Handige hulpmiddelen om uw medicijnen op tijd in te nemen

Als u verschillende medicijnen gebruikt, kan het lastig zijn om ze altijd op het juiste moment in te nemen. Er zijn veel hulpmiddelen om u daarbij te helpen, zoals medicijndozen en herinneringsapps. Welk hulpmiddel is geschikt voor u?

Uw medicijnen goed organiseren heeft veel voordelen. Zo ziet u direct welk medicijn u wanneer moet innemen. Ook weet u beter hoeveel medicijnen u nog op voorraad heeft, zodat u niet onverwacht zonder komt te zitten. Een handig hulpmiddel hiervoor is een medicijndoos.

Eenvoudige medicijndoos

In een medicijndoos kunt u uw pillen in verschillende vakjes doen voor de ochtend, middag en avond. Er zijn ook dozen voor een hele week of een hele maand. Als het tijd is voor uw pillen, neemt u de medicijnen uit het vakje van de dag en het dagdeel. Aan de lege vakjes ziet u of u de medicijnen inderdaad heeft ingenomen. Eventueel kunt u een medicijndoos combineren met een herinneringsapp. Eenvoudige medicijndozen kosten tussen de 5 en 10 euro.

Medicijndoos met alarm

Een medicijndoos met alarm waarschuwt met een geluidssignaal dat het tijd is om een medicijn in te nemen. Dit is handig als u uw pillen wel eens vergeet of als u veel verschillende medicijnen op verschillende tijdstippen moet innemen. Medicijndozen met alarm zijn te koop vanaf 20 euro.

Medicijncarrousel

Een medicijncarrousel is een cirkelvormige medicijndoos die ronddraait. Als het tijd is om uw medicijn in te nemen, gaat er een alarm af en ligt het juiste medicijn in het innamebakje. Een medicijncarrousel is handig als u veel medicijnen moet innemen op verschillende tijdstippen. Een medicijncarrousel is te koop vanaf 140 euro.

Medicijndispenser

Een medicijndispenser is een apparaat waarin u een rol medicijnen doet die krijgt u van de apotheek. Op het moment dat het tijd is voor uw medicijnen, komt het juiste zakje uit de dispenser en geeft het apparaat een piepje. Medicijndispensers zijn bedoeld voor mensen die thuiszorg krijgen. Er bestaan ook medicijndispensers die een melding geven aan de thuiszorg als u het zakje niet van de rol haalt.

Herinneringsapps

In plaats van een medicijndoos met alarm, kunt u ook een app installeren die u herinnert aan uw medicijnen. Er bestaan verschillende gratis apps hiervoor, die u kunt installeren op uw smartphone of tablet. Een herinneringsapp stuurt een melding wanneer u een bepaald medicijn moet innemen. Daarnaast hebben sommige apps nog een paar extraatjes, om het u gemakkelijker te maken. We bespreken een paar veelgebruikte apps.

MedApp

De MedApp medicijnwekker stuurt niet alleen herinneringen als u een bepaald medicijn moet innemen, maar houdt ook uw medicijnvoorraad bij en geeft een seintje als het tijd is om nieuwe medicijnen te bestellen. Als u in de app aangeeft bij welke apotheek u uw medicijnen wilt ophalen, kunt u via de app ook meteen nieuwe medicijnen bestellen. Daarnaast kun u ook bijsluiters en prijsinformatie van de medicijnen in de app vinden. 

Pill Buddy

De Pill Buddy werkt samen met een pillendoos met vakjes in verschillende kleuren. U doet uw medicijnen in de gekleurde vakjes van de pillendoos, vult op de app in welke medicijnen in welke kleur zitten en hoe laat ze moeten worden ingenomen. Dit is dus vooral handig als u medicijnen gebruikt die op verschillende tijden moeten worden ingenomen. U kunt anderen toegang geven tot de app, bijvoorbeeld uw mantelzorger. U kunt Pill Buddy installeren.

Medisafe

Medisafe is een eenvoudige app, waarin u kunt invullen welke medicijnen u moet innemen en hoe laat. De app geeft u vervolgens een herinnering als het tijd is voor uw medicijnen. U kunt een vriend of familielid uitnodigen, zodat die een melding krijgt als u uw medicijnen vergeet. U kunt Medisafe installeren op een iPhone en op een Android-smartphone.

Andere hulpmiddelen

Vindt u het lastig om medicijnverpakkingen te openen of een zetpil in te brengen? Ook daarvoor bestaan handige hulpmiddelen.
  • Met een tabletdoordrukker kunt u makkelijker een tablet uit een doordrukstrip drukken.
  • Met een zetpilinbrenger kunt u bij uzelf een zetpil inbrengen, ook als u uw hand minder goed kunt gebruiken.
  • Als u wel eens halve pillen moet gebruiken, is een pillensplijter erg handig. Daarmee kunt u pillen doormidden breken, ook als u minder kracht in uw hand heeft.
  • Moet u uw pillen als poeder innemen, bijvoorbeeld vermengd met water, dan kunt u hiervoor een tabletvergruizer gebruiken.
Kijk voor meer medicijnhulpmiddelen op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.