Wonen zoals u dat wilt
Als u ’s avonds, in het weekend of op een feestdag gezondheidsklachten krijgt, kunt u niet bij uw eigen huisarts terecht. Bij een levensbedreigende situatie belt u direct het alarmnummer 112. Voor andere klachten die niet kunnen wachten is er de huisartsenpost of de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Maar wanneer belt u wie?
In Nederland kennen veel regio’s een huisartsenpost. Hier krijgt u huisartsenzorg als u buiten kantooruren dringend een dokter nodig heeft. Is de situatie ernstig en heeft u een medisch specialist nodig? Dan verwijst de huisarts van de huisartsenpost u door naar de spoedeisende hulp.
Heeft u spoedeisende klachten waarvoor u op werkdagen uw huisarts zou bellen, dan neemt u contact op met de huisartsenpost in uw omgeving. De huisartsenpost belt u alleen als u dringend hulp nodig heeft. Het gaat dus niet om zorg die kan wachten tot de eerstvolgende werkdag van uw eigen dokter. Om te bepalen of u een arts moet raadplegen, kunt u op de website van veel huisartsenposten een vragenlijst invullen. Als u de gevraagde gegevens invult, weet u binnen een minuut wat u moet doen. Krijgt u niet het advies om te bellen, maar heeft u toch nog twijfels? Neem dan toch telefonisch contact op.
Als u de huisartsenpost belt, krijgt u een speciaal opgeleide assistent aan de lijn die u een aantal vragen stelt. Hij of zij kijkt hoe dringend uw klachten zijn. Dit wordt ook wel triage genoemd. Ook worden uw gegevens genoteerd. De assistent beoordeelt uw klachten, zo nodig in overleg met de huisarts. Als uit dit gesprek blijkt dat u met uw klachten inderdaad dringend een arts nodig heeft, krijgt u een afspraak bij de huisartsenpost of wordt u verwezen naar de spoedeisende hulp. Zo niet, dan krijgt u alleen een advies.
Bij de huisartsenpost werken huisartsen uit de regio samen. Naast artsen zijn er ook doktersassistenten aanwezig. Er zijn 118 huisartsenposten in Nederland (2022).
De spoedeisende hulp bij het ziekenhuis is bedoeld voor ernstige situaties, waarbij de kennis van een medisch specialist nodig is. Neem altijd eerst contact op met de huisartsenpost voordat u naar de spoedeisende hulp gaat. De huisarts daar kan beoordelen of u naar de spoedeisende hulp moet. Behalve als het gaat om een levensbedreigende situatie. Dan belt u direct 112.
Als u zorg krijgt van de huisarts, dan wordt die volledig vergoed door uw zorgverzekering. U betaalt ook geen eigen risico. Gaat u naar de huisartsenpost en krijgt u daar medische hulp, dan wordt die ook volledig vergoed. Ook deze zorg valt niet onder het eigen risico. Als u een dokter ziet op de spoedeisende hulp, gebeurt dat in het ziekenhuis. Dat gaat wel van uw eigen risico af. Heeft u uw eigen risico nog niet helemaal opgebruikt, dan betaalt u zelf een gedeelte van de rekening.
Bij een levensbedreigende situatie belt u 112. Bij klachten waarvoor u normaal gesproken naar uw eigen huisarts zou gaan en die die niet kunnen wachten, belt u de dichtstbijzijnde huisartsenpost. Dit doet u ook als u denkt dat u spoedeisende hulp nodig heeft. Vertel de assistent dat u bijvoorbeeld vanwege familiebezoek of vakantie in deze regio bent en dat u medische zorg nodig heeft.