de wielen zitten. De wielen kunnen daardoor steeds stroever gaan draaien of gaan zwabberen. Maak ze daarom regelmatig schoon.

Reparatie en onderhoud

Heeft u mankementen ontdekt? Neem dan contact op met de leverancier of ga naar een Repair Café in uw omgeving voor reparatie. Repair Cafés zijn opgericht voor het repareren van kapotte huishoudelijke apparaten. Vrijwilligers voeren de reparatie uit. U hoeft hiervoor niet te betalen, tenzij er nieuwe onderdelen nodig zijn. Een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. Sommige Repair Cafés organiseren speciale rollatorchecks. Er zijn een kleine 500 Repair Cafés in Nederland. Vraag het Repair Café in uw omgeving of en wanneer u er terecht kunt met uw rollator. In veel plaatsen kunt u gebruikmaken van een rollatorspreekuur in een woonzorgcentrum of buurthuis. Ouderenbonden en welzijnsorganisaties organiseren dergelijke middagen. Informeer ernaar bij uw gemeente of bij het wijkteam.