Een scootmobiel kopen of huren? Let dan hierop

Een scootmobiel is een handig hulpmiddel als lopen lastiger wordt. U kunt overal heen zonder dat u om hulp hoeft te vragen. Het is fijn om die vrijheid te hebben. Dit zijn de punten waar u op moet letten als u een scootmobiel uitkiest.

Korte of lange tochten?

Bent u van plan om ook wat langere tochtjes te maken met de scootmobiel? Dan is het belangrijk dat de accu dat aankan. U moet hiervoor letten op de actieradius. Gemiddeld ligt de actieradius tussen de 30 en 40 kilometer. Een scootmobiel met een grote accu kan ongeveer 70 kilometer afleggen.

Kunt u de stoel en het stuur instellen?

De meest eenvoudige scootmobiel heeft weinig tot geen mogelijkheden om zelf dingen in te stellen. Gebruikt u de scootmobiel alleen voor korte stukjes, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Wilt u ook langere tochtjes maken? Dan is comfort belangrijk. Let er dan op of u de stoel en het stuur goed kunt instellen, zodat u lekker zit.

Hoeveel ruimte heeft u nodig voor een draai?

Als u met de scootmobiel moet kunnen draaien in een kleine ruimte, dan is de draaicirkel belangrijk. Vooral in huis heeft u vaak weinig ruimte om een bocht te nemen. Een kleine draaicirkel betekent dat u minder ruimte nodig hebt om rond te draaien. Een kleine draaicirkel heeft ook een nadeel. Een scootmobiel met een kleine draaicirkel is meestal minder stabiel dan een scootmobiel met een grote draaicirkel.

Kan de scootmobiel mee in de auto?

Is het belangrijk dat de scootmobiel mee kan in de auto? Dan kunt u veel plezier hebben van een opvouwbare scootmobiel of een scootmobiel die u makkelijk uit elkaar kunt halen. Zulke modellen wegen ook minder, gemiddeld ongeveer 40 kilo.

Hoeveel wielen heeft u nodig?

Een scootmobiel met drie wielen heeft een kleine draaicirkel en kan makkelijk scherpe bochten nemen, maar is minder stabiel. Deze scootmobiel is meestal geschikt voor gebruik binnenshuis.

Een scootmobiel met vier wielen heeft een grote draaicirkel, kan minder makkelijk scherpe bochten nemen, maar is stabieler. Deze scootmobiel is minder geschikt voor gebruik in huis. Ook in een smalle doorgang in een winkel kan een scootmobiel met vier wielen soms onhandig zijn. Op onverharde paden is een scootmobiel met vier wielen erg stabiel en veilig.

Een scootmobiel met vijf wielen heeft dezelfde basis als de scootmobiel met drie wielen, dus twee wielen achter en één wiel voor. Als extraatje zijn er twee zijwielen aan toegevoegd. Deze twee zijwielen zorgen voor extra stabiliteit in de bochten. Als u uw scootmobiel ook op een onverharde weg wilt gebruiken, kunt u beter een scootmobiel met vier wielen kiezen.

Wilt u kopen, leasen of huren?

U kunt een scootmobiel kopen, leasen of huren. Kopen is voordelig als u de scootmobiel langere tijd gaat gebruiken, bijvoorbeeld drie jaar of langer. Houd er rekening mee dat u naast de aanschafprijs ook kosten moet betalen voor onderhoud, verzekering en pechhulp. Leasen kan interessant zijn als u de scootmobiel ongeveer drie jaar gaat gebruiken. Als u een scootmobiel least, betaalt u een vast bedrag per maand. Daarmee betaalt u ook de kosten voor onderhoud, verzekering, afschrijving en vaak ook hulp bij pech. De looptijd van het leasecontract ligt meestal tussen de 24 en 48 maanden. Huren kan verstandig zijn als u de scootmobiel maar korte tijd nodig heeft of als u nog niet weet welk model u het beste bevalt. De huurprijzen liggen tussen de 5 en 7 euro per dag.

Kiest u voor nieuw of tweedehands

Een nieuwe scootmobiel is duurder, maar heeft als voordeel dat u uitgebreide garantie heeft. Soms krijgt u op een tweedehands scootmobiel ook een beperkte garantie. Grote aanbieders van nieuwe scootmobielen verkopen vaak ook tweedehands scootmobielen. Dat kunnen gebruikte modellen zijn of modellen uit de showroom. Ook op Marktplaats worden scootmobielen aangeboden. Koopt u een tweedehands scootmobiel van een particulier, dan heeft u geen garantie.

Verzekeringen

U moet altijd een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) afsluiten voor uw scootmobiel. Verder is het belangrijk om na te kijken of uw scootmobiel is verzekerd op uw inboedelverzekering. De verzekeraar kan hiervoor als voorwaarde stellen dat de scootmobiel in de woning, schuur of garage staat.

Vergoeding scootmobiel

In sommige gevallen wordt een scootmobiel vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Vraag hiernaar bij het Wmo-loket van uw gemeente.