Energie besparen is goed, maar doe het wel verstandig

Zuinig omgaan met energie is goed voor uw portemonnee en voor het klimaat. Maar doe het wel verstandig. Kou kan gezondheidsklachten geven en in een donker huis heeft u meer risico om te vallen bijvoorbeeld.

Door de gestegen gas- en stroomprijzen zijn we ons meer bewust van ons energieverbruik. Veel mensen proberen op allerlei manieren energie te besparen, bijvoorbeeld door korter te douchen en de verwarming iets lager te zetten. Een goed idee, want daarmee bespaart u energie en geld zonder dat u veel comfort hoeft te missen. Maar energie besparen kan ook nadelen hebben. Denk er dus goed over na wat voor u de beste manier is om energie te besparen. 

Thermostaat steeds lager zetten

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Maar dat geldt niet voor iedereen. Ouderen zijn meestal wat gevoeliger voor kou dan jongeren. Als u ouder bent, openen en sluiten uw bloedvaten minder goed. Met dit openen en sluiten wordt de temperatuur van uw lichaam geregeld. Als u ouder bent, heeft u ook een grotere kans op aderverkalking. Daardoor kunt u een minder goede bloedsomloop hebben. Hierdoor koelt u sneller af. Als u weinig beweegt, heeft u ook eerder last van kou.

Wanneer is het te koud voor u?

Hoe herkent u of u het te koud heeft? Natuurlijk kunt u uw lichaamstemperatuur meten als u vermoedt dat u een te lage temperatuur heeft. Maar ook rillen, bleek zien en een langzame hartslag en ademhaling kunnen wijzen op een te lage lichaamstemperatuur. Raakt u echt onderkoeld, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. Onderkoeling kan aandoeningen en ziektes verergeren, vooral aan het hart en de longen. In het ergste geval kunt u aan onderkoeling overlijden.

Wanneer is het te koud voor uw huis?

Ook voor uw huis is het beter de thermostaat niet te laag te zetten. De Vereniging Eigen Huis adviseert in de winter een minimumtemperatuur van 15 graden. Als het erg koud is in huis, kunnen uw muren en plafonds vochtig worden. Vocht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur, maar ook voor schimmels en bacteriën. Die vergroten de kans op luchtweginfecties en keel- en neusklachten. Vocht kan ook reumatische klachten geven.  

Kunt u de temperatuur van verschillende ruimtes in huis apart regelen? Stel dan de temperatuur voor ruimtes waar u maar af en toe bent in op 17 graden. Denk aan de gang en het toilet. Een slaapkamer hoeft niet warmer te zijn dan 16 graden. Maar in de badkamer moet het juist warmer zijn, ongeveer 22 graden. Daarmee voorkomt u dat u te veel afkoelt als u uit de douche of het bad komt.

Onveilige manieren van verwarmen

Een paar kaarsen in huis kan gezelligheid geven, maar gebruik kaarsen niet om uw huis te verwarmen. Sommige mensen zetten bijvoorbeeld een aardewerken pot over een kaars of waxinelichtje, zodat de pot warm wordt en warmte afgeeft. Maar dit kan heel gevaarlijk zijn en steekvlammen en brandwonden tot gevolg hebben. Gebruikt u een elektrische kachel, zorg dan dat u dit veilig doet. Zorg dat er genoeg ruimte is rondom de kachel en gebruik altijd een geaard stopcontact. Gebruik geen verlengsnoer.

Energie besparen met douchen

Korter of minder vaak douchen zijn voor de meeste mensen makkelijke manieren om energie te besparen. Vijf minuten douchen is meestal genoeg en het hoeft ook niet iedere dag. Eén keer per twee of drie dagen douchen is ook prima, als u zich de andere dagen wast aan de kraan. Een waterbesparende douchekop is ook een aanrader. Daarmee gebruikt u minder water, terwijl de waterstraal toch fijn aanvoelt. Als u het prettig vindt, kunt u het water ook minder warm maken. Sommige mensen douchen graag koud, maar dat geldt niet voor iedereen. Heeft u hartproblemen of heeft u twijfels of koud douchen goed voor u is? Overleg dan eerst met uw arts. 

Vaatwasser en wasmachine alleen op lage temperaturen laten draaien

Heeft uw vaatwasser of wasmachine een eco-programma? Het is een goed idee om dat te gebruiken, want daarmee gebruikt u minder stroom en minder water. Dat komt omdat de machine dan met een lagere temperatuur (af)wast. Maar als u alleen op lage temperaturen wast, kan uw vaatwasser of wasmachine van binnen vies worden en gaan stinken. Dat is niet hygiënisch en het apparaat kan er ook sneller door slijten. Was daarom regelmatig op een hoge temperatuur. Sommige vaatwassers hebben hiervoor een speciaal schoonmaakprogramma. De wasmachine kunt u het best één of twee keer per maand op 60 graden laten wassen.

Alle lichten uit

Heeft u alleen het licht aan in de kamer waar u bent? Dat is heel zuinig, want waarom zou u een ruimte verlichten waar niemand is? Maar let er wel op dat u genoeg licht heeft om ’s avonds en ’s nachts de weg te vinden in huis en op de trap. In het donker of halfduister is het risico op vallen groter. Er bestaat nachtverlichting die vanzelf aangaat als u in de ruimte bent en die daarna vanzelf weer uitgaat. Dat is erg zuinig, want de verlichting brandt dan nooit als het niet nodig is onnodig. U kunt ook een ledstrip langs de plinten plakken.

Geen warme maaltijd

Koken kost energie, dus u kunt energie besparen door geen warme maaltijd meer klaar te maken. Maar de kans is groot dat u daardoor minder gevarieerd gaat eten en dat is minder gezond. Misschien krijgt u daardoor minder belangrijke voedingsstoffen binnen. Of misschien gaat u meer snacken om uw warme maaltijd te vervangen. Zet daarom liever wel een warme maaltijd op tafel. Dat kan ook met minder energie.

  • Kook groente en aardappels in zo min mogelijk water.
  • Maak éénpansgerechten, zoals stamppot, chili en maaltijdsoep.
  • Een afgepaste hoeveelheid water aan de kook brengen in de waterkoker is zuiniger dan een pan water op het gasfornuis opwarmen.
  • Kant-en-klaarmaaltijden opwarmen in de magnetron kost erg weinig stroom.
  • Laat uw stoofmaaltijd, groenten of rijst gaar worden in een hooikist. Breng het eten eerst aan de kook en laat het dan verder gaar worden in een kist die u heeft gevuld met hooi of in een oude deken of slaapzak.

Telefoon niet opladen

Het opladen van uw telefoon kost heel weinig energie. Het is daarom verstandig om uw telefoon gewoon op te laden zoals u gewend bent. U kunt uw telefoon voor heel veel zaken nodig hebben, dus het is belangrijk dat hij altijd klaar is voor gebruik.