Feestdagen vieren en mantelzorgen, hoe combineert u dat?

Als iemand in uw omgeving zorg nodig heeft, gaat die zorg ook door tijdens de feestdagen. Maar u wilt zelf ook graag kunnen genieten. Hoe kunt u het allebei fijn hebben, met veel gezelligheid maar zonder te veel drukte? We geven een paar ideeën om met uw naaste te bespreken.

Zorgt u voor uw partner of voor uw vader of moeder? Vraag dan ruim op tijd of hij of zij speciale wensen heeft rondom de feestdagen. Samen eten bij familie of in een restaurant? Of liever niet de deur uit gaan en alleen een paar mensen ontvangen voor de koffie? Naar de kerk of een andere kerstviering gaan? Of rustig thuis een kerstviering bekijken op tv? Geef ook uw eigen wensen aan, zodat u allebei weet wat voor de ander belangrijk is.

Bezoek ontvangen

Samen met familie of vrienden Kerstmis vieren kan erg gezellig zijn. Het gezelschap hoeft niet groot te zijn. Ook een viering met een paar vertrouwde mensen is heel waardevol. In een grote groep kan uw naaste gesprekken misschien niet goed volgen. Heeft u een grote familie en kunt u geen keuze maken voor een klein aantal gasten? Verdeel de groep dan in twee of meer kleine groepjes, die verspreid over de kerstdagen even langskomen. Het ene groepje kan bijvoorbeeld samen met uw naaste eten, het andere groepje komt alleen op de koffie. U kunt dan vooraf of na afloop van het bezoek aan uw naaste met de hele groep samen lunchen of dineren.

Samen eten

Ontvangt u thuis gasten om met uw naaste samen te eten? Probeer dan de taken te verdelen. U kunt anderen vragen om te helpen bij het halen van de boodschappen of samen te koken, maar u kunt ook vragen te helpen met de zorg voor uw naaste. Als u kiest voor een kerstdiner, maak het dan liever niet te uitgebreid en laat het niet te lang duren. Een kerstlunch of een koffietafel kan ook een goed idee zijn, zeker als uw naaste snel moe is. Spreek met de gasten ook een eindtijd af.

Heeft u liever geen drukte thuis, dan kunt u ook kiezen voor een lunch, brunch of diner in een restaurant. U hoeft dan zelf niets te doen en na afloop gaat iedereen weer naar zijn eigen huis. Houd bij de keuze van een restaurant rekening met de wensen en behoeften van de persoon voor wie u zorgt. De omgeving in een restaurant kan ook te rumoerig en te druk zijn. Gebruikt uw naaste een rollator of rolstoel, reserveer dan een restaurant dat voor hem of haar goed toegankelijk is.

Beleef samen de kerstsfeer

U hoeft niet eerste en tweede kerstdag volledig in te vullen voor uw naaste om Kerstmis dit jaar speciaal te maken. U kunt ook kiezen voor een paar korte activiteiten voor, tijdens of na de kerstdagen. Dit zijn een paar ideeën.

  • Maak samen mooie kerstversieringen of kerstkaarten.
  • Versier de huiskamer.
  • Kijk samen een kerstfilm.
  • Maak een afspeellijst op Spotify met kerstliedjes, ook uit de tijd toen uw naaste jong was. Misschien kunt u samen meezingen?
  • Doe samen een spelletje.
  • Drink koffie, thee of glühwein met een kerstkransje.
  • Maak een wandeling naar een kerststal in de buurt.
  • Neem een fotoboek mee of maak er één speciaal voor kerst. Dat is niet alleen een mooi cadeau om te geven, maar ook een leuk om over te praten.

Verander zo nodig het plan

Houd er rekening mee dat de gezondheid van de persoon voor wie u zorgt niet iedere dag hetzelfde is. Heeft uw naaste een slechte dag? Pas het plan dan aan. Heeft u iets gepland met andere mensen? Bespreek dan met hen van tevoren dat de plannen misschien veranderen. Bedenk zo nodig vooraf wat u kunt doen als de plannen niet door kunnen gaan.

Denk aan uzelf

Wilt u tijdens de feestdagen ook iets doen zonder de persoon voor wie u zorgt? Daar hoeft u geen schuldgevoel over te hebben! U zorgt al het hele jaar voor uw naaste. U mag met de feestdagen ook aan uzelf denken. Wilt u het ook voor uw naaste speciaal maken terwijl u er niet bent? Dan kunt u bijvoorbeeld een maaltijdbox met een kerstdiner achterlaten om op te warmen in magnetron. Of u kunt iemand anders vragen om uw naaste gezelschap te houden.

Ga mee naar het kerstdiner in het verpleeghuis

Wordt uw naaste verzorgd in een verpleeghuis? Veel verpleeghuizen organiseren een kerstdiner, waarbij ook één of meer mantelzorgers mee mogen eten. Dat is een mooie manier om samen kerst te vieren, ook als de persoon voor wie u zorgt niet meer kan meedoen met een kerstviering bij u thuis of in een restaurant. Kerstvieringen in het verpleeghuis zijn vaak goed verzorgd met een mooi versierde zaal, lekker eten dat is afgestemd op de bewoners en soms ook met live muziek.

Zing kerstliedjes bij dementie

Heeft uw naaste dementie? De kerstsfeer kan hem of haar een vertrouwd en prettig gevoel geven. U kunt bijvoorbeeld samen kerstliedjes zingen. Als uw naaste vroeger bepaalde liedjes veel heeft gezongen, weet hij of zij de woorden misschien nog steeds. Ook samen de boom versieren is een goede manier om iemand met dementie bij kerstmis te betrekken. De geuren, de glitters en de bekendheid van de kerstballen en de kerstvoorstellingen kunnen goede herinneringen oproepen. U kunt ook leuke foto’s in de boom hangen.

Zorg voor liefde en waardering

Waarvoor u ook kiest, het is erg belangrijk dat de persoon voor wie u zorgt zich gehoord en gewaardeerd voelt. U kunt dat bereiken met kleine dingen. Vraag bijvoorbeeld aan de mensen in uw omgeving om uw naaste een kaartje te sturen met kerst. Of vraag hen een korte videoboodschap op te nemen met hun telefoon en die aan u te sturen. U kunt de filmpjes dan samen bekijken.