Eten bewaren in de vriezer, zo doet u het veilig

In de vriezer kunt u voedingsmiddelen lang bewaren, maar niet onbeperkt. Hoe vriest u voedsel verstandig in? En hoe zorgt u dat u ingevroren eten veilig gebruikt?

Restjes en maaltijden kunt u makkelijk invriezen. Ze zijn dan maanden tot wel een jaar houdbaar. Handig dus als u geen voedsel wilt weggooien of wanneer u geen zin heeft om elke dag een maaltijd te koken. De ideale diepvriestemperatuur is min 18 graden Celsius. Hoe lang blijven voedingsmiddelen goed bij deze temperatuur? En waar moet u nog meer op letten als u voedsel invriest?

Brood, fruit en groente

Met brood in de vriezer, heeft u elke dag verse boterhammen. Het is handig om pakketjes te maken van het aantal sneetjes dat u meestal eet. U kunt de boterhammen ook belegd invriezen. Als u gaat eten, haalt u een pakketje uit de vriezer, ontdooit de sneetjes in een halve minuut in de magnetron of laat ze een kwartiertje liggen. Brood blijft een maand lang goed in de vriezer.
Fruit kunt u acht tot twaalf maanden bewaren. Haal bij appels en peren wel het klokhuis eruit en vries bananen in zonder schil.
De meeste groenten kunt u een jaar lang in de vriezer bewaren. De kwaliteit van de groente blijft beter als u de groente een paar minuten kookt voordat u ze in de vriezer doet. Groenten die veel water bevatten, zoals sla, tomaten en komkommer, zijn niet geschikt om in te vriezen.   

Vis en vlees

Vette vis, zoals zalm en makreel, kunt u drie maanden in de vriezer bewaren. Magere vis, zoals kabeljauw, tonijn, schol en koolvis, is tot een half jaar houdbaar.
Kip en kalkoen kunt u tot drie maanden invriezen. Hetzelfde geldt voor gehakt, lamsvlees en rundvlees. Varkensvlees is twee maanden houdbaar.

Peulvruchten en restjes

Gekookte maaltijden of kliekjes, zoals gekookte rijst, zijn drie maanden houdbaar. Hetzelfde geldt voor peulvruchten, zoals bruine en witte bonen, linzen en kidneybonen. Daarbij kan het gaan om voorgekookte porties uit blik of bonen die u zelf heeft gekookt.

Stickers en etiketten

Bij het Voedingscentrum kunt u gratis vriezerstickers bestellen (verzendkosten zijn voor eigen rekening). Hierop kunt u zien hoelang een product houdbaar is. Handig om op de deur van de vriezer te plakken.
Om de houdbaarheid van uw ingevroren voedingsmiddelen te kunnen controleren, is het verstandig om op het bewaarbakje een etiket te plakken met de datum van invriezen. Schrijf er ook op wat er in het bakje zit. Dat kunt u vaak niet meer zien als het eten eenmaal is bevroren.

Niet twee keer invriezen

Vries een ontdooid gerecht niet nog een keer in. Door grote temperatuurschommelingen krijgen bacteriën meer kans en wordt het risico op een voedselinfectie groter.

Ontdooien

De beste en veiligste manier om iets uit de vriezer te ontdooien, is om het 24 uur van te voren in de koelkast te zetten. Vlees en vis krijgen dan geen kans om te bederven. Bovendien kost het ontdooien op die manier geen energie en blijven vitamines behouden.
Heeft u geen tijd om 24 uur te wachten, dan kunt u het eten in kortere tijd ontdooien in een bak heet water. Ontdooien in de magnetron kan ook. De standaard ontdooistand is 250 watt. Kleine hoeveelheden kunt u ook snel ontdooien op 350 watt. Gevoelige producten zoals vis ontdooit u het beste op 100 watt. Keer vlees en vis steeds na een minuut en schep kliekjes regelmatig om.
De ontdooitijd verschilt sterk per product. Houd er rekening mee dat een product op een hoger vermogen veel vocht verliest. Daardoor gaan vitamines en mineralen verloren. Sommige diepvriesproducten uit de winkel hoeft u helemaal niet te ontdooien. Lees daarvoor goed de verpakking en volg de instructies op.