Geen thuiszorg beschikbaar? Met de juiste hulpmiddelen kunt u veel zelf doen

Staat u op de wachtlijst voor thuiszorg? Of wilt u liever nog een poosje zonder zorghulp thuis blijven wonen? Met de juiste hulpmiddelen kunt u meer doen dan u zelf misschien denkt. Zo kunt u ook zonder hulp van iemand anders goed voor uzelf blijven zorgen.

Douchen

Kunt u tijdens het douchen moeilijk bij uw rug, onderbenen en voeten? Dan zijn er verschillende oplossingen.

Badborstel aan steel

Een badborstel aan een lange steel werkt als een verlenging van uw arm. Er zijn veel verschillende uitvoeringen. Zoals de badborstel met een steel die u in elke gewenste vorm kunt buigen. Of een badborstel met een massage- en scrubkant.

Wasband

Een wasband is handig om uw rug of andere lichaamsdelen die u lastig kunt bereiken te wassen. Het is een lange badstoffen band met aan beide kanten een plastic handgreep.

Aanbrenghulp

Een aanbrenghulp is een hulpmiddel met een lange steel. De kop van de aanbrenghulp kunt u vullen met douchegel of bodylotion. Met de lange steel kunt u uw lichaam eenvoudig overal insmeren.

Teenwasser

Ook de teenwasser heeft een lange steel. Aan het uiteinde zit een plastic plaatje. Hier trekt u een badstof hoesje overheen. Zo komt u gemakkelijk bij uw voeten en tenen.

Wassen zonder water

U kunt zich ook wassen zonder water. Hiervoor zijn speciale washandjes of doekjes te koop. In de doekjes zit een lotion die uw huid schoonmaakt en verzorgt.

Aan- en uitkleden

Aan- en uitkleden is lastig als u minder soepel bent of als uw handen en vingers pijn doen. U kunt kleine bewegingen dan niet goed uitvoeren. Deze hulpmiddelen helpen.

Jas, vest of overhemd

Uw jas, vest of overhemd trekt u makkelijker aan met een aankleedstok. Aan de ene kant zit een handgreep, aan de andere kant een haak. U maakt de kleding aan de haak vast. Dan houdt u de stok zo vast dat u uw arm erin kunt steken.

Knopen

Een knoophaak helpt als u moeite heeft met knopen vastmaken. De knoophaak heeft een stalen haakje dat u door uw knoopsgat steekt. U legt het haakje over de knoop en trekt deze door het knoopsgat. Dit kunt u met één hand doen.

Ritsen

Sommige knoophaken hebben aan de andere kant een C-vormige haak. Hiermee opent en sluit u ritsen.

Sokken, kousen, panty

Met een sokaantrekker kunt u uw sokken, kousen of panty aantrekken zonder diep te buigen. Ook kost het minder kracht. De meeste sokaantrekkers hebben een kunststof gedeelte aan een aantrekband. U doet uw sok over het kunststof deel en zet deze op de grond. U kunt de sok nu aandoen door de banden omhoog te trekken.

Steunkousen

Er zijn verschillende hulpmiddelen om steunkousen (compressiekousen) aan en uit te doen. Welke oplossing voor u het meest geschikt is, hangt af van het soort kousen dat u draagt en van uw beperkingen. De hulpmiddelen- of thuiszorgwinkel kan u adviseren.

Schoenen

Een lange schoenlepel helpt bij het aantrekken van uw schoenen, vooral als de schoenlepel een veer heeft. Voor het uittrekken kunt u een zogenaamde ‘laarzenknecht’ gebruiken. Dit is een plankje met een gat waar u de achterkant van uw schoen inzet.

Veters

Vindt u veters strikken lastig? Vervang uw eigen veters dan door elastische veters. Zo wordt uw schoen een instapper. Schoenen met klittenband zijn ook handig voor u.

Medicijnen innemen

Voor uw gezondheid is het belangrijk om uw medicijnen op het juiste moment in te nemen en niet te vergeten. Als u meerdere medicijnen verspreid over de dag moet innemen, kan een medicijndoosje een oplossing zijn  

Medicijndoos

Met een medicijndoos voor een week ziet u snel welk medicijn op welke dag en op welk moment aan de beurt is.

Tuitbeker

Met een speciale tuitbeker slikt u pillen en capsules gemakkelijker door. U vult de beker met vloeistof en plaatst de pil op een speciaal schuifstuk. Tijdens het drinken schuift de pil naar voren. Zo spoelt hij tegelijk met de vloeistof door uw keel. U kunt de tuitbeker ook gebruiken als u ligt.

Vermaler

Als u moeite heeft met het slikken van pillen, adviseert de dokter soms om ze te vermalen tot poeder. Mist u de kracht daarvoor, dan komt een medicijnvermaler van pas. Er zijn verschillende soorten te koop. Handig is een model waarbij u de pillen in een klein zakje doet. U hoeft de vermaler dan na afloop niet schoon te maken. Vermaal uw medicijnen nooit zonder toestemming van uw arts. Vermalen kan invloed hebben op de werking.

Ogen druppelen

Voor het druppelen van uw ogen bestaan twee hulpmiddelen.

Een oogdruppelaar

Dit is een kunststof hulpstuk. Het past op uw flesje met oogdruppel-vloeistof of op uw tube met oogdruppel-gel. De oogdruppelaar steunt tijdens het gebruik op uw oogkas. U kunt hem met één hand gebruiken.

Een oogdruppelbril

Dit is een bril met in ieder glas drie kleine openingen. U kiest de opening waarin uw flesje met oogdruppels goed blijft zitten. U houdt uw hoofd achterover en houdt met uw ene hand uw oog open. Met de andere knijpt u in het flesje.

Bloeddruk meten

U kunt eenvoudig zelf thuis uw bloeddruk meten. Gebruik hiervoor een betrouwbare bloeddrukmeter. Sommige apparaten meten via uw bovenarm, andere via de pols. Een bloeddrukmeter die werkt met een band om de bovenarm, geeft de minste kans op fouten.

Wegen

Wilt u voorkomen dat u te zwaar wordt of juist te veel afvalt? Houd dan zelf uw gewicht in de gaten. Dat kunt u doen met een analoge of digitale weegschaal. Digitale weegschalen zijn het meest nauwkeurig en hebben een batterij nodig. Analoge weegschalen hebben geen batterij nodig. Voor mensen die slecht zien, bestaan er sprekende weegschalen.

Waar te koop?

U vindt meer informatie over deze hulpmiddelen op de Vilans Hulpmiddelenwijzer. U koopt hulpmiddelen via internet of bij de hulpmiddelen- of thuiszorgwinkel in uw buurt. U vindt daar nog veel meer hulpmiddelen dan in dit artikel zijn genoemd. In de winkel kunt u ook advies krijgen.

Vergoeding

Eenvoudige hulpmiddelen worden meestal niet vergoed. Een uitzondering zijn hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van steunkousen. Deze worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw arts. Vraag uw zorgverzekeraar om meer informatie.