Of u nu binnen uw eigen regio of naar de andere kant van het land wilt reizen: ook zonder auto komt u er wel. In Nederland kennen we gelukkig vele manieren om vervoer op maat te regelen, dus laat u door het verlies van de auto niet tegenhouden. Maar om te beginnen zetten we de alternatieven op een rij als u nog wel actief aan het verkeer deel kunt nemen.
E-bike
De e-bike maakt fietsen tot op hoge leeftijd mogelijk. Dankzij de elektrische trapondersteuning legt u makkelijk grote afstanden af. Nadelen zijn er ook. De e-bike is een zware fiets en bij plotselinge bewegingen (denk aan ineens af moeten stappen) is het risico op vallen groter. Als u voor een e-bike kiest, volg dan in elk geval een e-bikecursus. Dan leert u goed omgaan met uw e-bike en dat verkleint het risico op ongelukken. De Fietsersbond geeft fietscursussen door in heel Nederland.
Scootmobiel
De scootmobiel is met zijn maximumsnelheid van 18 km/uur een ideaal vervoersmiddel voor de dagelijkse boodschappen en uitjes in de directe omgeving. In het artikel Alles over de scootmobiel vindt u uitgebreide informatie over dit vervoersmiddel. Het is handig om te kijken of u via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten. Overweegt u de aanschaf van een scootmobiel, lees dan ook het artikel Hoe regel ik een gehandicaptenvoertuig.
Canta
De Canta kunt u zien als de uitgebreide versie van de scootmobiel. Er is plaats voor twee personen en de maximumsnelheid is 45 km/uur. Met een Canta mag u nog steeds op het trottoir rijden en ook in wandelgebieden is de Canta welkom. Voor de aanschaf van een Canta is een tegemoetkoming via de Wmo mogelijk. Overweegt u een Canta, lees dan ook het artikel Hoe regel ik een gehandicaptenvoertuig.
Brommobiel
De brommobiel is het grootste broertje als het gaat om voertuigen voor mensen met een beperking. In de brommobiel is plaats voor twee personen en het voertuig heeft een maximumsnelheid van 45 km/uur. Met een brommobiel mag u niet meer het trottoir op en ook wandelgebieden zijn verboden terrein. Een brommobiel wordt niet gezien als officieel hulpmiddel, waardoor u in principe geen recht heeft op een tegemoetkoming via de Wmo. Verder geldt voor de brommobiel een kentekenplicht. Voor de scootmobiel en de Canta is dat niet het geval.
Voor vervoer op maat of andere oplossingen kunt u terecht bij:
De spoorwegen
‘Waar zouden we zijn zonder de trein?’ De oude slogan van de NS gaat nog steeds op. De NS heeft veel aantrekkelijke voordeelkaarten. Voor 60-plussers met één van de voordeelkaarten van de NS zijn er als extra de Keuzedagen reizen met extra veel korting. Mensen met een rolstoel of een scootmobiel zijn natuurlijk ook welkom in de trein. Online of telefonisch kunt u assistentie vragen bij het in- en uitstappen.
Wmo-vervoerspas
Als u niet meer in staat bent om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen, is het verstandig een Wmo-vervoerspas aan te vragen. Dit is een pas in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de aanvraag doet u bij uw gemeente. In het artikel Hoe regel ik een Wmo-vervoerspas leest u er meer over.
Valys
Als u een uitstapje buiten uw eigen regio wilt maken en geen auto (meer) rijdt, is Valys een goed alternatief. Met Valys regelt u vervoer voor een aantrekkelijk tarief. Dat kan per trein zijn, maar ook taxivervoer is met Valys te regelen. Reist u samen met een begeleider of een reisgenoot, dan krijgt ook deze de korting. Reizen met Valys doet u met een speciale Valyspas de voorwaarden voor zo’n pas vindt u op de website van Valys.
AutoMaatje
Enige jaren geleden is de ANWB gestart met AutoMaatje. Dit is een maatschappelijk initiatief waarbij iemand uit uw eigen dorp of stad u daar brengt waar u zijn moet. En ook weer ophaalt natuurlijk. De chauffeur gebruikt hiervoor zijn eigen auto en u betaalt slechts een kleine kilometervergoeding en eventuele parkeerkosten. Het aantal gemeenten dat AutoMaatje aanbiedt, groeit nog steeds.