Pakken en oprapen
Iets van de grond oprapen is soms lastig. Grijpers zijn verkrijgbaar, in allerlei soorten en maten. Een grijper met zuignappen pakt kleine voorwerpen stevig vast. De 'Helping Hand' heeft een lange steel met een grijper die eenvoudig te bedienen is. De TeleStik is een innovatieve grijper met verschillende functies: een plakstrip voor het oprapen van papier, een magneet voor sleutels en een stevige haak om iets naar u toe te trekken. Alle grijpers zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal en hebben een ergonomische handgreep. Daardoor zijn ze makkelijk te bedienen.
Smeren en snijden
Schillen, snijden of smeren zijn soms lastige klusjes. Slimme hulpmiddelen maken het een stuk makkelijker. Er zijn snijplanken die u met zuignoppen vastzet. Sommige planken hebben roestvrijstalen pinnen en een klem. Dit voorkomt het verschuiven van het voedsel dat u wilt snijden. Kunt u maar één hand gebruiken? Dan is een plank met opstaande rand iets voor u. Een boterham blijft goed liggen en kan makkelijk gesmeerd worden.
Ook als u artrose heeft, of weinig kracht in uw handen, zijn er prima hulpmiddelen. Er bestaat keukengerei met een gehoekt handvat. Dit is makkelijk vast te pakken en kost weinig spierkracht. U heeft keuze uit diverse messen, zoals een vleesmes en broodmes. Ook een spatel, vleesvork en kaasschaaf zijn beschikbaar.
Zoekt u een goedkope oplossing? Maak een handvat dikker met touw of tape. U heeft meer grip en minder pijn bij het snijden. Een pizzasnijder is scherp en heel geschikt voor het snijden van boterhammen. Voor het schillen van aardappels zijn speciale dunschillers te koop. Ze hebben een comfortabele greep en een draaibaar mes. U hoeft uw pols en elleboog nauwelijks te bewegen.
Openen en snijden
Vindt u het moeilijk om potten en blikken open te maken? Er zijn speciale keukenhulpjes te koop. Niet alleen voor draai- en vacuümdoppen, maar ook voor het openen van een melkpak. Voor blikken is een elektrische blikopener ideaal. U kunt ook denken aan een opener met knijpfunctie. Een antislipmatje zorgt ervoor dat een blik of pot stevig blijft staan.
Als uw handfunctie is verminderd, is het lastig om een deksel op een voorraaddoos te doen. Eraf halen is ook een hele toer. Er zijn speciale voorraaddozen met een knop op de deksel. Als u deze indrukt, opent of sluit de deksel zich. Ook handig: voorraaddozen met een klik- of klemsysteem.
Roeren en kneden

Gebruik zo veel mogelijk elektrische apparaten, zoals een mixer, keukenmachine of een staafmixer.
Knippen
Lusscharen gaan weer vanzelf open. Dat maakt knippen een stuk makkelijker. Ook bij reuma zijn lusscharen een uitkomst. Een tafelschaar blijft stevig staan, dankzij de antisliplaag aan de onderkant. U bedient de schaar door op de bovenkant te drukken.
Wringen
Wringen kan een pijnlijk klusje zijn. Een wringhulp is dan een praktische oplossing. Grote wringers met emmer zijn heel geschikt voor huishoudelijk werk, kleinere wringers zijn prima voor in de keuken.
Afgieten
Het afgieten van kookvocht is een lastig klusje. Met een stoompan is dat niet nodig. Bovendien: bij stomen blijven de vitamines beter bewaard. U kunt aardappelen en groenten tegelijk bereiden in de stoompan.
Moet u toch afgieten? Gebruik dan een speciale gietdeksel. Pasta kunt u afgieten in een vergiet en voor rijst kunt u gebruik maken van rijstbuiltjes. Deze koopt u gewoon bij uw supermarkt en vist u met een vork makkelijk uit de pan.
Opscheppen
Schep de maaltijd in de keuken op de borden. Dat scheelt gesjouw met pannen of schalen.